Melyik strand biztonságos a gyerekkel? Itt ellenőrizheted le a víz minőségét

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


Melyik strand biztonságos a gyerekkel? Itt ellenőrizheted le a víz minőségét A nem kijelölt strandokon babákkal és gyermekekkel különösen veszélyes fürdőzni, nem csak a balesetveszély, hanem a vízminőség miatt is. Ilyen egyszerűen nyomon követheted a szabadtéri strandok vizeinek aktuális minőségét, szennyezettségét. Az Országos Közegészségügyi Központ (OKK) honlapján, az oki.antsz.hu oldalon folyamatosan nyomon lehet követni a szabadvízi strandok minősítését.

A szabad vízi strandok közül 6 "tűrhető", 4 "kifogásolt" minősítést kapott (2015-ös adat!)
Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) közlése szerint a magyarországi 241 kijelölt természetes fürdőhely közül 160 kiváló, 35 jó, 6 pedig tűrhető minősítést kapott, mindössze 4 esett az elmúlt négy év adatai alapján a kifogásolt kategóriába. A korábbi hírről olvasóinkat is tájékoztattuk: Strandok, ahova ne menj a gyerekkel – Az ÁNTSZ ezeken a helyeken talált problémát! »

A szabadvízi strandok vízminőségét minden évben 4 alkalommal vizsgálják - egyszer a strandszezon kezdete előtt, majd havonta. Az értékelésnél négy év adatsorát vizsgálják. Ennek a 16 mintának a statisztikai elemzése alapján következtetnek arra, mekkora a kockázata, hogy egy strandon szennyeződés forduljon elő.

A nem kijelölt strandokon veszélyes fürdőzni
Mivel szabadvizekről van szó, sehol sem zárható ki a szennyeződés, ám a kiváló vagy jó minősítés azt jelenti, ennek kisebb az esélye. A kifogásolt minősítés szerint nagyobb az esélye, hogy szennyezett legyen a víz, de az sem jelenti azt, hogy folyamatosan rossz lenne a víz minősége.

Az OKK osztályvezetője felhívta a figyelmet arra, hogy a nem kijelölt fürdőhelyeken több szempontból is veszélyes strandolni: egyrészt nagyobb a balesetveszély, másrészt ezeken a helyeken a víz minőségét sem ellenőrzik.

Kíváncsi vagy, hogy az általad kiválasztott strandolóhelyen milyen a vízminőség? Az alábbi linken megteheted, ahol mindig az aktuális állapotot találod (az átkattintás után nyomj a bal oldali menüsávban a Fürdővíz gombra): Itt ellenőrizheted a fürdővizek aktuális minőségét »

Forrás: MTI
Fotó: FreeDigitalPhotos

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2015.07.03