Medve nap 2023: Medveles, Mackófesztivál, Időjós állatok - Izgalmas programokkal várják az állatkertek a látogatókat

Szülők lapja

Gyerekprogramok

Szülők lapja


Medve nap 2023: Medveles, Mackófesztivál, Időjós állatok - Izgalmas programokkal várják az állatkertek a látogatókat Ha február 2-án a medve kijön a barlangjából és meglátja az árnyékát, akkor megijed és visszabújik, így hosszú lesz a tél - legalábbis a néphagyomány szerint. 2023-ra mit jósolnak a macik? Kiderül, ha elmentek valamelyik mackós programra. A néphagyomány szerint ha február 2-án, a téli álmából frissen ébredő medve kijön a barlangjából és a napos időnek köszönhetően meglátja az árnyékát, akkor megijed és visszabújik, így hosszúnak ígérkezik a tél. Azonban ha a medve felhős, borús időre ébred, akkor hamarosan beköszönthet a tavasz.

2023-ban február 2. csütörtökre esik, így arra a hétre több macis programmal is várnak az állatkertek és vadasparkok, ezekből válogattunk.

Medve nap 2023: Medveles, Mackófesztivál, Időjós állatok - Izgalmas programokkal várják az állatkertek a látogatókat

Programajánlónkban 5 állatkert macis programjait mutatjuk meg: a Fővárosi Állat- és Növénykertben, a Budakeszi Vadasparkban, a Debreceni Állat- és Növénykertben, a Szegedi Vadasparkban, valamint a Miskolci Állatkertben már biztos, hogy mackós programokkal várják a látogatókat, hiszen a néphiedelem szerint Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepén jósolják meg a barlangjukból előbújó medvék, hogy hosszú vagy rövid télre lehet-e számítani.

A Kecskeméti Vadaskertről és a Pécsi Állatkerttől egyelőre nincs információ, csakúgy mint a Veresegyházi Medveotthonról és a Jászberényi Állat- és Növénykertről sem, de érdemes nézni a weboldalukat és Facebook-oldalukat, hátha az utolsó pillanatban kerülnek ki a programok.
 

1. Fővárosi Állat- és Növénykert - Farsang az Állatkertben 2023


Kimondott macis programot nem találtunk, ám az első februári hétvége mégis izgalmasan telik a budapesti állatkertben: farsangi állatbemutatókkal és zenés, jelmezes felvonulással és sok más programmal, belépési kedvezménnyel várja látogatóit a Fővárosi Állat- és Növénykert a február 4-5-ei hétvégén.

Különleges programokkal készülnek
Látványetetések, Fóka-móka, arcfestés, táncház a Csürrentő Együttessel és a Bóbita Band Állatok farsangja interaktív foglalkozás, valamint kézműves programok és még sok izgalmas esemény várja a vendégeket.

Mindkét napon működik majd a Schäftner-körhinta, az érdeklődők fotózkodhatnak jelmezeseinkkel, a gyermekek pedig orvostanhallgatók segítségével ismerhetik meg Teddy Maci Kórházunkat, de a Varázshegyben állati helyszínelésen is részt vehetnek. 13:00 órakor pedig a Főkapu térről indul a zenés, jelmezes karneváli felvonulás.

A Farsang mindkét napján különleges kedvezményt is kínál az Állatkert. Jelmezben, farsangi álarcban érkező, 14 év alatti gyermekeknek 200 Ft/fő a belépődíj mindkét napon, míg mindenki más az eddig megszokott jegyeink közül választhat pénztárainknál. A programra az állatkerti jegyek és bérletek is felhasználhatók. Belépni a Főbejáraton és a Holnemvolt vári kapun lehet.

Helyszín: Fővárosi Állat- és Növénykert, Budapest
Időpont: 2023. február 4. 9:00 - 2023. február 5. 16:00 (szombat, vasárnap)
Bővebb infó »
 

2. Budakeszi Vadaspark - Medve-les, Időjós Állatok 2023


A Budakeszi Vadasparkban kétféle programmal is készülnek február első hetére: február 2-án és 3-án, azaz csütörtökön és pénteken az érdeklődő iskolás és óvodás csoportok jelentkezését várják, akik szeretnének többet megtudni a téli álomról, a medvékről, Magyarország nagyragadozóiról, mindezt játékosan, interaktívan. Február 4-én, szombaton pedig egész napos programot szerveztek az időjós állatok tematika köré.

