Mintha nem is az én gyerekem lenne! - Hogyan éld túl a tinédzserkort? 7 dolog, amit igyekezz szem előtt tartani

Szülők lapja

Gyereknevelés

Szülők lapja


Mintha nem is az én gyerekem lenne! - Hogyan éld túl a tinédzserkort? 7 dolog, amit igyekezz szem előtt tartani A gyermek tinédzserkorától a legtöbb szülő előre retteg, és bár kétségtelen, hogy nem egyszerű időszak, azért nem kell, hogy félelmetes legyen.! Íme pár javaslat, amit érdemes megfogadni. Szakértői tanácsok a csalad.hu feldolgozásában. A gyermek tinédzserkorától a legtöbb szülő előre retteg, és bár kétségtelen, hogy nem egyszerű időszak, azért nem kell, hogy félelmetes legyen. Lássunk 7 szakértői tanácsot a brit Guardian gyűjtésében!
 

Hogyan éljük túl a tinédzserkort? 7 fontos tanács


1. Engedjük elmenni
- A szülők biológiailag arra vannak programozva, hogy védjék a gyermekeiket, de az evolúció már csak olyan, hogy a védett utódnak fel kell nőnie, le kell válnia és a tinédzser kor azért van, hogy ez megtörténjen - mondta Nicola Morgan szerző.

A tinédzserkori problémák kezeléséről publikáló szakember szerint a folyamat a gyermeknek könnyű, mert ő biológiailag a leválásra van programozva, míg a szülő még mindig a védelmezésre.

Hogyan éljük túl a tinédzser kort? - csalad.hu

- A szülő agyában semmi nincs, ami le akarna válni a gyermekről. Akkor van baj, ha túl sokáig akarjuk védelmezni, ez az, amikor előjönnek a konfliktusok. Picit lehet gyászolgatni az édes kisgyermeket, de készüljünk fel a tényre, hogy most éppen egy új életkorszakba lép - tette hozzá Amanda Major tanácsadó.

Az viszont nem igaz, hogy a tininek már nincs szüksége a szüleire. Nagyon is van, csak már nem úgy, mint korábban, a teljes kontroll idején.

2. Értsük meg a biológiát
A hormonok és a szeizmikus növekedés az agyat kicsit túltolják ebben a korban és ez a gyermek huszonéves koráig eltarthat. A serdülőkor érzelmi hullámvasút, úgynevezett „rossz” kockázatvállalás, alacsony empátia jellemző rájuk, érzékenyebbek a hatásokra és gyengébb az impulzusszabályozásuk.

Az alvásmintájuk is megváltozik. Nem tudnak elaludni, amikor kellene, és éppen ezért felkelni sem tudnak időben. Semmilyen szülői szabály nem tudja felülírni a biológiát. Jobb, ha segítünk inkább nekik az új alvásmintákhoz való alkalmazkodásban, engedjük őket délig aludni hétvégente!

3. Videójátékok
- A videójátékok fontosak gyermekkorban, ablakot nyitnak a megértésre, ráadásul segítenek abban is, hogy kapcsolódási pontot találjunk a tininkkel - hívta fel a figyelmet Andy Robertson újságíró és játékos.

De az nem jó, ha elszigetelten, egyedül játszanak. Hozzuk ki őket a hálószobájukból.

- Ne csak határokat szabjunk, keressünk olyan játékokat, amelyekkel nem baj, ha játszik. Nézzük meg a játékok PEGI minősítését is, ez a filmes életkori határoknak felel meg. A játékok nagyon jó karakterfejlesztők lehetnek, kitartást, együttműködést és stratégiai gondolkodást stimulálhatnak - tette hozzá Andy Robertson.

A gyermekek szeretnék, ha mi is részei lennénk a játékunknak, és ha erre időben odafigyelünk, a serdülőkorban nagyon jól jöhet. A játékidő hosszáról pedig a tinédzserrel együtt döntsön a szülő.

4. Tartsuk nyitva a kommunikációs csatornákat
Egyértelmű, hogy ebben az életszakaszban változik a kommunikáció. Amikor éppen zajlik, a veszekedés, a kiabálás, a melodráma vagy a csenddel büntetés nagyon személyes élmény lehet, de próbáljuk meg nem így felfogni.

Tartsuk nyitva a kommunikációs csatornákat, próbáljuk meg kitalálni, mikor és hogyan akar kommunikálni a gyermek. A kommunikációra jó helyszín lehet az autó, ahol nem lehet elvonulni, de igyekezzünk a korábbi, hagyományos családi tevékenységeket is fenntartani, és reménykedjünk, hogy a tini is részt vesz bennük, még ha csak egy undok „lehet” is a válasz.

5. Tanuljuk meg a közösségi médiás alapokat
El kell fogadnunk, hogy ők többet tudnak erről, de azért az is fontos, hogy határokat húzzunk a számukra. De bízzunk bennük és lássuk meg a közösségi média pozitív oldalát is, hogy aztán hitelesen tudjunk beszélni velük a negatívumokról, sőt engedjük, hogy a kisebb tesóiknak ők beszéljenek erről.

- Nehéz lefektetni a szabályokat, ha nem tudjuk abbahagyni a telefonunk nézegetését. Mutassunk jó példát - mondta Nicola Morgan.

6. Vegyük komolyan a mentális egészséget
Sok felnőttkori mentális probléma gyökerezik a kora serdülőkorban. A modern technológia jelentős különbséget jelent a tinédzserek számára is a korábbi generációkhoz képest.

Külön gondot jelent, hogy a szülők gyakran rosszul állnak a serdülőkorhoz, úgy beszélnek róla, mint valami nagyon ijesztő dologról, amivel elbizonytalanítják a gyermeküket.

7. A saját szerepünk
A saját fiatalságunk újragondolásának nagyon fontos szerepe van a serdülő gyermekünkkel való helyes bánásmód kialakításában. A humor és az empátia nélkülözhetetlen, hangsúlyozta Natasha Devon, aki a gyermekek mentális egészségével foglalkozik.

- Mindig kérdezd meg a saját tinédzserkori önmagadtól, hogy az az ember mivé is vált felnőttkorára? - adott egy megfontolandó tanácsot.
Te mit válaszolnál erre a kérdésre?

Forrás: csalad.hu
Fotó: Freepik/bearfotos

Szülők lapja

Gyereknevelés

Szülők lapja


2019.03.25