Sokféleképpen vélekedünk a várandósság alatti étrendről. Van, aki azt vallja, hogy az a jó a babának, ha azt eszi, amit éppen és akkor megkíván. Van, aki a hízástól tart, de tudja, fogyókúrázni nem szabad, emiatt őrlődik, és küzd az ellen nap mint nap, hogy éppen elfogyaszthatja-e, amit enne, vagy nem.
Sokféleképpen vélekedünk a várandósság alatti étrendről. Van, aki azt vallja, hogy az a jó a babának, ha azt eszi, amit éppen és akkor megkíván. Van, aki a hízástól tart, de tudja, fogyókúrázni nem szabad, emiatt őrlődik, és küzd az ellen nap mint nap, hogy éppen elfogyaszthatja-e, amit enne, vagy nem.
Arra viszont kevesen gondolnak, hogy az egészséges, kiegyensúlyozott étrend a babavárás kilenc hónapja alatt, mennyi negatív következménytől, betegségtől óvja meg mind a kismamát, mind a születendő gyermeket. De mi a helyes étrend? És melyek a kerülendő ételek a várandósság alatt?
Milyen veszélyei vannak, ha helytelenül táplálkozunk várandósság alatt?
- A helytelen táplálkozás növeli az esélyét a megszületett csecsemő későbbi betegségeinek. Gyakrabban fordulhat elő magas vérnyomás, cukorbetegség, véralvadási zavar, krónikus légzőszervi betegség, illetve egyes szívbetegségek stb.
- A várandós anya túl nagy mértékű hízása pedig növeli a vérzések és a hüvelyrepedés esélyét, gyakrabban kerül sor császármetszésre, illetve növeli a várandósság alatti magas vérnyomás és cukorbetegség kialakulását. Tehát érdemes betartani az alapvető étkezési javaslatokat.
A legfontosabb táplálkozási irányelvek:
1. Egyél változatosan minden nap!
2. Naponta többször (5-6) kis mennyiségeket fogyassz!
3. Nassolást célszerű elfelejteni (viszont ha útra kelsz, mindig legyen nálad korpás keksz, müzliszelet, vagy aszalt gyümölcs, ha esetleg nem éreznéd jól magad)
4. Kerüld a puffasztó ételeket! (elsősorban a káposztát és a babot)
5. Minden nap fogyassz tejterméket! (hiszen a megnövekedett fehérjeszükségleten kívül a megnövekedett kálcium, foszfor és B-vitamin szükségletet is fedezi)
6. Naponta fogyassz friss gyümölcsöt, nyers salátát, illetve javasolt a párolt zöldség és főzelék előtérbe helyezése is! Burgonyát egyél legalább hetente háromszor!
7. A húsok közül a sovány és zsírszegény baromfi és hal kerüljön inkább az étrendbe. Halat megbízható helyen vegyél és legfeljebb heti háromszor fogyassz, továbbá heti egyszer ehetsz belsőséget is (pl. máj)!
8. Ételeid növényi zsiradékkal és kevés jódozott sóval készüljenek!
9. Erős fűszereket (pl. chili, fokhagyma), füstölt ételeket (pl. kolbász) mellőzd!
10. Igyál naponta 1,5-2 l tiszta vizet, vagy szénsavmentes ásványvizet!
Kerülendő ételek várandósság alatt:
- penészes és márványsajtok
- lágytojás, tükörtojás, majonéz
- nyers hús, mint pl. tatár bifsztek, disznósajt, sushi
- túlzott mértékű aprómagvas gyümölcsök és olajos magvak fogyasztása
- egyes gyógynövények
- szénsavas italok
- alkohol
- mosatlan zöldség, gyümölcs
És mi a helyzet a kávéval?
A kávézásról nem szükséges lemondani, sőt néha jót tehet reggel egy kis tejeskávé, ha nagyon nem érzed jól magad. Naponta két eszpresszó kávénál viszont semmiképpen ne igyál többet!
Mintaétrend várandós kismamáknak: nézd meg, milyen egy kifejezetten várandósoknak összeállított heti étrend, melyet dietetikus készített, kattints »
Homor Márta
Védőnő
www.vedonoblog.hu >>
Fotó: Freepik