Magyarország 2018: Ha van 3-5 millió forintod, kisbabát is vehetsz magadnak! - Így használják ki a gyermekre vágyókat

Szülők lapja

Babavárás

Szülők lapja


Magyarország 2018: Ha van 3-5 millió forintod, kisbabát is vehetsz magadnak! - Így használják ki a gyermekre vágyókat Manapság Magyarországon sokszor körülményes az örökbefogadás, akár 3-4 évig is eltarthat - talán részben ez is az oka, hogy akik már nagyon vágynak gyermekre, hajlandóak mélyen a zsebükbe nyúlni és fizetni egy kisbabáért, kihagyva a hivatalos procedúrát. Manapság Magyarországon sokszor körülményes az örökbefogadás, akár 3-4 évig is eltarthat - talán részben ez is az oka, hogy akik már nagyon vágynak gyermekre, hajlandóak mélyen a zsebükbe nyúlni és fizetni egy kisbabáért, kihagyva a hivatalos procedúrát.

Rejtett kamerás felvételt készítettek
Kereslet van, és úgy tűnik, a kínálat is egyre nagyobb, és egyre többen pénzért hajlandóak lennének megválni kisbabájuktól - legalábbis ez derült ki az RTL Klub január 17-i, szerdai Fókusz adásából. Hogy a híreszteléseknek utánajárjanak, a Fókusz szerkesztői egy álhirdetést tettek közzé az interneten, örökbefogadó szülőknek adva ki magukat. Hamarosan jelentkezett is náluk egy pár, akik nem kevesebb, mint 5 millió forintot kértek kisbabájukért - helyesebben a magzatukért, hiszen a pici majd csak 5 hónap múlva fog megszületni.

- Amíg ő bent volt, akkor ütött szöget a fejembe, hogy mi lenne, ha megtartanánk és eladnánk - mondta el a pár férfitagja a megszervezett találkozón, melyet a tévések rejtett kamerával rögzítettek. Mint kiderült, a pár vidéki és a kisbaba lenne az első gyermekük - ennek ellenére lemondanak róla, ha cserébe pénzt kapnak. A férfi nyomatékosan hozzátette, csak abban az esetben tudják véghezvinni a procedúrát, ha pénzhez jutnak, másképp nem. Sőt, a leendő vevőket felvilágosította, először csak 2 milliót kérnek, a maradék pénzt pedig szakaszosan.


Képünk illusztráció!

Hatalmas a rizikó, ha valaki pénzért akar gyerekhez jutni
Mint Budavári Zita, a Bölcső Alapítvány vezetője elmondta, bár alapítványuk több mint 20 éve működik, egészen az utóbbi évekig nem nagyon találkozott olyan esettel, hogy a leendő szülők áruba bocsátanák a még meg sem született kisbabájukat, és több millió forintot kérnének érte. A rejtett kamerás felvétel őt is megdöbbentette, ugyanakkor nem győzte hangsúlyozni, mennyi rizikóval jár, ha valaki pénzért vesz kisbabát.

Tapasztalatai szerint sokszor a gyermekre vágyók végső elkeseredésükben folyamodnak ehhez a módszerhez, ezt azonban gyakran ki is használják. A babaváró szülők sokszor párhuzamosan több párral is tartják a kapcsolatot, felváltva találkoznak velük, kérik a támogatást, sőt, elárverezik a magzatot, aki-többet-ad-érte-azé alapon - és az még a jobbik eset, ha mindez csak arra az időszakra korlátozódik, amíg a terhesség tart. Előfordult már az is, hogy a babát eladók évek múltán jelentkeztek a babavásárló családnál, hogy különféle címszóval, vagy akár zsarolással újabb súlyos pénzösszegeket csikarjanak ki tőlük.

De olyan is megtörtént, hogy a várandósság ideje alatt támogatták a kismamát, fizették a lakhatását, orvosi vizsgálatokat - aztán megszületett a kicsi, és az anyja nem volt hajlandó lemondani róla.

Ráadásul - hangsúlyozta az alapítvány vezetője - azt még csak-csak megemészti egy gyermek, hogy a szülei örökbefogadták - de ha véletlenül egy kamaszkori veszekedéskor az anyából-apából kibuggyan, hogy "pedig mennyit fizettünk érted!", azt vajon hogyan dolgozza fel bárki is?

Véleménye szerint egy normálisan gondolkodó nő soha nem akar ebből nyerészkedni, nem akar anyagi hasznot húzni a terhességéből, és nem akar azzal a teherrel élni, hogy eladta a gyermekét.

- Lemondani a saját gyerekről óriási trauma, de egyszer mindenkiben tudatosul, hogy mit tett. És bármit vett abból a pénzből, emlékezni fog rá, hogy ezt a gyermekéért kapott pénzből vette - tette hozzá Budavári Zita.

Bűncselekménynek számít
És akkor arról már nem is teszünk említést, hogy még ha ideálisan zajlanak a dolgok, magzatot eladni és venni emberkereskedelem, ezért bűncselekménynek számít Magyarországon, és akár 3 év börtönnel is büntethető. A Fókusz úgy tudja, jelenleg is több ilyen ügyben zajlik rendőrségi nyomozás, de megkeresésükre közelebbit nem árultak el.

Hazánkban egyébként a statisztikák szerint mintegy 20 ezer gyermek vár örökbefogadásra, de ebből mindössze 900 kerül nevelőszülőkhöz, pedig 2500 olyan család van, akik adoptálni szeretnének. Az örökbefogadási procedúra hosszadalmas, akár 3-4 évbe is beletelik, míg egy adoptálást véglegesítenek.

Forrás: RTL Klub/Fókusz
Fotó: Pixabay (illusztráció)

Szülők lapja

Babavárás

Szülők lapja


2018.01.18