Mikor szabad a befagyott tavon korcsolyázni, szánkózni? - Ezt tanítsd meg a gyereknek, hogy biztonságban legyen a jégen

Szülők lapja

Gyerekprogramok

Szülők lapja


Mikor szabad a befagyott tavon korcsolyázni, szánkózni? - Ezt tanítsd meg a gyereknek, hogy biztonságban legyen a jégen A szabad vizek befagyott területe vonzó, ugyanakkor veszélyeket is rejt magában, figyelmeztet a rendőrség. Milyen vastag jég biztonságos? Hol tilos a jégre lépni? Mit tegyél, ha beszakad alattad a jég? A szabad vizek befagyott területe gyermekre és felnőttre egyaránt vonzerőt gyakorol, ugyanakkor veszélyeket is rejt magában, figyelmeztet a rendőrség.

A jégbeszakadásoknak gyakran halálos kimenetelű végkifejlete van, az emberek felelőtlen viselkedésének és a jég tulajdonságainak nem megfelelő ismerete miatt. A hirtelen hőmérséklet-változások, illetve a tartósan enyhe időjárás nagymértékben megváltoztathatja a jégtakaró tulajdonságait, ezáltal az veszélyessé válhat.

Mikor biztonságos a jég?
A szabad vizek jegén tartózkodni csak akkor szabad, ha a jég kellő szilárdságú, nem olvad, illetve nem mozog.

A legalább 12 centiméter vastagságú jég alkalmas sportolásra, a 18 centiméter vastagságú pedig szánkózásra és fakutyázásra.

jégre lépés szabályai - ezt tanítsd meg a gyereknek
 
Hol szabad jégre menni?
A szabad vizek - folyók, állandó és időszakos vízfolyások, holtágak, mesterséges és természetes tavak, csatornák - jegén tartózkodni azokon a helyeken szabad, amelyek nem esnek tiltó rendelkezés alá. A jégen mindenki csak saját felelősségére tartózkodhat!

Tilos a szabad vizek jegén tartózkodni:
- éjszaka és korlátozott látási viszonyok között;
- járművel, a biztonságos munkavégzés kivételével;
- kikötők és veszteglőhelyek területén;
- folyóvizeken;
- riasztás esetén a Balatonon;
- valamint ahol tiltó tábla van kihelyezve

Rendőrségi felhívás szülőknek
A rendőrség kéri, hogy mindenki legyen óvatos és vigyázzanak a gyermekekre! Ahol a jeget hó takarja, ott még körültekintőbbnek kell lenni. Felnőtt felügyelet nélkül ne engedjék őket befagyott tavon, csatornán csúszkálni, korcsolyázni.

Ha léket vájsz a jégen, erre figyelj
A szabad vizek jegére nem csak a sportolásra, csúszkálásra vágyók mennek, hanem azok is, akik horgászat, illetve szellőztetés céljából léket vágnak. Lékvágása esetén a jégmentessé vált területet legalább 50 méter távolságból felismerhető módon meg kell jelölni. Az 1 m2-t meghaladó területű léket nem elég megjelölni, azt 1 m magasságban, legalább 10 cm széles piros-fehér csíkozású korláttal körül kell határolni.

jégre lépés szabályai - ezt tanítsd meg a gyereknek

Mit tegyél, ha beszakad a jég?
- A jégen tartózkodás során, ha gyanús ropogást, recsegést hallasz, azonnal feküdj a jégre, hogy minél nagyobb felületen legyen terhelve a jég és próbáld a legközelebbi biztos pontot hason csúszva elérni
- Beszakadás esetén igyekezz a jég szélében megkapaszkodni és lábaddal a part felé lökni magad, illetve kérj segítséget
- A megkapaszkodás, illetve a part felé igyekvés során kerüld a felesleges mozdulatokat, hogy megőrizd a ruházatodban lévő szigetelő légréteget
- A partot érést követően azonnal menj meleg helyre, szárítkozz meg, törölközz szárazra
- Igyál forró italt, de kerüld a kávé és az alkohol fogyasztását

Ne kezdd az életmentést, hívj segítséget
Ne kezdj felelőtlenül mások mentésébe, mert ez csak tetézheti a bajt. Életedet kockáztathatod, illetve további beszakadások keletkezhetnek. Hívj segítséget! A mentést végzőt kötelekkel, illetve társakkal biztosítsd!

Ha más eszköz nincs, egy hosszú, de erős ágat, ruhadarabot nyújts a jégbe szakadtnak, ha többen vagytok, egymás lábát fogva - mint egy hason fekvő lánc segíthettek. A mentést követően hívj mentőt!

Forrás, fotók: Police.hu

Szülők lapja

Gyerekprogramok

Szülők lapja


2022.12.12