Már hivatalos: Elmarad az őszi szünet, helyette hosszabb lesz a téli szünet a közoktatásban

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


Már hivatalos: Elmarad az őszi szünet, helyette hosszabb lesz a téli szünet a közoktatásban Bár már korábban is felmerült, hogy takarékoskodás miatt a téli szüneten hosszabbít a kormány, a szeptember 29-ei kormányinfón Gulyás Gergely ezt meg is erősítette. Helyette az őszi szünet marad el. Bár már korábban is felmerült, hogy takarékoskodás miatt a téli szüneten hosszabbít a kormány, a szeptember 29-ei kormányinfón Gulyás Gergely ezt meg is erősítette.

Mint elhangzott,  2022. december 22-től 2023. január 8-ig tart majd a közoktatásban a téli szünet. Gulyás Gergely elmondása szerint azért döntött így a kormány, mert így spórolunk az energiával. Az őszi szünetről nem mondott semmit a miniszter, ám később Szentkirályi Alexandra pontosított: mint elmondta, az őszi szünet rovására lesz hosszabb a téli szünet.

Már hivatalos: Elmarad az őszi szünet, helyette hosszabb lesz a téli szünet a közoktatásban

Eredetileg az őszi szünet a 2022/2023-as tanévben 9 napig tartott volna, az őszi szünet előtti utolsó tanítási nap 2022. október 28. pénteken lett volna, az első tanítási nap pedig 2022. november 7-én, hétfőn.

Most úgy tűnik, hogy csak a mindenszentek (november 1.) miatt lesz szünet, mint ahogy ez egyébként is munkaszüneti nap, és mivel ez keddre esik, az előtte lévő október 31. pihenőnap lesz, tehát egy 4 napos hosszú hétvégével lehet számolni október végén-november elején. (október 31-ét október 15-én, szombaton kell ledolgozni).

Azaz a november 2-4 (szerda-csütörtök-péntek) már tanítási nap lesz - ezek a napok még őszi szünetnek számítottak volna.

18 napos téli szünet
Helyette viszont nem 2023. január 3-án, kedden kell először iskolába menni, hanem csak január 9-én, következő hét hétfőn. Így 18 naposra duzzad a téli szünet.

Az iskola egyénileg kiadhatja őszi szünetként a 3 napot
Gulyás Gergely azért hozzáfűzte, mivel az iskolák saját hatáskörükön belül 3 szabadnappal rendelkeznek, könnyen előfordulhat, hogy az elmaradó őszi szünet napjaira használják ezt majd fel. Egyéni döntések tehát születhetnek, de központilag nem lesz őszi szünet.

A téli szünet időszakában kormányzati és igazságügyi szünet is lesz a takarékoskodás jegyében. Az érintett munkavállalóknak kötelező lesz szabadságot kivenniük erre a több mint kéthetes időszakra.

Forrás: Kormányinfó
Fotó: Pixabay

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


2022.09.29