Munkavégzésről szóló igazolás a kijárási tilalom idejére - Ezt kell kitöltened, ha este 8 és reggel 5 között mész vagy jössz a munkából

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


Munkavégzésről szóló igazolás a kijárási tilalom idejére - Ezt kell kitöltened, ha este 8 és reggel 5 között mész vagy jössz a munkából A rendőrség hivatalos oldaláról már letölthető a munkavégzésről szóló igazolás, ezt kell bemutatni, ha éjszaka az utcán bizonyítanod kell, hogy munkából jössz vagy mész. 2020. november 11-étől egy sor korlátozó intézkedés lépett életbe a vírushelyzet miatt, hogy csökkentsük a Covid-19 fertőzés terjedését. Ezek már a Magyar Közlönyben is elérhetők.

A korlátozó intézkedések egyik fontos eleme, hogy este 8 és reggel 5 óra között kijárási tilalom lép életbe, mindenkinek haza kell érnie este 8 óráig. A  kijárási tilalom alól akkor lehet mentesülni, ha valaki igazolni tudja, hogy a munkája miatt nem tud a tilalomnak megfelelően eljárni.

Ezt kell kitöltened
Hogy könnyebb legyen az igazolás, a Magyar Rendőrség a hivatalos weboldalán most közzétette azt a formanyomtatványt, melyet kinyomtatva és kitöltve kell majd ellenőrzésre átnyújtani, ha bárkit igazoltatnak a kijárási tilalom időtartamában.

Ide kattintva töltheted le a hivatalos Munkavégzésről szóló igazolást »

Munkavégzésről szóló igazolás a kijárási tilalom idejére - Ezt kell kitöltened, ha este 8 és reggel 5 között mész vagy jössz a munkából

A rendőrök mellett katonák is ellenőrzik a kijárási tilalom betartását
Orbán Viktor miniszterelnök november 11-én, szerdán a Facebook-oldalára feltöltött videóban azt is elmondta, hogy a katonákat is bevonják a koronavírus-járvány miatt elrendelt kijárási tilalom fenntartásába.

Mint kiemelte, Pintér Sándor belügyminiszterrel és Benkő Tibor honvédelmi miniszterrel egyeztetett arról, hogy a hadsereget bevonják a kijárási tilalom és a közrend fenntartásába, illetve ott, ahol lehetséges, az egészségügyre nehezedő teher viselésébe.

- Tehát a katonáink most nem háborúban fogják védeni a hazát, hanem besegítenek a rendőrségnek, besegítenek a központi közigazgatásnak, és besegítenek az egészségügyi ellátásnak is ott, ahol erre egyébként a belügyminiszter és az egészségügyi miniszter szerint szükség van - közölte Orbán Viktor, hozzátéve, a kormányülésen még meghoznak egy-két formális döntést, ezután pedig aláírja az erről szóló rendeleteket.

Korlátozó intézkedések 2020. november 11-től:
- Este 8 óra és reggel 5 óra között kijárási tilalom lép életbe, mindenkinek haza kell érnie este 8 óráig. A  kijárási tilalom alóli mentesülés egyik esete a munkavégzés, amelyet azonban igazolni szükséges.
- Minden gyülekezés tilos.
- Az éttermek vendéget nem fogadhatnak, vendégnek ott csak az étel elvitele céljából lehet tartózkodni. A házhoz szállítás adminisztratív terheit a Kormány csökkenti, és bevonhatóvá teszi a  taxisokat a  feladat ellátásába. Az üzemi étkezdék nyitva tarthatnak.
- Az üzletek – a gyógyszertárak és a benzinkutak kivételével – este 7 óráig maradhatnak nyitva, és utána a kijárási tilalom lejártával, tehát leghamarabb reggel 5 órakor nyithatnak ki. Az e rendeletben nem említett szolgáltatók és szolgáltatások (például fodrász, masszőr, személyi edző) a szokott rendben működhetnek a kijárási tilalom szabályai mellett.
- A szállodák turistákat nem, csak üzleti, gazdasági vagy oktatási célból érkezett vendégeket fogadhatnak.
- Mindennemű rendezvény megtartása tilos, ideértve a  kulturális eseményeket, valamint a  karácsonyi vásárokat. A  vallási közösségek szertartásai a  vallási közösség döntése szerint tarthatóak meg. A Kormány felkéri a  vallási közösségeket, hogy a szertartásaik során a magatartási szabályokat az általános szabályokkal összhangban határozzák meg.
- A sportmérkőzéseket zárt kapuk mögött kell megtartani.
- Az egyéni szabadtéri sportok gyakorlása engedélyezett. A  vonatkozó jogszabályok szerint versenyszerűen sportolók e tevékenységükben nem korlátozhatóak.
- A szabadidős létesítmények használata tilos, beleértve különösen a  fitnesztermeket, fedett uszodákat, múzeumokat, könyvtárakat, mozikat, állatkerteket és korcsolyapályákat.
- A bölcsődék, az  óvodák és az  általános iskolák a  8. osztályig a  megszokott rend szerint nyitva tartanak, a speciális intézményi védelmi intézkedéseket az  igazgató határozza meg. Az  iskolák a  középfokú oktatásban 9. osztálytól digitális munkarendben működnek. A középfokú intézmények kollégiumai az iskolaigazgató döntése szerint működnek.
- Az egyetemek, főiskolák digitális munkarendre térnek át. A felsőoktatási intézmények kollégiumai bezárnak, ez alól kivételeket a rektor állapíthat meg. A tartózkodás különösen a határon túli és külföldi diákok, illetve a hatósági házi karantén kötelezettséget a kollégiumban teljesítők számára engedélyezhető.
- Magán és családi rendezvények (például születésnap) 10 főig megtarthatóak.
- Temetés legfeljebb 50 fővel tartható meg.
- Esküvők lakodalom nélkül tarthatóak meg, azonban az eseményen csak meghatározott személyek vehetnek részt.
- Kórházak, iskolák, óvodák, bölcsődék dolgozóit és a szociális intézményben dolgozókat – külön kormányrendeletben foglaltak szerint – hetente tesztelni kell.
- A maszkviseléssel és távolságtartással kapcsolatosan eddig bevezetett szabályok továbbra is érvényesek, azzal, hogy a  10 ezer főnél nagyobb település egyes közterületein a  maszkviselés kötelező. A  területek kijelölése a  polgármester feladata.
- Sporttevékenység során, valamint a parkokban, illetve zöldterületeken a maszk viselése továbbra sem kötelező.

Forrás: police.hu, Magyar Közlöny
Fotó: Pixabay

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


2020.11.11