Milyen a biztonságos kiságy a babáknak?

Kovács Helén

Újszülött

Kovács Helén


Leszámítva a karjaidban eltöltött időt, a baba leggyakrabban a kiságyában lesz, ezért fontos, hogy az egészséges és biztonságos legyen a gyermek fejlődését figyelembe véve. A nagyon olcsótól a több százezresig mindenki megtalálja a pénztárcájának megfelelő kiságyat.

Ez a kis útmutató segít abban, hogy megtaláld azt a kiságyat, ami teljes mértékben kielégíti a Te igényeidet és a baba igényeit egyaránt.


A KISÁGYAK FAJTÁI

Rögzített oldalú kiságy:
A négy oldal stabilan beépített (fix rácsok), ezeket a fajta ágyakat, szokták még statikus vagy standard kiságynak is nevezni. Ezek általában olcsóbbak, mint a többi fajta.

Leengedhető oldalú kiságy:
Ezeknél a típusoknál három oldal stabilan rögzítve van, és a negyedik mozgatható, leengedhető. Ez kényelmes megoldás, különösen akkor, amikor a már alvó gyermeket úgy akarja az ágyba tenni, hogy ne ébressze fel. Viszont itt meg kell jegyezzük, hogy ez nem a legbiztonságosabb darab. Kutatások szerint a leengedhető oldalon fennáll a veszélye annak, hogy a baba beszorul vagy megfullad. Amerikában a szigorú szabályozások már tiltják ezt a típusú kiságyat.

A baba növésével együtt átalakítható kiságy:
Ezt a fajta kiságyat használhatja csecsemő ágynak, kanapénak, normál ágynak, vagy akár dupla ágynak (vendégágy) is. Ha úgy dönt, több pénzt fektet be a kiságyvásárlásba, ez jó megoldás lehet, hiszen ez az egy ágy elegendő csecsemő és gyerekkorban is. Jól hangzik ugyan, de ha több gyermeket tervez, akkor célszerű a kiságyat megtartani kiságynak. Emellett, a kiságy, amit még a várandóssága alatt választ ki, unalmassá válhat az évek alatt.

Kör és ovális alakú kiságy:
Helytakarékos és nagyon otthonosan fest, ami lehetőséget nyújt gyermekének, hogy teljes kitekintése legyen környezetére. Annak ellenére, hogy a hagyományostól eltérő a formája, sok ilyen típusú kiságy is átalakítható a későbbiekben a cseperedő gyermeknek. Rendelkezésre állnak, kör, ovális alakú matracok, amiket direkt ehhez a típushoz terveztek, vagy egyedi méretben is megrendelhetőek matracgyártóktól.


MILYEN A BIZTONSÁGOS KISÁGY?

Választásnál az alábbi biztonsági szempontokat érdemes figyelembe venni.

- Fekvő felület szempontjából kétféle méret közül választhatunk az üzletekben, hacsak nem egyedi gyerekágy mellett döntünk, amelyet asztalos szakemberrel kívánunk elkészíttetni. A 60 x 120 cm fekvőfelületű babaágy a gyermek körülbelül két és fél éves koráig alkalmas fekvőhelyül. A 70 x 140 cm méretű kiságyat a gyermek hat-hét éves koráig tudja használni.

- Fontos, hogy a fekvőfelület magassága állítható legyen két vagy három pozícióba. Az első pár hónapban fontos a kismama kényelme, ilyenkor a magas állás a megfelelő. A babát könnyebb ki- és betenni a kiságyba. Amikor a baba már meg tud fordulni, akkor az ágy alját lejjebb kell tenni, nehogy a baba kiessen a kiságyból. Az ágybetét legmagasabb állásánál legalább 30 cm, legalsó állásánál legalább 60 cm legyen

- Ajánlott a rácsos fekvőfelületű kiságy, mert ebben a matrac könnyen átszellőzik.

- A kiságy oldalrácsának rúdjai közötti távolság kevesebb legyen 45 mm-nél. Ha túl szűkek a rések, könnyen beszorulhat a baba keze vagy lába, ha meg tág, feje átfér úgy, hogy maga már nem tudja visszahúzni.

- Néhány típusnál az oldalrácsnak több kivehető rúdja van, mely lehetővé teszi, hogy a már járni tudó gyermek szabadon közlekedhessen, ugyanakkor megmarad az oldalrács leesésgátló funkciója.

- Ha az egyik oldal a kényelem kedvéért leengedhető, a gyermek számára hozzáférhetetlen zárószerkezettel kell rendelkeznie.

- A kiságy oldalain lévő műanyag vagy gumiborítás nagyon hasznos, mert védi a bútort a károsodástól, amikor a gyermek már nagyobb és mindent megrág. Ezért fontos az is, hogy a kiságy pácolásánál és lakkozásánál felhasznált alapanyagok ne legyenek egészségre károsak.

- Szeretne több tároló helyet a babaszobába? Válasszon fiókos kiságyat. Könnyen tárolhatja benne a paplant vagy a pelenkákat.

- Amennyiben többször változtatni kívánja a kiságy helyét a szobában, akkor görgőset válasszon. Fém vagy műanyag kerekek segítségével könnyen mobilissá tehető a kiságy.Válasszon körültekintően és ne feledje, hogy az a csöppség, aki első hónapjaiban többnyire átalussza a napjait, idővel kemény megpróbáltatásoknak teszi ki az ágy rácsait.


 


Kovács Helén

Újszülött

Kovács Helén


2010.11.26