Magyar Alvás Szövetség: Fontos lenne, hogy 8:30 előtt ne kezdődjön el a tanítás a diákoknak - Mit okoz a kevés alvás?

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


Magyar Alvás Szövetség: Fontos lenne, hogy 8:30 előtt ne kezdődjön el a tanítás a diákoknak - Mit okoz a kevés alvás? Egy, a közelmúltban közzétett tanulmány szerint a későbbi iskolakezdés nem csak a diákok javát szolgálja, hanem lehetővé teszi a szülőknek is, hogy többet pihenjenek. Az alvási mutatók romlása - melyet a Magyar Alvás Szövetség és a Szinapszis Egészségkutató legutóbbi közös felmérése is megerősített - sajnos az általános- és középiskolás gyermekek körében is jellemző.

Sokkal jobban oda kell figyelnünk az életmód, és különösen a pandémia okozta változások alvást befolyásoló következményeire a gyermekek és a fiatalok körében.

Kihat a pszichés és testi fejlődésre is az alváshiány
Ezek a korosztályok ugyanis egyre kevesebbet alszanak, és az alvásuk minősége is rosszabbodott, amit mindenképpen figyelembe kell venni az életmódjuk, a napirendjük alakításánál, különben pszichés és testi fejlődésük vonatkozásában is visszafordíthatatlan folyamatok indulhatnak el.Később kellene kezdeni az iskolát
Egy, a közelmúltban az amerikai Sleep Foundation által közzétett tanulmány szerint a későbbi iskolakezdés nem csak a diákok javát szolgálja, hanem lehetővé teszi a szülőknek is, hogy többet pihenjenek.

Sarah Shoen tanulmánya megállapította, hogy például a középiskolás diákok szülei akár 60 órányi plusz alvást is elérhetnek egy tanév során, ha az iskolakezdés időpontját 70 perccel eltolják.

Legkorábban 8:30-kor kezdődjön a tanítás
Mind az általános-, mind a középiskolák tanórái legkorábban reggel 8:30-kor kezdődjenek el, javasolja az Amerikai Alvógyógyászati Akadémia, amihez elsők között csatlakozik a Magyar Alvás Szövetség is.

A mindennapi hazai pedagógusi tapasztalatok is azt erősítik, hogy a nulladik, illetve a 8 órát követő első tanóra hatékonysága csekély.

Az alvászavar és táplálkozászavar összefügghet
A Semmelweis Egyetem szakemberei is vizsgálódtak korábban az alvás témakörében

Az alvászavaros gyerek:
- nehezen ébreszthető,
- fáradékony,
- rendszeresen elálmosodik otthon vagy az iskolában,
- nem tud koncentrálni,
- gyakran hiperaktivitásra utaló tüneteket mutat.

Mit okoz az alvászavar?
Hosszútávon az alvászavar éhségérzetet okozhat, így a táplálkozás zavarához, elhízáshoz vezet. Önrontó ördögi kör alakul ki, hiszen - főként túlsúly esetén - légzéskimaradások jöhetnek létre éjszaka, ami a szimpatikus idegrendszer túlműködését okozza, és már fiatal felnőttkorban olyan elváltozásokhoz vezethet, mint a magas vérnyomás, és a szív-érrendszeri megbetegedések.

Minél súlyosabb az alvászavar, annál rosszabbak az iskolai eredmények
Az is kiderült: egyértelmű az összefüggés az alvászavar súlyossága, és a gyengébb iskolai teljesítmény között, ezért az alváshigiénia rendezése fontos prevenciós eszköz.

Olvasd el ezt is!
Alvászavar, nyugtalanság kisgyerekkorban: Mik a leggyakoribb okok? - Szakember válaszol »


Forrás: Magyar Alvás Szövetség
Fotó: Rawpixel

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2021.11.29