Kövér László: Tisztességes pedagógusok nem a fizetésüktől teszik függővé teljesítményüket

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


Kövér László: Tisztességes pedagógusok nem a fizetésüktől teszik függővé teljesítményüket Szükség van a pedagógusok béremelésére, azonban a tanárok és az oktatás helyzetét hosszú távú stratégiai kérdésként kell kezelni, nem a sztrájk a megoldás. Akárhogy is, október 5-én több tüntetés is szerveződik a pedagógusok mellett. Szükség van a pedagógusok béremelésére, azonban a tanárok és az oktatás helyzetét hosszú távú stratégiai kérdésként kell kezelni - mondta az Országgyűlés elnöke a HírTv Napi aktuális című október 3-ai, hétfő esti műsorában.

Kövér László a pedagógusok helyzetéről azt mondta, béremelésre szükség van, jelenlegi bérük ahhoz a munkához és felelősséghez képest, ami terheli és kötelezi őket, nem méltányos.

Hosszú távú stratégiai kérdés a pedagógusok bére
Hozzátette: mivel a gyermekeink jövője múlik az oktatási rendszeren, hosszú távú stratégiai kérdésként kell szem előtt tartani, hogyan lehet az iskolarendszert és a pedagógusbéreket is olyan állapotba hozni, hogy ne legyen ok az aggodalomra.

A bérezés nem függhet össze az oktatás színvonalával
Más kérdés - tette hozzá -, hogy a bérezés az oktatás színvonalával rövid távon nem függ össze, hiszen a tisztességes pedagógusok nem a fizetésüktől teszik függővé teljesítményüket.

Kövér László: Tisztességes pedagógusok nem a fizetésüktől teszik függővé teljesítményüket

Lemaradtak a bérek
Felidézte: 2010 után a pedagógusok voltak az első, akikre az akkori ciklusban a Fidesz-KDNP-kormány gondolt. Közben egyfajta bérverseny alakult ki mind a piaci szereplők, mind a különböző állami szektorok között, és így relatíve a pedagógusok bérezése lemaradt az többi ágazathoz képest. Ezt a lemaradást szerinte senki nem vitatja, a vita inkább abban van, hogyan és milyen ütemben, feltételek mellett tud a kormány mindenki számára megnyugtató módon változtatni.

Nem a sztrájk a megoldás
Úgy vélte, ezen a helyzeten semmilyen sztrájk nem fog tudni segíteni és nem lehet a meglévő jogszabályokat félretenni, egy nem létező jogi kategóriával élve polgári engedetlenségi akciót indítani a gyerekeink rovására.

Kövér László szerint rövid távú megoldást senki sem várhat a kérdésben, rövid távon - amennyire a kormány lehetőségeiből adódik -, "tűzoltó jelleggel" orvosolják azokat az anomáliákat, amik ilyen mértékű bérlemaradásból fakadnak.

Hosszú távon azonban olyan megoldást kell találni, amiben az aktuális bérszínvonal mellett - ki-ki a saját szakmájában - igazságosnak és méltányosnak tartsa a keresetét, tette hozzá.
 

Október 5. a pedagógusok világnapja - Tüntetések a pedagógusok mellett


Október 5-én ünnepeljük a pedagógusok világnapját, erre a napra több tüntetést és tiltakozást is szerveznek, hogy felhívják a figyelmet a pedagógusok helyzetének tarthatatlanságára.

Szerdán 19:00 órakor a Kossuth téren a Tanítanék Mozgalom és a noÁr Mozgalom közös koncerttel és tüntetéssel áll ki az oktatásban dolgozók mellett. A koncertek ingyenesek, a befolyt adományokból azonban pótolni fogják a polgári engedetlenségben résztvevő pedagógusok kieső bérét, és fedezik a tüntetés szervezési költségeit.

Emellett a Grund ifjúsági szervezet hídfoglalást jelentett be 17:00-19:00 óra között a Margit-hídon, mint írták: "Október 5. a pedagógusok világnapja.
Ennek a napnak a minket tanító pedagógusok ünnepléséről és megbecsüléséről kéne szólnia, de ezt a jelenlegi politikai intézkedések lehetetlenné teszik.
Tüntetni fogunk tanárainkért, hogy valóban meg legyenek becsülve, hiszen ha nincs tanár, nincs oktatás és akkor jövő sincsen!"

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) pedig országos munkabeszüntetést hirdetett október 5-ére, valamint október 14-re is.
"Tiltakozzunk mindannyian október 5-én, szerdán! Munkabeszüntetések, tiltakozóakciók országszerte... És készüljünk 14-ére: a megfélemlítésre reagáljunk még nagyobb munkabeszüntetéssel! Ne hagyjuk magunkat!" - posztolták a Facebook-oldalukon.

Forrás: MTI, releváns Facebook-oldalak
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


2022.10.04