Megvan a csecsemőkori hasfájás ellenszere? A kismama étkezése a kulcs!

Szülők lapja

Újszülött

Szülők lapja


Tudósok felfedezték, hogy ha a terhesség korai szakaszában a B12-vitamin szintje kellően magas az anyában, akkor háromszor nagyobb esélye van arra, hogy csendes, nyugodt gyermeke szülessen. Vagyis ha azt szeretnénk, hogy újszülöttünk ne legyen sírós, hasfájós baba, várandósságunk idején fogyasszunk bőségesen steaket, tojást és csirkét.

Összefüggés van a kismamák étkezése és a hasfájás között!
Az orvosok arról számoltak be, hogy most először találtak összefüggést a babák hasfájóssága és az anyák terhesség alatti étrendje között. A B12-vitamin kulcsszerepet játszik az agy és az idegrendszer kialakulásában.


B12-vitamin megtalálható
- a vörös húsokban,
- a csirkében,
- a tejtermékekben
- és a reggeli gabonapelyhekben is


Ugyanakkor a máj és a kagyló is tartalmazza, melyek fogyasztását általában nem javasolják a terhesség alatt.

Az alacsony B12-vitaminszint vérszegénységhez, fáradtsághoz, súlyvesztéshez vagy székrekedéshez vezethet. A mostani kutatás során holland tudósok több mint négyezer kismamában vizsgálták a B12-vitamin szintjét terhességük első 12 hete során, majd az eredményeket összevetették egy kérdőívvel, amelyek a gyermekek születése utáni három hónapra vonatkoztak.

Bizonyítottan számít a B12 szint
Az alacsony B12-vitaminszinttel rendelkezőknek öt százaléka panaszkodott sokat síró, hasfájós csecsemőjére, míg a magas vitaminszintűeknek csupán egy százaléka. Az Early Human Development című folyóiratban megjelent tanulmány arról is beszámolt, hogy az alacsony B12-vitaminszint akkor is növelte az esélyét annak, hogy hasfájós lesz az újszülött, ha egyéb tényezőket is figyelembe vettek. Ugyanakkor az agy fejlődéséhez szintén fontos folát szintje és a hasfájás között nem találtak összefüggést. 

Mit ne egyen a kismama?
A táplálkozás-szakértők a fenti eredmények ismerete mellett is azt javasolják, hogy a várandós nők továbbra is kerüljék a máj, a nyers tojás, a lágy sajtok és a kagylók fogyasztását (annak ellenére, hogy gazdag B12-vitaminforrások).Forrás: Medipress
 


Szülők lapja

Újszülött

Szülők lapja


2011.03.29