Már az óvodában megtanultam mindent, amit tudni érdemes - A 16 legfontosabb dolog, hogy a gyermeked jó emberré nevelhesd

Szülők lapja

Gyereknevelés

Szülők lapja


Már az óvodában megtanultam mindent, amit tudni érdemes  - A 16 legfontosabb dolog, hogy a gyermeked jó emberré nevelhesd Robert Fulghum amerikai író és lelkész könyve, a Már az óvodában megtanultam mindent, amit tudni érdemes 1988-ban jelent meg, a címadó írás 16 pontban szedi össze azokat a tudnivalókat, amik szerint élnünk kellene. Robert Fulghum amerikai író és lelkész könyve, a Már az óvodában megtanultam mindent, amit tudni érdemes 1988-ban jelent meg, és két éven át a New York Times bestsellerlistáján szerepelt.

A rövid történetekből álló gyűjteményt, mely egy gyermek szemén keresztül láttatja a világot, közel 30 nyelvre lefordították és több mint 16 millió példánya kelt el szerte a világon, 1992-ben pedig musicalt is színpadra állítottak belőle.

A címadó kis történetet olvashatod most nálunk - Fulghumnak ez az egyik leggyakrabban idézgetett írása.
 

Már az óvodában megtanultam mindent, amit tudni érdemes


"Életem legfontosabb viselkedési szabályait egytől egyig az óvodában sajátítottam el. Az egyetemen a bölcsesség nem volt különösebb érték, az óvodában azonban annál inkább.

Íme, amit tanultam:
- Ossz meg mindent másokkal!
- Ne csalj a játékban!
- Ne bánts másokat!
- Mindent oda tégy vissza, ahonnét elvetted!
- Rakj rendet magad után!
- Ne vedd el a másét!
- Kérj bocsánatot, ha valakinek fájdalmat okoztál!
- Evés előtt moss kezet!
- Húzd le a vécét!
- A frissen sült sütemény és a hideg tej tápláló.
- Élj mértékkel! Mindennap tanulj, gondolkodj, rajzolj, fess, énekelj, táncolj, játssz és dolgozz egy keveset!
- Délutánonként szundíts egyet!
- A nagyvilágban óvatosan közlekedj, fogd meg a társad kezét, és ne szakadjatok el egymástól!
- Ismerd fel a csodát! Ne feledd a magocskát a műanyag pohárban: a gyökerek lefelé terjeszkednek, a növények felfelé, és senki nem tudja pontosan, mindez hogyan van, de valamennyien hasonlóképpen élünk.
- Az aranyhalak, a hörcsögök, a fehér egerek, még a magocska is a műanyag pohárban – mind meghalnak egyszer. Mi is.
- És emlékezz az első szóra, melyet megtanultál – a legfontosabbikra -: NÉZD!

Minden fontos dolog bennük foglaltatik. A szeretet és az alapvető higiénia. Az ökológia, a politika, az egyenlőség és az értelmes élet.

Válaszd ki bármelyik pontot, fordítsd le bölcs, felnőtt szavakra, és alkalmazd családodra, kormányodra, munkádra, egész életedre – meglátod, bölcsnek és igaznak fogod találni.

Gondold csak el, mennyivel jobb volna a világ, ha összes lakója süteményt és tejet uzsonnázna minden délután három órakor, aztán pedig fogná a plédjét és szunyókálna egy keveset. És milyen jó volna, ha az összes kormány oda tenne vissza mindent, ahonnét elvette, és rendet rakna maga után. És akárhány éves is vagy, még mindig érvényes a szabály: a nagyvilágban fogd meg a társad kezét, és ne szakadjatok el egymástól."

Forrás: Robert Fulghum - Már az óvodában megtanultam mindent, amit tudni érdemes
Fotó: Pexels

Szülők lapja

Gyereknevelés

Szülők lapja


2017.04.26