Mi lesz a kis Vince sorsa? Ez vár a székesfehérvári inkubátorba tett kisfiúra

Szülők lapja

Újszülött

Szülők lapja


Mi lesz a kis Vince sorsa? Ez vár a székesfehérvári inkubátorba tett kisfiúra

A Fejér Vármegyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház babamentő inkubátora nemrégiben hetedik alkalommal adott esélyt egy gyermeknek az életben maradásra.

Ahogy korábban már beszámoltunk róla, néhány héttel ezelőtt Székesfehérváron a Szent György Kórház babamentő inkubátorában egészséges kisfiút helyeztek el, aki a csodaszép Szentgyörgyi Vince nevet kapta az ott dolgozóktól.
Ő a 4. gyermek, akit az elmúlt időszakban egy szebb élet reményében hagytak az inkubátorban.

Mi történik, ha megszólal a csengő?
Kálmán Andrea, a kórház Újszülött, Csecsemő és Gyermek Osztályának vezető főorvosa a felol.hu-nak elmondta: mikor valaki babát helyez az inkubátorba, csengővel jelez, mely a portán szólal meg. A portás értesíti a koraszülött intenzív részleget, a nővérek pedig azonnal a koraszülött osztályra viszik a babát, akit szakorvos vizsgál meg. Ő a baba állapotától függően dönt a továbbiakról. Mivel az anya kiléte ismeretlen, általános laborvizsgálat, szükség esetén antibiotikumos kezelés, valamint hasi- és koponya-ultrahang-vizsgálat vár a kisbabára.
A főorvos asszony elárulta, hogy a kis Vince egészséges, felöltöztetett és ellátott csecsemő volt, így nem volt szüksége extra ellátásra.

A lemondás biztonságosabb, mint az inkubátorba helyezés
Egy kisbabáról történő lemondás kétségkívül félelmetes és megterhelő döntés, ám tudni kell, hogy a születendő gyermekről biztonságosabb módon is lemondhat az anya, méghozzá kórházi körülmények között felügyelt szülés után. A szülés önmagában is kockázatos mind az anyára, mind a babára nézve, ez a kockázat pedig szakorvos jelenlétével minimálisra csökkenthető.
Ugyanakkor az inkubátorok biztosítják a sajnálatos élethelyzetekben a nők számára esetenként létkérdést jelentő anonimitást.

Hogyan kerül szerető családba az inkubátorba helyezett baba?
Ha a gyermek egészséges vagy megkapta a szükséges kezeléseket, a kórházi dolgozók felveszik a kapcsolatot a gyámüggyel és megkezdődik az örökbefogadási folyamat, mely általában pár hetet vesz igénybe.
Amennyiben a szülőanya nem gondolja meg magát (6 hétig még visszavonhatja lemondását), aránylag gyorsan kerülhet gyermekre váró párhoz a csöppség. ... Így remélhetőleg a karácsonyt már Vince is egy szerető családnál töltheti.

BABAMENTŐ PROGRAM
A babamentő programról bővebben ide kattintva olvashattok.

Az inkubátorokat működtető egészségügyi intézmények címlistája a Családvédelmi szolgálatoknál, illetve ezen a linken található.

Fotó: Freepik
Forrás: feol.hu


Szülők lapja

Újszülött

Szülők lapja


2023.11.24