Megszüntetik az iskolai papírgyűjtést - nagy érvágás ez az iskoláknak

Szülők lapja

Ovi, suli

Szülők lapja


Az új hulladéktörvény ellehetetleníti a Magyarországon sok évtizedes hagyományokkal rendelkező iskolai papírgyűjtő akciókat. A jogszabály maradéktalan betartásával az óvodai és iskolai papírgyűjtési akciókat lehetetlen lesz folytatni – írja múlt szombati számában a Népszabadság. Az új hulladéktörvény miatt a vállalkozók mellett a nonprofit szereplők is végképp kiszorulhatnak az óvodai-iskolai gyűjtésből, az oktatási intézmények pedig eleshetnek ettől a számukra fontos bevételi forrástól - indítja a Vége az iskolai papírgyűjtésnek>> című írását a Népszabadság.

Az iskolai papírgyűjtésnek befellegzett
2015. január 1-jétől az iskolák, illetve óvodák nem vehetik át többet a gyerekektől a papírt, a papírhulladékért a jövőben a közszolgáltató „házhoz megy”. Ez azt jelenti, hogy például egy iskola vagy óvoda nem hozathat be a diákokkal olyan hulladékot, amely nem az adott intézményben képződött, és ilyen gyűjtést – a közszolgáltatón kívül – más sem szervezhet. Az iskola kizárólag a közszolgáltatónak adhatja át a papírt.
Az iskolai/óvodai papírgyűjtés eddig az oktatási intézményeknek bevételt, a feldolgozóknak pedig biztos nyersanyagforrást jelentett.

Mi a gond az iskolai papírgyűjtéssel?
Egy megszólaltatott hulladékpiaci szakember szerint a kormányzatnak elsősorban az a gondja az iskolai gyűjtéssel, hogy az oktatási intézményekben összegyűlt és közvetlenül a feldolgozóknak értékesített papírmennyiség nem jelenik meg az állami ellenőrzés alá vont szelektív gyűjtési rendszerben. Márpedig az államnak érdeke lenne, hogy minél magasabb begyűjtési arányt mutasson ki, mert ez egyrészt uniós elvárás.

A változtatás uniós kötelezettség indokolta
A Népszabadság kérdésére a vidékfejlesztési tárca így reagált: a szabályok változtatását elsősorban európai uniós kötelezettség indokolta, azt ugyanis EU-s irányelvek határozzák meg, hogy ki birtokolhatja a hulladékot. Másrészt pedig azért volt rá szükség, mert „a korábbi gyakorlat szerint az iskolai papírgyűjtés eredményeként magánvállalkozók realizáltak a közszolgáltatókat megillető profitot”.

Az iskolák/óvodák „ezentúl gyűjtsenek elemet vagy rongyot…”
2015. január 1-jétől a papírhulladékért a közszolgáltató „házhoz megy”, és ingyen elszállítja az összegyűlt anyagot, ami a minisztérium szerint „összességében előnyösebb a tanulók által végzett gyűjtésnél”. Mindez azonban azt is jelenti, hogy az iskolai papírgyűjtésekre az eddig megszokott formában nem lesz lehetőség. A tárca azt ajánlja, hogy az oktatási intézmények papír helyett gyűjtsenek inkább elemet vagy rongyot, mivel arra nem vonatkozik a törvénymódosítás, és annak is van szemléletformáló hatása.

A használt elem veszélyes hulladéknak minősül, és még pénz sincs belőle
Ez kétségkívül igaz, ám az iskolák számára a papírgyűjtés bevételi forrást jelentett. Ráadásul a használt elem veszélyes hulladéknak számít, amit egyáltalán nem biztonságos egy iskola területén felhalmozni.

A teljes cikk itt olvasható>>

Forrás: Népszabadság
Fotó: FreeDigitalPhotos

<

Szülők lapja

Ovi, suli

Szülők lapja


2014.05.15