Koronavírus védőoltás: Ezért adják az mRNS-típusú vakcinát kismamáknak és szoptatós édesanyáknak

Szülők lapja

Babavárás

Szülők lapja


Koronavírus védőoltás: Ezért adják az mRNS-típusú vakcinát kismamáknak és szoptatós édesanyáknak Nagy hatékonysággal termelődik antitest a SARS-CoV-2 vírussal szemben várandós és szoptató nők szervezetében az mRNS-alapú vakcinák hatására. Nagy hatékonysággal termelődik antitest a SARS-CoV-2 vírussal szemben várandós és szoptató nők szervezetében az mRNS-alapú vakcinák hatására - állapította meg egy kiterjedt amerikai kutatás.

Az eredmények szerint az mRNS-alapú oltóanyag védelmet jelentő immunitást ad az újszülötteknek is a placentán és az anyatejen keresztül. A jelenlegi legnagyobb ilyen irányú vizsgálatot a Massachusetts-i Általános Kórház (MGH), a bostoni Brigham and Women's Hospital, valamint az MGH-hez, az MIT-hez és a Harvard Egyetemhez tartozó Ragon Intézet végezte - olvasható a Medicalxpress című orvostudományi hírportálon.



mRNS-alapú vakcinának teszteltek kismamákon
Az American Journal of Obstetrics and Gynecology (AJOG) című tudományos lapban bemutatott kutatásban 131 termékeny korú (84 várandós, 31 szoptató és 16 nem terhes) nő vett részt. Mindannyian a két új mRNS-alapú vakcina, a Pfizer/BioNTech vagy a Moderna egyikét kapták. Mindhárom csoportban azonos volt az antitestek szintje.

Megnyugtató módon az oltás utáni mellékhatások ritkák voltak, és összehasonlíthatók a résztvevők között.

- A vakcina kiváló hatékonyságáról szóló hírek nagyon biztatók a várandós és szoptató nők számára, akik az elsődleges tesztekből kimaradtak - mondta Andrea Edlow, az MHG szakorvosa, a tanulmány társszerzője.

Lelkesen vettek részt a kutatásban a kismamák és a szoptatósok
Az információs fehér foltok kitöltése kulcsfontosságú, főként azon várandós páciensek számára, akiket a Covid-19 szövődményei jobban fenyegetnek. A tanulmány arra is rávilágít, milyen lelkesen vettek részt a kutatásban a szoptatósok és várandósok - tette hozzá.

Az Amerikai Egyesült Államok Járványügyi és Betegségmegelőzési Központja (CDC) szerint a várandós személyek nagyobb valószínűséggel lesznek súlyosan betegek a koronavírussal való fertőződés esetén, nagy eséllyel lesz szükségük kórházi kezelésre, intenzív ellátásra vagy lélegeztetésre, majd nagyobb a rizikója a különböző terhességi szövődményeknek.

Vakcina hatására lényegesen megnőtt az antitestek száma a köldökzsinórvérben és az anyatejben
Összehasonlították az oltás hatására megemelkedett antitestszintet a koronavírussal való megfertőződés révén természetes módon megnövekedett szinttel és azt találták, hogy a vakcina hatására lényegesen magasabb volt az antitestek szintje.

A vakcina által generált antitestek minden esetben jelen voltak a vizsgált köldökzsinórvérből és anyatejből vett mintákban.

- Egyértelmű bizonyítékunk van arra, hogy a Covid-19-vakcinák a csecsemőket is védő immunitást váltanak ki. Reméljük, ez a tanulmány arra ösztökéli az oltóanyagok fejlesztőit, hogy felismerjék a várandós és szoptató nők vizsgálatának fontosságát és bevonják őket a tesztekbe - mondta Galit Alter, a Ragon Intézet munkatársa, a tanulmány társszerzője.

A szakértő szerint a fejlesztőknek fel kell ismerniük, hogy a terhesség egy különleges immunológiai állapot, melyben két életet párhuzamosan lehet megmenteni egy hatékony vakcinával.

Mi a helyzet nálunk?
Magyarországon jelenleg 2 mRNS-típusú vakcina közül választhatnak a kismamák - erről nemrégiben Müller Cecília beszélt: Koronavírus elleni védőoltás kismamáknak - ezeket ajánlja a tisztifőorvos »

Mit kell tenned, ha kismamaként vagy szoptatós édesanyaként te is beoltatnád magad a koronavírus ellen? Ebben a cikkünkben elmondjuk »

Forrás: MTI
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Szülők lapja

Babavárás

Szülők lapja


2021.03.29