Megmentette haldokló ikertestvérét az ölelésével

Szülők lapja

Újszülött

Szülők lapja


Megmentette haldokló ikertestvérét az ölelésével

​​Legtöbbünk megtapasztalhatta élete során, milyen mértékben képes emelni egy-egy érintés vagy ölelés a testi és lelki jóllétet, mekkora szerepük van a közérzet javításában, a testi és lelki fájdalom csökkentésében és a kapcsolati kötődés erősítésében. Kyrie és Brielle Jackson ölelésének története azonban az egész világot bejárta.

12 héttel korábban érkeztek a korababák
Az ikerlányok 1995. október 17-én születtek, születésük kiírt napja előtt 12 héttel. A massachusettsi központi kórház akkori szabályozásának megfelelően az ikerbabákat más-más inkubátorban kellett elhelyezni a fertőzésveszély és a bölcsőhalál elkerülése érdekében, így Brielle-t és Kyrie-t is külön inkubátorban helyezték el.

3 hét után Kyrie állapota kritikussá vált
Kyrie 990 grammjával jó tempóban gyarapodott, a kis Brielle azonban szívritmus- és légzésgondokkal küzdött, véroxigénszintje alacsony volt, és nem gyarapodott kellő mértékben. November 12-én kritikus állapotba került és küzdött minden levegővételért. A szülők rémülten nézték végig a küzdelmet abban a tudatban, hogy kislányukat bármelyik percben elveszíthetik.

A nővér szabályszegésének köszönhető, hogy életben maradt
Ekkor Gayle Kasparian nővér - szembeszegülve a szabályokkal - úgy döntött, megpróbálkozik egy Amerikában sosem alkalmazott, ám Európában nem ismeretlen eljárással: a szülők engedélyével közös inkubátorban helyezte el a babákat. A következő percekben Brielle a kis Kyrie-hez simult, aki átölelte őt. Brielle fizikai küzdelme szinte azonnal csillapodott: oxigénszintje percek alatt emelkedni kezdett, szívritmusa stabilizálódott, testhője pedig elérte a normál értéket.

 

Haldokló ikertestvérét mentette meg az ölelésével


Nem sokkal később az ikreket hazaengedték a kórházból. Szüleik otthon is egy ágyban altatták őket, a testvérek pedig továbbra is szépen fejlődtek. Elmondásuk szerint még 5 év elteltével is együtt aludtak - nem meglepő módon egymást átölelve.

Azóta vizsgálják a közös elhelyezés előnyeit
A Massachusetts Memorial Egyetemen 100 koraszülött iker együtt altatása során 5 év alatt egyetlen esetet sem jegyeztek fel, ahol az egyik testvér megfertőzte volna a másikat. Más klinikai tanulmányok kimutatták az egy ágyban elhelyezés rendkívüli előnyeit. Mary Whalen kutató az együttes elhelyezés kapcsán csökkent alvási apnoéról, jobb oxigénszintről, fokozott gyarapodásról és hatékonyabb testhő-szabályozásról számolt be, valamint a babák stressz-szintje lényegesen alacsonyabb együttes elhelyezésnél, így a kórházi tartózkodás ideje is lerövidül és kisebb az újbóli felvétel valószínűsége.

A kenguru módszer továbbfejlesztése volt a nővér szabályszegő cselekedete
Talán sokáig alulbecsültük az érintés jelentőségét. Ugyan a kengurumódszer már egy 1979 óta ismert, hatékony, testkontaktusra épülő eljárás, a két gyermek testközelségben történő elhelyezése a 90-es években még úttörő megoldásnak számított.


A történések időpontjában épp egy, a kórházban tartózkodó sajtófotós készítette az ikrekről azt a híres képet, mely „Megmentő ölelés” címmel az egész világot bejárta. Brielle és Kyrie története rávilágított a koraszülött ikrek együttaltatásának lehetőségére, és a figyelem középpontjába helyezte az életben maradás, a kötődés és a regeneráció eme csodálatos és természetes alternatíváját.

 

Sajnos gyakran előfordul, hogy az édesanyák saját magukat hibáztatják a koraszülés miatt, és nehezen tudják feldolgozni a vélt "kudarcukat". Erről bővebben itt olvashatsz.


Forrás: The Life Institute
Fotó: Internet


Szülők lapja

Újszülött

Szülők lapja


2023.10.03