Miért viselkedik velem rémesen, máshol meg mint egy kisangyal?

Szülők lapja

Gyereknevelés

Szülők lapja


Miért viselkedik velem rémesen, máshol meg mint egy kisangyal?

Mintha két külön gyerekről lenne szó... Otthon rosszalkodik, hisztizik, az idegeiden táncol, máshol meg mintagyerekként viselkedik. Vajon mi lehet az oka? 

Mikor a lányom kicsi volt, előfordult, hogy a reggeli készülődés rémálommá vált. Harcot vívtunk a nem megfelelő színű zoknikkal, azzal, hogy a pirítós milyen alakúra sikerült, és mikor be kellett csatolnom a gyerekülésbe, nos, maradjunk annyiban, hogy egy vonagló polip hozzá képest kismiska lett volna...

Kíváncsian vártam, a nap végén mit mondanak majd a bölcsődei nevelők, de legnagyobb meglepetésemre csak arról számoltak be, hogy drága gyermekem milyen édes volt aznap.
Azóta már jól tudom, hogy kellemetlen, de nem feltétlenül rossz, ha a gyerek rajtunk tölti ki a feszültséget. Lássuk, mi az oka annak, hogy az amúgy angyal gyermekünk miért mindig otthon kapcsol át kisördög-üzemmódba!


Mindenhol tud viselkedni, bezzeg velünk!

Ezzel a sóhajjal nem vagy egyedül. A jelenségre a kötődéselmélet ad magyarázatot. Igen: kötődés! Az elmélet szerint a gyermeknek van egy általa nem tudatosan kiválasztott, úgynevezett elsődleges gondozója, vagyis egy személy, akivel szoros kapcsolatot alakít ki. A vele való kapcsolat milyensége határozza meg azt, hogy a gyermek másokkal hogyan viselkedik majd, valamint rányomja a bélyegét a későbbi, felnőttkori kapcsolataira is. A kötődésnek négy fajtája van: biztonságos, ambivalens, elkerülő és rendezetlen.
És most jön a jó hír: ha gyermeked csak neked színészkedik, míg mások társaságában „viselkedik”, akkor biztonságos kötődésről beszélhetünk!


Mit ad nekik a biztonságos kötődés?

A csecsemő sírással fejezik ki kényelmetlenségét, fáradt vagy ideges állapotát. Ha az elsődleges, hozzá legközelebb álló személy ezekre a jelekre megfelelően reagál (vigasztal, testközelséget biztosít számára), kialakul a biztonságos kötődés. A megfelelő válaszkészség tehát megtanítja a kicsiknek, hogy a róluk gondoskodó személy megérti őket, és kellően biztonságban érzik magukat vele ahhoz, hogy félelem nélkül fedezzék fel a világot, tudván: van, akihez bármikor visszatérhetnek vigasztalásért és szeretetért. Ez egész életükben segíti a fejlődésüket, önállóságuk és önbecsülésük kialakulását, később pedig jobb minőségű kapcsolatokat képesek kialakítani, valamint kevéssé tapasztalnak depressziót és szorongást.


5 ok, amiért gyermeked más közegben másképp viselkedik:


1.      Biztonságosnak érzik az érzéseik kifejezését a társaságodban, azaz biztosak abban, hogy nem tudnak olyat tenni, amitől kevésbé lennének szeretve vagy támogatva. Képesek teljesen elengedni érzelmeiket, kiadni feszültségüket előtted. És ez nagyszerű!
 
2.      Biztosak abban, hogy képes vagy segíteni nekik, képes vagy megérteni érzéseiket és válaszolni rájuk. A gyermekeknek meg kell tanulniuk az érzelmek azonosítását és helyén kezelését, ezért megnyugtató számukra, ha van kihez fordulni támogatásért.
 
 3.      Másokkal nem érzi biztonságosnak érzelmei kimutatását. Inkább egész nap magában tartja minden dühét, félelmét és szomorúságát – egészen az otthoni találkozásig, ahol végre megszabadulhat tőlük.
 
4.      Kimerülnek abban, hogy egész nap viselkedtek mások előtt. Nem csupán az kimerítő, hogy megvárják a legszeretőbb személy vigasztaló közelségét, de maga az érzelmek visszatartása is megterhelő, a várakozás csak növeli a benne összegyűlt feszültséget.
 
5.      Pontosan tudják, milyen „gombokat nyomkodjanak” nálad, hogy bizonyos reakciót váltsanak ki, például kiakadj és rájuk figyelj. Ez nem kimondottan a biztonságos kötődéshez kapcsolódik, de tény, hogy másokkal ezt nem merik megtenni, mert nem tudják, mire számíthatnak, veled azonban ehhez is biztonságban érzik magukat.


A biztonságos kötődés tehát nem mindig a kellemes oldalát mutatja, lehet kimerítő és frusztráló. Gyermekünk viselkedése alapján néha már-már azt hihetnénk, másokat jobban kedvel – ám ennek épp az ellenkezője igaz! Szánjunk időt saját töltődésünkre, hogy - Vekerdy Tamás szavaival élve - gyermekünk „rágható” szülőket kapjon és mindig legyen kellő energiánk. Bár a viselkedés normális, ne hagyjuk a gyerekre, törekedjünk a megoldásra, és ha a helyzet kezelése nehezebb, mint elsőre gondoltuk, ne szégyelljünk segítséget kérni!
 

 

Fotó: Freepik
 


Szülők lapja

Gyereknevelés

Szülők lapja


2023.11.21