Összefüggés van a kismamák étkezése és a hasfájás között!
Az orvosok arról számoltak be, hogy most először találtak összefüggést a babák hasfájóssága és az anyák terhesség alatti étrendje között. A B12-vitamin kulcsszerepet játszik az agy és az idegrendszer kialakulásában.
B12-vitamin megtalálható
- a vörös húsokban,
- a csirkében,
- a tejtermékekben
- és a reggeli gabonapelyhekben is
Ugyanakkor a máj és a kagyló is tartalmazza, melyek fogyasztását általában nem javasolják a terhesség alatt.
Az alacsony B12-vitaminszint vérszegénységhez, fáradtsághoz, súlyvesztéshez vagy székrekedéshez vezethet. A mostani kutatás során holland tudósok több mint négyezer kismamában vizsgálták a B12-vitamin szintjét terhességük első 12 hete során, majd az eredményeket összevetették egy kérdőívvel, amelyek a gyermekek születése utáni három hónapra vonatkoztak.
Bizonyítottan számít a B12 szint
Az alacsony B12-vitaminszinttel rendelkezőknek öt százaléka panaszkodott sokat síró, hasfájós csecsemőjére, míg a magas vitaminszintűeknek csupán egy százaléka. Az Early Human Development című folyóiratban megjelent tanulmány arról is beszámolt, hogy az alacsony B12-vitaminszint akkor is növelte az esélyét annak, hogy hasfájós lesz az újszülött, ha egyéb tényezőket is figyelembe vettek. Ugyanakkor az agy fejlődéséhez szintén fontos folát szintje és a hasfájás között nem találtak összefüggést.
Mit ne egyen a kismama?
A táplálkozás-szakértők a fenti eredmények ismerete mellett is azt javasolják, hogy a várandós nők továbbra is kerüljék a máj, a nyers tojás, a lágy sajtok és a kagylók fogyasztását (annak ellenére, hogy gazdag B12-vitaminforrások).
Forrás: Medipress