Mit tegyél, ha nem fogad szót, rosszalkodik, rendetlen a gyerek? Egy egyszerű, de zseniális ötlet büntetés helyett

Szülők lapja

Gyereknevelés

Szülők lapja


Mit tegyél, ha nem fogad szót, rosszalkodik, rendetlen a gyerek? Egy egyszerű, de zseniális ötlet büntetés helyett Már megint rosszalkodott a gyerek és szeretnéd, ha meg tudnád fegyelmezni? Kifogytál az eszközökből? Ne bajlódj a szobafogsággal! Hagyd a sarokba állítást másra! Ennél sokkal jobbat mondunk, nézd csak! Főleg nagyobb, iskoláskorú gyerekeket már lehet "büntetni" akár keatív módon is, ha rossz fát tennének a tűzre vagy úgy érezzük, növelnénk a felelősségérzetüket. Talán helyesebb nem is büntetésnek, hanem mondjuk háziangyal- vagy házimanó-kihívásnak hívni az egész megoldást, hiszen igazából részben verseny (önmagával szemben), részben tanulás és részben akár móka is lehet, amiből a gyermek csak profitál.

A kihívás-módszer lényege, hogy egy pontgyűjtő-rendszerű feladatlapot állítasz neki össze, amelyen az egyes házi munkák, elvégzendő feladatok végrehajtása után a kis delikvens pontokat szerezhet.

Közben már biztosan kitaláltad hogy: akkor jár le a kihívás, ha az általad meghatározott összpontszámot a megadott időkereten belül összegyűjtötte. A szabályokat innentől te szabod, és azt is te határozod meg, hogy melyik enyhülési fokozathoz milyen pontszámot kell elérni.

A NAGY HÁZIANGYAL-KIHÍVÁS PONTGYŰJTŐLAP GYEREKEKNEK
Teljesítés határideje: 2016/xx/xx
Teljesítendő pontszám: 550


1. Írj egy szép levelet valamelyik idősebb rokonodnak = 10 pont

2. Kérdezd meg a szomszédot, hogy segíthetsz-e valamiben = 10 pont

3. Segíts valamelyik nagyszülőnek a házimunkában = 100 pont

4. Készíts vacsorát a családnak = 50 pont

5. Mosd (majd teregesd) ki a szennyes ruhákat = 50 pont / mosás

6. Mosogass el = 50 pont / mosogatásonként

7. Takarítsd ki a mikrót = 50 pont

8. Rakj rendet az íróasztalodon = 50 pont

9. Rakj rendet a szekrényedben = 100 pont

10. Sikáld ki a fürdőkádat = 100 pont

11. Porszívózz fel a lakásban = 30 pont

12. Húzz fel tiszta ágyneműt = 100 pont

13. Vidd le a szemetet = 10 pont

14. Tisztítsd ki a cipődet = 50 pont

15. Mesélj esti mesét a kistestvérednek = 50 pont

A kihívások természetesen testre szabhatók, mint ahogy az elvárt teljesítési pontszám is, a lényeg, hogy semmiféle tiltás nem szerepel bennük, sokkal inkább olyan feladatok, amiket amúgy nem végez (vagy nem rendszeresen) a gyermek, de képes rá. Ha gondolod, egy-két joker-feladatot is belecsempészhetsz, amiről tudod, hogy gyermeked szívesen végzi, vagy akár pluszpontokat is kaphat (maximalizált számban), ha mondjuk nem csak a saját cipőjét pucolja ki, hanem a családét.

Szülőként egészen biztosan jól jársz, és a kreatív kihívás a gyereknek sem fog sokat ártani, mert ezáltal legalább egy kis ízelítőt kap a mindennapi otthoni feladatokból. Egy biztos, a gyereked számára emlékezetes lesz, neked pedig annál jobb móka, bármilyen rossz fát is tett a tűzre az a kis gézengúz....

Mit tegyél, ha nem fogad szót, rosszalkodik, rendetlen a gyerek? Egy egyszerű, de zseniális ötlet büntetés helyett

Alapötlet: Facebook

Szülők lapja

Gyereknevelés

Szülők lapja


2016.04.05