Nagy tanévkezdő horoszkóp! Ilyenek a csillagjegyek szülöttei az oviban, suliban - Mire figyelj oda szülőként?

Iveszics Tünde

Ovi, suli

Iveszics Tünde


Nagy tanévkezdő horoszkóp! Ilyenek a csillagjegyek szülöttei az oviban, suliban - Mire figyelj oda szülőként? Közösségi horoszkóp kisebb és nagyobb gyermekekről, a szülőknek. Szeretnéd tudni te is, vajon mi várható, hogyan viszonyul gyermeked majd a közösségi léthez? Mi jellemző rá? Mit tehetsz te érte, hogy jól érezze magát az új helyzetben?

Ezúttal rendhagyó horoszkóppal jelentkezünk, hisz közeledik az évkezdés az óvodában, iskolában. Közösségi horoszkóp kisebb és nagyobb gyermekekről, a szülőknek. Szeretnéd tudni te is, vajon mi várható, hogyan viszonyul gyermeked majd a közösségi léthez? Mit tehetsz te érte, hogy jól érezze magát az új helyzetben?

Ez az asztrológiai előrejelzés megmutatja, melyik gyermek hogy fogadja a hírt: bizony, oviba, suliba kell menni, ahol feladatok várnak rá. Könnyen beilleszkedő vagy várhatóak majd naponta a krokodilkönnyek? Szívesen nekiugrik majd az újonnan tanított dolgok elsajátításának vagy nógatni kell? Sok barátja lesz vagy inkább visszahúzódó és egyedül rugdalja a labdát az udvaron majd? Olvasd el, mit üzennek a csillagok!


Ovi, iskola kezdés és a csillagok - A csillagjegyek iskolába mennek

 

Ovi, iskola kezdés és a csillagok - A csillagjegyek iskolába mennekKos (III. 21 - IV. 19.)

Mi történik Kos gyermekkel a közösségben: "Én csak azért verekedtem, mert....."
A kis Kos gyermek úgy tekint a világra, mintha annak minden helyszíne egy mesebeli csatamező lenne. Persze nem véres, valódi, hanem mesebeli. A helyszínhez illően pedig szinte állandóan sárkányokat, megmentendőket, új kihívásokat kell keresnie, és mindehhez a követőket, vagy éppen az ellenségeket, akik ellen harcolhat. Ő a kis felfedező, aki merészségével, bátorságával és nyíltságával azonnal egy kis csapat élén találja magát. Legfontosabb számára az igazság és az őszinteség, amiért még verekedni is képes. Az ereje általában meg is van hozzá. Szeret mindent kipróbálni, de hamar el is unja a dolgokat. Ha unalmas és egyhangú a közösségi élet, biztos, hogy felpezsdíti valamivel. Mozgékony, tele van energiával, így inkább a mozgásos foglalkozások kötik le, az egyhelyben ülést nehezen viseli. Kifejezetten neki találták ki a sportos különórákat. A versenysport is kihívás lehet, ha folyamatosan sikerélménye van benne. A versenyszellem amúgy is végig kíséri életét.

Kos típusú mesehősök - akik hasonlítanak a kis Kosra, illetve amilyen a kis Kos szeretne lenni
Minden olyan mese minta számára, ami lovagokról, harcosokról szól. A lovag, aki elindul megmenteni, kiszabadítani a királykisasszonyt a hatalmas és rettenetes sárkány karmai közül. Útján könnyedén győz le számos ellenséget és végül elnyeri méltó jutalmát, amit aztán lovagiasan át is enged nyomban valakinek, hiszen van még jó pár megmentendő királylány a környéken. Olvass neki Vitézes meséket, ilyen pl. A csudakard vagy a Vitéz Szabó legény!

Mit tehetsz, hogy jól érezze magát a közösségben?
Legfontosabb a sok mozgás, az energia és az esetleges feszültségek levezetése. Ami a szívén, az azonnal a száján is van, így hamar puffog, durrog, ha nem tetszik neki valami. Szinte azonnal a belső impulzusait követi, ezért jó, ha megtanulja, hogyan fogja vissza magát. A meséken keresztül, vagy beszélgetések alkalmával megtanulja, hogy a célhoz vezető út nem mindig könnyű, szükséges a kitartás és a türelem is. Fontos még a következetesség, a határok pontos meghúzása és persze betartatása.  És egy fontos tipp: találjátok meg együtt a kihívást minden napban!


Ovi, iskola kezdés és a csillagok - A csillagjegyek iskolába mennekBika (IV. 20 - V. 20.)

