"Krisztián igazi kis harcos" - Agyhártyagyulladástól vesztette el hallását és látását a kisfiú, kezelésre gyűjt a család

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


Nyolc hónapos korában kapott agyhártyagyulladást a kis Krisztián, egy hónapig volt kómában, és mire felébredt, kiderült, hogy elvesztette a látását, a hallását, és a mozgása is sérült. Nyolc hónapos korában kapott agyhártyagyulladást a kis Krisztián, egy hónapig volt kómában, és mire felébredt, kiderült, hogy elvesztette a látását, a hallását, és a mozgása is sérült.

Egy tűzoltó kisfiáért, ifj. Baka Krisztiánért indult összefogás, egyebek közt a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság támogatásával jótékonysági futóversenyt rendeznek április 21-én Tiszaújvárosban.

Mint a Facebook-posztjukból kiderül, a kisfiú teljesen egészségesen született, és bár be volt oltva agyhártyagyulladás ellen, mégis megbetegedett.


A kisfiú - itt még a betegség előtt

- Krisztián 2021 januárjában került kórházba erős hányás miatt. Más, különös tünete nem volt, az orvos azt mondta, maradjunk bent még egy napig megfigyelésre, kap infúziót és másnap hazamehetünk. Másnap reggel fél 6 körül megetettem, de délelőtt már nem lehetett felébreszteni. Kinyitotta a szemét, rám nézett, de aztán csak aludt és aludt. Akkor derült ki, hogy komolyabb lehet a baj. Az orvosok elvégezték a gerincvíz-csapolást, és kiderült, hogy a kisfiamnak agyhártyagyulladása van. Addig semmi tünet nem utalt erre. Azonnal az intenzív osztályra kerültünk, ahol már jelentkeztek az összetéveszthetetlen tünetek. A kezdődő görcsöket gyógyszerekkel tudták féken tartani. Krisztián kómába esett, és négy hétig fel sem ébredt. Ebből két és fél hetet lélegeztetőgépen töltött, így próbálták tehermentesíteni a szervezetét. Amikor levették a gépről, pár nap múlva kezdte nyitni a szemét. Addig minden nap rettegéssel telt, az sem volt biztos, hogy a másnapot megéri. De igazi kis harcos, itt maradt velünk. Mindennap ezért imádkoztunk – mesélte az édesanya, Baka-Viski Eszter a Boon-nak.

Sérült a látása, hallása és a mozgása is
Végül a kisfiú felébredt ugyan az egy hónapig tartó kómából, ám kiderült, a betegség következtében elveszítette a látását, a hallását, a mozgása pedig súlyosan sérült: önálló nagymozgásokra nem képes, hasra fordulni is csak segítséggel tud.

A szülei azonban nem adják fel a reményt.‍ Addig küzdenek, amíg el nem érik, hogy gyermekük minél teljesebb életet élhessen, ez azonban súlyos anyagi terhet ró a családra. A már folyamatban lévő kezelések, fejlesztések mellett keresik a további lehetőségeket is, amelyek segíthetik Krisztiánt a felépülésben.

Fejlesztésekre van szüksége
Folyamatosan járnak gyógytornára, masszázsra, fizikoterápiára és gyógypedagógiai fejlesztésre, valamint Krisztián látás- és hallásfejlesztésen is részt vesz. Szeretnének a kisfiúval eljutni a solymári Borsóházba, ahol intenzív és komplex fejlesztést kapna, az intézmény nagyon sok gyermeknek segített már. A fejlesztések azonban sokba kerülnek, ezért nagy szükség van a támogatásra, tette hozzá az anyuka a lapnak.

"Most rajtunk a sor, hogy segítsünk. A Supersum Alapítvány és a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság idén áprilisban egy jótékonysági futást szervez Tiszaújvárosban. A nevezési díjakból befolyt összegből Krisztián gyógyulását, felépülését támogatjuk. Egy kisfiút, aki még túl fiatal ahhoz, hogy ilyen nehézségekkel kelljen megküzdenie…

krisztián baba

Fuss velünk, fuss Krisztiánért!" - írja a BM a posztjában, egyúttal pedig egy számlaszámot is megosztottak, ha valaki anyagilag támogatná a családot és a kisfiút a felépülésben (a számlaszámot a fenti plakáton is láthatod).

Fotó: Facebook/BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság - Baka Krisztián családja

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2023.04.11