Mi az apa valódi szerepe a család életében? Mennyire van szükség az apára? Mitől lehetsz igazán jó apa?

Jánosi Ferenc

Gyereknevelés

Jánosi Ferenc


Mi az apa valódi szerepe a család életében? Mennyire van szükség az apára? Mitől lehetsz igazán jó apa? Mi lenne a valódi szerepe az apáknak a modern családok életében? Mi a dolga egy apának és mi az anyának a hagyományos értékek szerint? Valóban nincs tekintélyük a szülőknek a mai gyerekeke előtt? Cikkünkből megtudod, hogyan vélekedik ezekről a családi kérdésekről Jánosi Ferenc lelkész, kétgyermekes édesapa. Ha napjaink családjára gondolok, sokszor úgy tűnik, már alig tudjuk mi az apa feladata és mi az édesanyáé. Ebben a mostani cikkben az apákról szeretnék írni, mint családi hajó kapitányairól, illetve arról, hogy hogyan lesz az apa újra a családi hajó kormányosa.

Mi az apa szerepe a család életében?


„Az édesanya szüli a gyermeket, az édesapa a családot” - Pálhegyi Ferenc
Amikor egy épület statikai állapota megváltozik, akkor alá szoktak dúcolni, hogy össze ne dőljön. Napjaink kihívásai elég erősen kiszedik a támasztékokat az életünkből, családjainkból. A hagyományos családi szerepek felborulása nagyban hozzájárul, a gyermekek bizonytalanságához. Ma, a korábban állandónak vagy fixnek tekinthető értékeket, szerepeket, és évszázados tradíciókat próbáljuk mesterségesen kimozdítani, átstrukturálni. Egy óvodában zajlott ez a beszélgetés két gyermek között: ”Játsszunk papás mamást, én leszek az anyuka, te meg az apuka - mondja a kislánynak a kisfiú. Jó lesz”?

Nem lesz jó, mert a szerepek nem felcserélhetőek! Isten más feladatot adott az apáknak és mást az édesanyáknak. Az édesapa kell, hogy vezetője legyen családjának, mint ahogy egy hajónak van kormányosa, és vannak segédtisztek a hajón, akik segítik a hajó kormányosát. Az édesapákat úgy hívjuk: gondviselő, az édesanyákat: gondoskodónak. Olvastam egy jó idézetet Pálhegyi Feri bácsitól, aki azt mondta: „az édesanya szüli a gyermeket, de az édesapa a családot". Azt gondolom, sok gyermek megszületett, de a társadalmunknak még több igazi család megszülésére lenne szüksége.  

Ma se az anyáknak, se az apáknak nincs tekintélye a gyerek előtt
Az édesapák korábban sokkal inkább támaszaik voltak családjuknak, felelősséget vállaltak családjuk tagjaiért. Az apa a tekintélyt képviselte felesége és gyermekei előtt. Ma sajnos se az apáknak se az anyáknak nincs igazi tekintélye a gyermekek előtt, és a felcserélt szerepek következtében komoly működési problémák léptek fel a családi rendszer működésében. Férj és feleség egymást hibáztatja a kialakult helyzetért ahelyett, hogy együttműködésben egymást segítve a család előmenetelén dolgoznának.  

Arra van szükség, hogy a családi hajó kormányosa újra elfoglalja helyét. Ha hiányzik a hajó kormányosa, az egész család kárt szenved, és előbb-utóbb elkerülhetetlen az ütközés, a hajónk is megsérülhet, léket kaphat, de a hajón levők is megsérülhetnek. Ha nincs megfelelő irányítás, akkor gyermekeink olyanok lesznek, mint az áram, amely mindig a kisebb ellenállás felé halad. Amelyik szülői oldalon kisebb ellenállásba ütköznek, arra fognak haladni.

Szükség van azokra az apákra, akik határokat szabnak gyerekeiknek
Szeretném kívánni a kedves édesapa olvasóknak, hogy álljunk oda újra a családi hajónk kormánykerekéhez, és vállaljuk fel a nehézségeket, konfrontációt és az elkötelezettséget, hogy minél több családi hajó célba érhessen, és ne szenvedjen hajótörést! Mennyire szükség van azokra az apákra, akik újra kimondják az igazságot gyermekeiknek, határokat adnak, és a család működésének felelősségét magukra veszik. A feleségekkel egyetértésben hoznak döntéseket, jelölnek ki célokat, irányokat az egész család számára.

Ti, Apák! Neveljétek fiaitokat szeretetre
Azoknak az apáknak, akik elvesztették az irányítást saját életük és családjuk kormányzása felett, szeretném vigasztalásul mondani, hogy van újratervezés és helyreállás. Nem árt néha ellenőrizni, vajon jó irányba halad-e az életünk, és családunk hajója. Mert különben úgy járunk, mint az a hadihajó kapitány, aki felszólította az előtte levő világító tornyot a kitérésre, mert csak a saját pozícióját figyelte a haladása közben, de az irányt elfelejtette ellenőrizni. Ő csak azt ismételte: én az Egyesült Államok hadihajója vagyok, és ha akadályoz a haladásomban, akkor tüzet nyitok.

Milyen jó az, hogy még erről a fontos kérdésről is olvashatunk a Szentírásban, és találhatunk útmutatót, bátorítást, hogyan lehetünk jobb apák, akik jól vezetik a családjuk hajóját. Ti, apák ne ingereljétek fiaitokat, hanem neveljétek őket szeretettel az Úr törvényére.

Szerző: Jánosi Ferenc lelkész
Fotó: Pixabay

Jánosi Ferenc

Gyereknevelés

Jánosi Ferenc


2016.04.29