Medve-les - szakvezetések ovis és iskolás csoportoknak február 2. és február 3.
A szakvezetés keretein belül beszélnek a téli álomról, a medvékről, a gyerekek megtudhatják, hogy mely állatok hibernálják magukat a hideg hónapokra és melyek csak "blöffölnek".

Játékos nyomkeresések, fejtörők, állomások vezetik el a csoportot a végső céljukhoz, Romulushoz, a barna medvénkhez. A medve kifutónál meglessük, hogy vajon Romulus előmerészkedik e a barlangjából és meglátja e az árnyékát, vagy nem. Kiderítjük, hogy korán jön e a tavasz idén, vagy hosszú telünk lesz e még.

A szakvezetés maximális létszáma 30 fő vagy egy osztálynyi gyerek.
Időtartama: 1 óra.

Naponta összesen 4 db csoportot indítanak, az alábbi választható időpontokban: 9:00 vagy 10:00 vagy 11:00 vagy 12:00
Ára: 12 000 Ft/csoport + Budakeszi Vadaspark belépőjegy (10 fő felett kedvezményes csoportos belépőt biztosítunk, illetve a pedagógusok számára, minden 10. gyermek után 1 felnőtt belépése ingyenes lesz). Bővebb infó+jelentkezés módja, menete »

Időjós Állatok - Február 4.
Vajon korán érkezik idén a tavasz? Vagy meglátja a medvénk az árnyékát és még hosszú tél előtt állunk?

Február  4-én, szombaton mindenre fény derül, hogy meddig tart még ez a borongós téli idő és mikor kopogtat be végre a napsütéses, virágillatú tavasz.
Ilyenkor, február elején az a néphiedelem él, hogy ha a medve kijön a barlangjából és meglátja az árnyékát, akkor megijed tőle, visszabújik a vackába és még hosszú télre számíthatunk. Azonban, ha nem látja meg az árnyékát, akkor készülhet mindenki, mert hamarosan jön a tavasz.

Mivel a vadasparkban lakik medve is, így február 4-én mindenkit meginvitálnak egy kis baráti medve jóslásra és Időjós állatok programra. Mint a rendezvény kedvcsinálójában írják, nem csak a medve tud időjárást jósolni, hanem a fecske, a pók, a varjak, levelibéka és nagyon sok más állat is képes rá. Vajon tényleg van nekik egy speckó érzékük, amivel ezt megjósolják? Vagy csak néphiedelem minden?

Ha szeretnél időjós állatokról szóló érdekességeket hallani egy szakvezetéses program keretein belül, akkor várnak február 4-én, ahol 11-kor egy medve látványetetés során kiderül, hogy Romulus mackó lát-e árnyékot vagy sem.
Ezt követően pedig lesz farkasetetés, és még több izgalmas dolgot megtudhatsz a meteorológus állataikról.
Bővebb infó »

Program:
11:00 – Medve látványetetés
11:30 – Farkas látvány etetés
13:00 – Aranysakál látvány etetés
15:00 – Kisragadozók etetése

Helyszín: Budakeszi Vadaspark
Időpont: 2023. február 2-3-4 (csütörtök-szombat)
 

3. Debreceni Állat- és Növénykert - Mackófesztivál 2023


Az idei Mackófesztivál Debrecenben első ízben négynapossá bővül, a látogatókat február 2. és február 5. között, azaz csütörtöktől vasárnapig várják a Debreceni Állat- és Növénykertben.

A nyitónapon rögtön megtudhatod, hogy messze van-e még a tél vége, hiszen a Gyertyaszentelő Boldogasszony napjához kapcsolódó hagyományhoz híven Dönci, az örvös medve megjósolja, mennyit kell várnunk a tavaszra. Ám nemcsak ezzel a népi időjósló módszerrel ismerkedhetsz meg, hanem interaktív szakvezetés keretében a medvefélék családjának tagjaival, sőt, a nálunk élő névrokonaikkal is.

Kicsik és nagyok szórakozásáról medvetánc, bábelőadás és mesezenekari koncert is gondoskodik, emellett ügyességi játékok, családi fényképezkedési lehetőség, mackókedvencek vására és térképes keresőjáték teszi majd még felejthetetlenebbé az egész napos élményszerzést. Ha a kikapcsolódás mellett szeretnéd a kreativitásod is kiélni, a kézműves barlangban vagy a mackóvarrodában elkészítheted saját mackós emléktárgyad.

