Középiskolai felvételi 2020/2021: Központi írásbeli vizsga, szóbeli vizsgák, sorrendváltoztatás - Határidők, tudnivalók

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


Középiskolai felvételi 2020/2021: Központi írásbeli vizsga, szóbeli vizsgák, sorrendváltoztatás - Határidők, tudnivalók Fontos dátum közeleg a nyolcadikos diákoknak, péntekig kell jelentkezniük a központi írásbeli vizsgákra. Milyen határidőkre figyelj, ha a te gyermeked is most megy középiskolába? Péntekig jelentkezhetnek a központi írásbeli felvételire az általános iskolások - közölte az Oktatási Hivatal szerdán az MTI-vel. Az írásbeliket az egészségvédelmi intézkedések szigorú betartásával tartják meg 2021. január 23-án.

A hivatal tájékoztatása szerint a jelentkezést abba a középiskolába kell benyújtaniuk a diákoknak, amelyikben a vizsgát meg kívánják írni - függetlenül attól, hogy az adott középiskolában szeretnének majd továbbtanulni vagy sem.

Figyelni kell, hogy a kiválasztott középiskola kéri-e a központi írásbeli vizsgát
A középfokú iskolák már korábban közzétették felvételi tájékoztatójukat, amelyben meghatározták, milyen tanulmányi területeket indítanak a 2021/2022-es tanévben. Megjelölték azt is, hogy - az adott jogszabályi keretek között - milyen felvételi eljárással veszik majd fel a hozzájuk jelentkező tanulókat, és jelezték, ha a jelentkezőknek központi írásbeli vizsgát kell tenniük.Központira jelentkezés
Idén 535 középiskola (48 százalék) írta elő, hogy a hozzájuk jelentkező tanulók vegyenek részt a központi írásbeliken. Ha egy tanuló úgy tervezi, hogy ezek valamelyikébe jelentkezik, mindenképp részt kell vennie a központi írásbeli vizsgákon. A központi írásbeli felvételire való jelentkezés határideje: 2020. december 4. péntek, a vizsga 2021. január 23-án lesz.

Középiskolába való jelentkezés
Ez a jelentkezés csak az írásbeli vizsgára vonatkozik, nem tévesztendő össze a középfokú iskolákba való jelentkezéssel!

Az általános iskolák jellemzően 2021. január elején, de legkésőbb február közepéig - a helyben megszokott módon - összegyűjtik nyolcadikosaik továbbtanulási szándékait, és ezek alapján legkésőbb 2021. február 19-ig a KIFIR rendszerben előállítják a felvételi lapokat. A kinyomtatott és aláírt felvételi lapokat be kell küldeni a lapokon szereplő címre, a postára adását ebben az esetben az általános iskola végzi, a postára adás határideje: 2021. február 19.

Ha a kiválasztott középiskolában szóbeli felvételi vizsga is van
Amennyiben a választott tanulmányi területen a középiskola a felvétel feltételeként előírta a szóbeli vizsgát, arra a 2021. február 23. és március 12. közötti időszakban kerülhet sor. A szóbeli vizsgák helyét és időpontját az érintett középiskola határozza meg - érdemes figyelni a középiskolák honlapját, és onnan tájékozódni!

A felvételi sorrend megváltoztatása, új tanulmányi terület megjelölése
A felvételi vizsgák eredményei, tapasztalatai vagy egyéb információk alapján 2021. március 22-23-án a tanulóknak lehetőségük van a tanulói adatlapon szereplő sorrend megváltoztatására, illetve új tanulmányi terület felvételére is, de utóbbira csak olyan középfokú iskolában, amely az eredeti tanulói adatlapon már szerepelt.

Az új tanulmányi terület felvételéhez az érintett középfokú iskolával történt előzetes egyeztetés is szükséges. A változtatáshoz módosító tanulói adatlapot kell előállítani a KIFIR rendszerből melyet 2020. március 24-ig meg kell  küldeni a Hivatalba. A módosító adatlap előállítását és a Hivatalhoz történő továbbítását szintén a tanuló általános iskolája végzi.

Mikor derül ki, hogy felvették-e a gyermeket?
A felvételt hirdető középfokú iskola az egyeztetett felvételi jegyzék alapján, 2021. április 30-ig megküldi a felvételről vagy az elutasításról szóló értesítést a jelentkezőnek (szülőnek), továbbá az általános iskolának. Az iskola által meghozott döntés ellen jogorvoslattal lehet élni jogszabálysértésre vagy az intézmény belső szabályzatának megsértésére hivatkozással, melyet az érintett középfokú iskola fenntartójához kell benyújtani. További információ itt »

Forrás: MTI, Oktatas.hu
Fotó: Pixabay

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


2020.12.02