Minden harmadik szülő megengedi ezt a kisgyermekének, pedig nagyon veszélyes! Miért ne hagyd felügyelet nélkül tévézni a gyereket?

Szülők lapja

Gyereknevelés

Szülők lapja


Minden harmadik szülő megengedi ezt a kisgyermekének, pedig nagyon veszélyes! Miért ne hagyd felügyelet nélkül tévézni a gyereket? A szülők közel harmada naponta hagyja felügyelet nélkül tévézni gyermekét, ami különösen veszélyes lehet a kisgyermekre nézve - állapította meg a három éven aluli gyerekek médiahasználati szokásairól az NMHH által készített felmérés. A szülők közel harmada naponta hagyja felügyelet nélkül tévézni gyermekét - állapította meg a három éven aluli gyerekek médiahasználati szokásairól a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) által készített felmérés, amelyről az NMHH Kommunikációs Igazgatósága pénteken tájékoztatta az MTI-t.

Mint írták, a médiatanács elfogadta és közzétette az NMHH által a három éven aluli gyermekek médiahasználati szokásait vizsgáló felmérés eredményét. A nem reprezentatív felmérés során októbertől februárig több mint ezer, online és papíralapú kérdőívet töltöttek ki az önkéntesek.

Mennyit tévéznek a 3 évesnél fiatalabb gyermekek?
A kisgyermekeik tévézéssel töltött ideális időtartama a megkérdezettek 37,4 százaléka szerint maximum fél és egy óra közötti, 26,4 százalék határozott meg kevesebb, mint fél órát, 17,6 százalék egyáltalán nem szeretné, hogy gyermeke tévézzen, a szülők egyhatoda (15,8 százalék) az 1-2 óra közötti, míg elenyésző része (2,9 százalék) a 2-3 óra közötti időtartamot is reálisnak tartotta.

Felügyelet nélküli tévézés - veszélyes a gyermekre!
A szülők közel harmada (29,1 százalék) mondta azt, hogy naponta hagyja felügyelet nélkül bekapcsolva a tévét, ami különösen veszélyes lehet a kisgyermekre nézve - tette hozzá az NMHH Kommunikációs Igazgatósága.

A felmérés szerint a szülők körében a gyermekeknek vagy nekik is műsorokat sugárzó csatornák között az M2 Petőfi volt a vizsgált időszakban a legnépszerűbb (43,7 százalék), amelyet a Minimax (28,3 százalék) és a Nick JR. (22,6 százalék) követett.

Mint Bojti Andrea gyermekpszichológus egy korábbi cikkünkben elmondta, nem elsősorban a mesecsatornákkal van gond, ami elé a szülő jóhiszeműen beülteti a gyereket, hanem azzal, hogy manapság nagyon könnyen átkapcsolható a tévé egy másik csatornára, és ott közel sem biztos, hogy éppen gyermekbarát tartalom megy. Ugyanez a helyzet a gépezéssel, tabletezéssel: pár kattintással könnyen betölthető az internetről egy pornóvideó vagy egy erőszakos filmjelenet, főleg a kisgyerek kezében, aki "csak" kattintgatja a gépet.

Sok mindent ellesnek a gyerekek a tévéműsorokból
A felmérés szerint a megkérdezett szülők több mint fele azonosított már gyermeke viselkedésében olyan jellegzetességet (mozdulatot, hanglejtést, dallamot), amelyet vélhetően egy médiaeszközön látott alkotásból sajátított el.

A 3 évesnél fiatalabbak még nem sokat neteznek
A három éven aluli korosztályban a tévézéshez képest kevésbé jellemző az internetezés: a szülők több mint harmada (35,1 százalék) egyáltalán nem internetezik a gyermekével, aki igen, az - az eszközhasználatot tekintve - leginkább okostelefonon keresztül (38,5 százalék). Táblagéppel (24,1 százalék), illetve számítógéppel (23,1 százalék) jóval kevesebben csatlakoznak a világhálóra, ami azt jelenti, hogy minél kisebb és minél hordozhatóbb az eszköz, annál nagyobb szerepet kap a gyermek mellett - derül ki a felmérésből.

Mi mindenre jó a tévé, az internet? - Ez a szülők véleménye
Azok a szülők, akik hasznosnak tartják a különböző eszközöket gyermekük szempontjából, úgy gondolják, hogy ezáltal bővíthetik a legkisebbek ismereteit, fejleszthetik szókincsét és az az idegen nyelv tanulására is pozitív hatással lehet - olvasható az NMHH közleményében.

Olvasd el ezt is!
A gyerekek és a tévénézés: Milyen műsorokat nézhet egy kisgyerek? Mit te engedjen a szülő? Jó, ha egy családban nincs tévé? »

Forrás: MTI
Fotó:
 

Szülők lapja

Gyereknevelés

Szülők lapja


2018.05.28