Állatkerti belépővel minden programelem díjmentes.

Helyszín: Debreceni Állat- és Növénykert
Időpont: 2023. február 2-5. (csütörtök-vasárnap)
Bővebb infó »

 

4. Szegedi Vadaspark - Medve-les 2023


Amióta barna medve is a Vadaspark gyűjteményének része, azóta az év első programja a február 2-ai medveles, amely során a látogatók megfigyelhetik, hogyan viselkednek a medvék a tél végéhez közeledve.

A világ számos kultúrájára volt jellemző, hogy az állatok viselkedéséből próbáltak az időjárás alakulására következtetni. Ezek az állatjóslások szájhagyomány útján terjedtek, valós tapasztalatok alapján. Február másodikához, amely a katolikus naptár szerint Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepe és amelyet tavaszkezdő napként is emlegettek, két különböző, állathoz kötődő időjárás-előrejelző népi bölcsesség is kapcsolódik.

Az egyik szerint "Gyertyaszentelő napján inkább a farkas ordítson be az ablakon, minthogy süssön a nap". Ugyanis ha ezen a napon szép, enyhe idő van, akkor még sokáig elhúzódik a tél. Ugyanezen következtetésre jutottak azok is, akik barna medvékhez kötötték megfigyelésüket. "Ha meglátja árnyékát, azaz süt a nap, akkor visszabújik, mert még hosszú, kemény tél áll előttünk. Ha azonban odakint csikorgó hideggel szembesül, érzi, vagy talán tudja, hogy hamarosan tavaszodni kezd." Ez a hiedelem erdélyi eredetű, de francia hagyománya is van, Magyarországon viszont Jókai Mór Az új földesúr című regényében jelent meg először.

A közvélekedéssel szemben a barna medvék nem alszanak téli álmot, csak rövidebb-hosszabb pihenőt tartanak földbe vájt üregekben, esetleg barlangokban. Ekkor az anyagcseréjük és szívverésük is lelassul. Az állat így olyan mértékűre tudja csökkenteni tápanyagszükségletét, amely a nyáron felhalmozott tartalékok felélésével és a kisszámú, rendelkezésre álló eleséggel - elsősorban állati fehérjével - télire elég. Időnként, általában enyhébb, napsütéses időben kibújnak rejtekükből, így alakulhatott ki a velük kapcsolatos népi időjárás-előrejelzés.

Bár a Szegedi Vadasparkban 2015 óta gondozott két medve, Mici és Ursula télen sem éhezik, így is szívesebben töltik ezt az időszakot benti helyükön. Csütörtökön kiderül, mi a véleményük az időjárás alakulásáról. Ha sikerül őket kicsalogatni, és nem találkoznak az árnyékukkal, akkor van a remény arra, hogy rövidesen beköszönt a tavasz.

Február 2-án, csütörtökön 11:00-kor csalogathatják ki a látogatók a vadaspark két medvéjét, Micit és Ursulát, hogy kiderüljön a véleményük az időjárás alakulásáról.

Helyszín: Szegedi Vadaspark
Időpont: 2023. február 2. (csütörtök)
Bővebb infó »


5. Miskolci Állatkert - Medveles 2023


2023. február 2-án, csütörtökön 10 órakor Medvelesre várják az érdeklődőket. A náluk látható állatok közül három faj nevében is szerepel a medve szó, de közülük csak az európai barnamedve tartozik a medvefélék családjába. A Medveles alkalmából a következő állatok etetésén vehetnek részt az érdeklődők:

10:00 Barnamedve meglesése
10:15 Mosómedvék etetése
10:30 Vörösorrú ormányosmedvék etetése

Ezen a napon, a hozzájuk érkező gyermekek állatkerti macis fejlesztő füzetet kapnak ajándékba.

Helyszín: Miskolci Állatkert
Időpont: 2023. február 2. (csütörtök)
Bővebb infó »

Kapcsolódó cikkünk:
Mackós versek, mondókák: 15 macis vers, minden medverajongónak »


Forrás: az egyes állatkertek honlapjai, Facebook-oldalai
Fotó: Pixabay

Szülők lapja

Gyerekprogramok

Szülők lapja


2023.01.31