Lassan a dohányzásnál is halálosabb lesz az elhízás! Különösen a nők vannak veszélyben egy kutatás szerint

Szülők lapja

Betegségek

Szülők lapja


Lassan a dohányzásnál is halálosabb lesz az elhízás! Különösen a nők vannak veszélyben egy kutatás szerint Huszonöt éven belül több brit nő lesz rákos az elhízás miatt, mint a dohányzás miatt. Milyen típusú rákot okozhat a dohányzás? Milyen rákos megbetegedésre hajlamosabb az, aki el van hízva? Mi a helyzet a férfiakkal? Huszonöt éven belül több brit nő lesz rákos az elhízás miatt, mint a dohányzás miatt - állítja a brit rákkutató közhasznú szervezet, a Cancer Research UK.

Nagy-Britanniában jelenleg a nőket érintő, megelőzhető rákos esetek 12 százaléka függ össze a dohányzással, és 7 százaléka azzal, hogy a páciens túlsúlyos vagy elhízott. Azonban mivel a dohányzók száma visszaszorulóban van, az elhízottaké pedig emelkedik, a szervezet szerint 25 év alatt eltűnik a két kiváltó ok közötti különbség - számolt be a jelentésről hétfőn a BBC News.

2035-re több lesz az elhízás miatti rák, mint a dohányzás okozta daganat a nőknél
A Rákkutató szervezet számításai szerint 2035-re a daganatos betegségek kialakulásának 10 százaléka kapcsolható majd a dohányzáshoz - 25 ezer megbetegedés -, mintegy 9 százalékot, 23 ezer megbetegedést pedig a túlsúly okoz. A trend folytatódása esetén 2043-ra már több megelőzhető rákos megbetegedést okoz majd a nőknél a túlsúly, mint a dohányzás.A férfiaknál lassabb a folyamat
A brit férfiaknál hosszabb időbe telik majd, hogy az elhízás okozta rákos esetek száma meghaladja a dohányzással összefüggő megbetegedésekét, mivel Nagy-Britanniában több férfi dohányzik, mint nő.

A brit férfiak között nagyobb arányú az elhízottak száma, mint a nők körében, ugyanakkor a nők esetében az elhízottság erősebb motívuma a rák kialakulásának, mint a férfiaknál.

Milyen rákot okozhat a dohányzás és a túlsúly?
A jelentés szerint a dohányzás okozhat egyebek mellett akut mieloid leukémiát, tüdő-, hólyag-, bél-, nyaki, hasnyálmirigy- és gyomorrákot.
A túlsúlyhoz vagy elhízottsághoz köthető daganatos betegségek közé tartozik a bél-, epehólyag-, vese-, máj-, mell-, petefészek- és pajzsmirigyrák is.

Túlsúlyos gyerekből gyakran lesz túlsúlyos felnőtt
Linda Bauld, a szervezet rákmegelőzési szakembere hangsúlyozta, hogy a brit kormánynak a dohányzás visszaszorításának tapasztalataira építve kellene fellépnie a túlsúlyproblémák okozta rákos megbetegedések megelőzése érdekében. Mint rámutatott: a túlsúlyos gyermekekből ötször nagyobb eséllyel válik túlsúlyos felnőtt.

A szakember olyan megelőző intézkedések bevezetését javasolta a gyermekek védelmében, mint a gyorsételek este 9 óra előtti reklámozásának tiltása, valamint az ártámogatások korlátozása a kevésbé egészséges élelmiszerek esetében.

Az legalább jó hír, hogy a dohányzást sikerül visszaszorítani
Bauld ugyanakkor megjegyezte, hogy a dohányzás visszaesése viszont ünneplésre ad okot.

- Azt jelzi, hogy évtizedek figyelemfelkeltő munkája, amely a dohányzás egészségügyi kockázataira világított rá, továbbá az erős politikai fellépés, beleértve az adóemelést és a dohánymarketing eltávolítását, valamint a nyilvános zárt helyeken való dohányzás betiltását, megtérült - emlékeztetett.

A magyarok Európa legelhízottabb nemzete
Magyarországi adataink ugyan nincsenek ebben a témában, ugyanakkor aggodalomra ad okot, hogy egy 2018 májusában közzétett statisztika szerint  a felnőtt magyar lakosság körében feltűnően nagy az elhízás mértéke (28-31 százalék - azaz közel minden harmadik ember elhízott). Ezzel Európában az első helyen állunk az elhízott országok listáján, világviszonylatban pedig a negyedik helyen - csak az USA, Mexikó és Új-Zéland előz meg bennünket.

Olvasd el ezt is!
A génjei miatt kövér a gyerek? Ne áltasd magad »

Forrás: MTI
Fotó: rawpixel.com

Szülők lapja

Betegségek

Szülők lapja


2018.09.25