Bika jelmondata a közösségben: "Ugye lesz repeta? És még egy mese?"
A kis Bika gyermek nyugodt, kényelmes, kissé lassú és olykor csökönyös, mint egy kiscsacsi. Szereti az állandóságot, a megszokottat, de legfőképpen a kényelmet, a nyugalmat és a biztonságot. Tehát megszokott közegéből nehezen mozdítható ki, de ha megszereti az új helyet, szívesen marad ott. Ehhez azonban időre van szüksége. Ha beszokott, nyugis, türelmes, nem keveredik veszélyes helyzetekbe, eljátszik akár még magában is, a feladatokat, ha néha nehezen vagy lassan is, de jól megoldja, tehát szeretni fogják. Sokszor akar kisajátítani a közösségben is embereket, a társak közül valakit, aki közel áll hozzá, vagy az óvó nénit, a tanító nénit és persze különféle tárgyakat, játékokat. Dolgaira vigyáz, nem szeret másoknak adni, hiszen úgy gondolja, minden az övé. Ebből adódhatnak konfliktusai is. Nehéz a sodrából kihozni, de ha betelik a pohár, tőle nem megszokott módon, váratlanul rendezi le a dolgot és oldja meg véglegesen a problémát, vagyis képes erejét kihasználva akár még verekedni is. Szép hangja van, ezért énekkarban lehetnek sikerélményei, de a kézügyessége is nagyon jó. A kulcsmondat nála: szép lassan, komótosan, hisz minden ráér! Az „az a tiéd, amit megeszel” mondást egy életre megjegyzi (még, ha csak egyszer hallotta is azt).

Bika típusú mesehősök - akik hasonlítanak a kis Bikára, illetve amilyen a kis Bika szeretne lenni
Minden olyan mesét szeret, amiben erő van, ahol a hősnek súlya van. Ilyen mese fiúknak például a Fanyűvő, Vasgyúró, Hegyhengergető, amit szinte minden Bika érintettségű fiú (persze, ha ismeri) magával visz felnőtt korára. Lányok a Hamupipőke mellett az olyan meséket szeretik, amikben ragyogó szépségű és nem mellesleg gazdag királykisasszony a főszereplő, aki semmiben nem szenved hiányt. Aki mindent megkap, amit szeretne és boldogan, nagy nyugalomban él, míg világ a világ. Tipikus Bika figura Micimackó, akinek központi gondolata a méz, hiszen az egész napja a méz utáni vágyról, annak kereséséről és bármi áron való megszerzéséről szól.

Mit tehetsz, hogy jól érezze magát a közösségben?
Reggel fontos lesz a finom reggeli, ami az egész napját meghatározza. Legyen kényelmes a ruhája, ne szorítsa! Hagyj időt neki mindenre, akár előbb is beérhettek az oviba vagy az iskolába, hogy legyen ideje ráhangolódni a helyre és a többiekre. Ez lehet, hogy csak kezdetben lesz fontos. Érdemes vele beszélgetni az adás erkölcsi, érzelmi előnyeiről. A végső és akár erőszakos megoldásai miatt pedig nem árt fejleszteni konfliktusmegoldó képességét, hiszen ésszel, értelemmel is megoldhatja a nehéz helyzeteket.


Ovi, iskola kezdés és a csillagok - A csillagjegyek iskolába mennekIkrek (V. 21 - VI. 21.)

Ikrek: "Írassatok másik csoportba, ezt már unom!"
Alapvetően, az elnevezéséhez hűen olyan, mintha egyszerre két gyerek lakozna benne, két gyerek energiájával és figyelmével bír. Ebből következik az is, hogy a kettő valahogy mindig benne, vele vagy körülötte van. Kell neki a két szülő, a válás nagyon megviseli. A testvér is alap, ha nem kapja meg, a kapcsolataiban fogja folyton-folyvást keresni. Egyszerre több dologra is tud figyelni, így vigyázni kell arra, mikor mit mondanak körülötte, mert akkor is hallja, ha látszólag hallótávon kívül van. És ha hall valami érdekeset, azt hamar úgy érzi tovább is kell adnia. Ez lehet jó is, meg rossz is. A jó oldala az, hogy a szülő szinte mindent tudni fog a közösségben történtekről, viszont a közösségben is kifecsegheti az otthoni dolgokat. Kíváncsi mindenre, ugyanolyan fontos neki az információ megszerzése, mint a továbbadása. Nagyon okos, gyorsan tanul, vág az esze. Mozgásigénye nagy, néha olyan, mint akit reggel felhúztak és még este sem járt le. Állandóan tesz-vesz, izeg-mozog, térül-fordul, jön-megy és ugrabugrál, emellett pedig cseng-bong, etye-petye, licsi-locsi. Nem könnyű követni, de érdemes vele felvenni a ritmust. Elpakolni, rendet rakni nem szeret, de olyan rafinált, hogy képes kidumálni, miért nincs rend és észrevétlen bevon bárkit a rendrakásba. Szóval, az előbbiek ellenére is imádnivaló!

