Középiskolai felvételi 2021: Fontos dátum közeleg a nyolcadikosoknak! - Ezekre a határidőkre figyelj

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


Középiskolai felvételi 2021: Fontos dátum közeleg a nyolcadikosoknak! - Ezekre a határidőkre figyelj 2021. február 19. péntekig adhatják be a diákok jelentkezésüket a középfokú intézményekbe: a 9. évfolyamra jelentkezők felvételi lapjait - a tanulói adatlapot és a jelentkezési lapokat - az általános iskolák töltik ki. 2021. február 19. péntekig adhatják be a diákok jelentkezésüket a középfokú intézményekbe - közölte az Oktatási Hivatal (OH) hétfőn az MTI-vel.

A középiskolába jelentkező nyolcadikosoknak az iskola tölti ki
A középfokú felvételi eljárásban a 9. évfolyamra jelentkezők felvételi lapjait - a tanulói adatlapot és a jelentkezési lapokat - az általános iskolák töltik ki.

A 6 és 8 osztályos gimnáziumokba jelentkezők szülei egyénileg töltik ki
A 6 és 8 évfolyamos gimnáziumokban továbbtanulni szándékozóknak a dokumentumokat egyénileg, egy regisztrációt követően kell kitölteniük az OH honlapján elérhető KIFIR elektronikus adatlapkitöltő program erre létrehozott felületén.

A kitöltött dokumentumokat - a tájékoztatóban leírtak szerint - aláírva kell eljuttatni a továbbtanulásra kiválasztott középfokú iskolákba és az OH-nak.

Már közzétették az idei központi felvételik átlagait
A hivatal honlapján nyilvánosságra hozták a központi írásbeli felvételi vizsgadolgozatok eredményeinek átlagait és eloszlását. Így a felvételizők összehasonlíthatják teljesítményüket, és megalapozottabban dönthetnek arról, hogy mely középfokú iskolákba jelentkezzenek - közölte az OH.


 

Középiskolai felvételi 2021 - A legfontosabb dátumok és teendők


Szóbeli meghallgatás
A szóbeli felvételi vizsgák azokban az iskolákban, ahol tartanak, 2021. február 23. és március 12. között zajlanak le. Érdemes nézni az iskolák honlapját, mert sok helyen ott teszik közzé a szóbeli meghallgatás idejét és helyét.

Sorrendváltoztatás
A felvételi vizsgák eredményei, tapasztalatai vagy egyéb információk alapján 2021. március 22-23-án a tanulóknak lehetőségük van a tanulói adatlapon szereplő sorrend megváltoztatására, illetve új tanulmányi terület felvételére is, de utóbbira csak olyan középfokú iskolában, amely az eredeti tanulói adatlapon már szerepelt.

Az új tanulmányi terület felvételéhez az érintett középfokú iskolával történt előzetes egyeztetés is szükséges. A változtatáshoz módosító tanulói adatlapot kell előállítani a KIFIR rendszerből melyet 2021. március 24-ig meg kell küldeni a Hivatalba. A módosító adatlap előállítását és a Hivatalhoz történő továbbítását szintén a szülőnek kell elvégeznie.

Ideiglenes felvételi lista
A tanulói és módosító tanulói adatlapok feldolgozása után a Hivatal a 2021. április 9-ig iskolánként, azon belül tanulmányi területenként elküldi a jelentkezők listáját a középfokú iskoláknak. A középfokú iskola igazgatója rangsorolja a listán szereplő jelentkezőket, megadja az adott tanulmányi területre felvehető tanulók számát, és az így előálló rangsort 2021. április 14-ig megküldi a Hivatalnak.

Hivatalosan felvettek listája
A Hivatal ezt követően 2021. április 23-ig elkészíti, és a középfokú iskoláknak megküldi a hivatalos végeredményt (az egyeztett felvételi jegyzéket). A jegyzék elkészítése során a Hivatal a tanulói adatlapon a jelentkező által meghatározott sorrend, a középfokú iskola által meghatározott felvételi rangsor, valamint az adott tanulmányi területre felvehető létszám együttes mérlegelése alapján az adott jelentkezőnek egyetlen felvételi kérelmét nyilvánítja elfogadottnak, a többit elutasítja.

A Hivatal a jelentkezőnek azt az adatlapon szereplő legalacsonyabb sorszámú felvételi kérelmét nyilvánítja elfogadottnak, amelyet az adott tanulmányi területet meghirdető iskola elfogadott, és a jelentkező a középfokú iskola által közölt felvehető tanulói létszámon belül van.

A felvételt hirdető középfokú iskola az egyeztetett felvételi jegyzék alapján, 2021. április 30-ig megküldi a felvételről vagy az elutasításról szóló értesítést a jelentkezőnek (szülőnek), továbbá az általános iskolának.

Az iskola által meghozott döntés ellen jogorvoslattal lehet élni, jogszabálysértésre vagy az intézmény belső szabályzatának megsértésére hivatkozással, melyet az érintett középfokú iskola fenntartójához kell benyújtani.

Rendkívüli felvételi eljárás, pótfelvételi
Amennyiben a tanuló nem nyer felvételt, vagy felvételt nyer, de nem kíván beiratkozni a számára felvételt biztosító iskolába, úgy a rendkívüli felvételi eljárás során (2021. május 10-től - augusztus 31-ig) - egyénileg, közvetlenül az általa választott középfokú iskolában való jelentkezéssel, egyeztetéssel kérheti felvételét bármely olyan középfokú iskolába, amelynek az általános felvételi eljárás lezárulása után maradtak üres férőhelyei.

Olvasd el ezt is!
2020/2021-es tanév tervezett rendje: Mikor lesz felvételi, tavaszi és nyári szünet, érettségi? »


Forrás: MTI, Oktatási Hivatal
Fotó: Pixabay

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


2021.02.15