Ikrek típusú mesehősök - akik hasonlítanak a kis Ikrekre, illetve amilyen a kis Ikrek szeretne lenni
A Merkúr princípiumok a mesében a kis manók, a törpék és más parányi lények, az apró tündérek és a kedves kis állatok. Fontos számára, hogy ezek a kicsi lények legyenek okosak, furfangosak, járjanak túl mindenki eszén és így győzzenek le mindenkit. Közben pedig az is fontos, hogy lassan, de biztosan nőjenek meg, váljanak naggyá testben és lélekben egyaránt. Kedvenc meséje lehet minden tanulságával Pinokkió, valamint A vitéz szabócska Grimmtől és a Többet ésszel, mint erővel! című mesék. A mesék jól felhasználhatók arra, hogy megértse: a hazugság, csalás negatív dolog, nem ér el vele sokat. Értelmével, éles eszével viszont mindenre képes lehet! Az Ikrek tulajdonságokat hordozza a Micimackóból Nyuszi. Ő folyton intézkedik, nyüzsög, tesz-vesz, rohan, közben kicsit fontoskodik, és persze valójában senkire sem hallgat.

Mit tehetsz, hogy jól érezze magát a közösségben?
Beszélgess vele sokat már a közösségbe kerülés előtt! Mesélhetsz neki saját közösségi élményeidről, amik persze nagyon érdekesek, tanulságosak és előrevetítik azt, hogy neki is milyen remek társasága lesz ott és mennyi új élményben lesz része. A koncentrálást és kitartást erősíteni kell benne, de segíteni kell neki a döntések meghozatalában is (például választások elé állítani és megerősíteni abban, hogy jól döntött). Nem vitás, hogy ehhez sok türelem kell, de megéri. Mivel szereti a változatosságot, minden érdekli és sok az energiája, érdemes mindenféle őt érdeklő különfoglalkozásra elvinni (de ne csodálkozz azon, ha ez időnként, mint az érdeklődési köre is, változik majd)! Az iskolai színjátszó körben tutira ott a helye! Fontos, hogy sokat legyen szabad levegőn, ez szó szerint felszabadítja, hisz elemében tud a legjobban töltődni. Egyébként pedig, történjen bármi, mindig az értelméhez kell szólni. 


Ovi, iskola kezdés és a csillagok - A csillagjegyek iskolába mennekRák (VI. 22 - VII. 22.)

Rák: "Ki játszik papást, mamást?"
A kis Rák érzékeny, visszahúzódó, csendes, fantáziadús és nagyon alkalmazkodó kisgyermek. Annyira érzékeny lehet, hogy sokszor azt hiszik, kényeskedik, és gyakran el is kényeztetik. Nagyon ragaszkodó, jó a memóriája, így nagyon könnyen tanul, jegyzi meg a verset, a leckét, memóriajátékokban pedig gyakorta verhetetlen. Az oviban jól eszik, jól alszik, kimarad a verekedésekből. Az iskolában jó tanuló, készséges és gondoskodik a gyengébbekről, szárnya alá veszi az elesetteket. Tehát mindenhol szeretni fogják. Csupán lassúsága okozhat némi problémát, ha pedig sürgetik, biztos, hogy még inkább lelassul. Ha azt hiszi, neheztelnek rá, vagy azt érzi, nem szeretik, esetleg elkap egy sértő megjegyzést, gúnyos mosolyt vagy egy ferde pillantást, akár napokig is szomorú lehet és maradandó megbántottság lehet belőle. Érzelmi radarjai ugyanis állandó készenlétben veszik a fogható és láthatatlan jeleket a környezetből. Mivel az érzelmek érdeklik a legjobban, azzal is lehet rá hatni leginkább. A „szomorú leszek, ha ezt csinálod” bűvös hatással bír nála. Mindenhol keresi a biztonságot, hisz a legfontosabb számára a stabil, nyugodt, meleg légkör. Érzelmei, kedélyállapota is hullámzó, de ezt inkább családja, szerettei körében éli meg, adja ki magából.

Rák típusú mesehősök - akik hasonlítanak a kis Rákra, illetve amilyen a kis Rák szeretne lenni
Malacka igazi Rák karakter. Tapintatos, félénk, sokszor megrémül. Megértő, erősen kötődik a családjához, érzékeny, érzelmes és tapintatos. A kis Rák gyermek kedvence lesz, Shrek mellett. Kedvencei lehetnek még a Mátyás királyról szóló mesék, vagy a régi történetek, mondák, regék. Jól tud azonosulni mindenféle leány alakkal a mesékben, így a királylánnyal és a szegény, de okos leánnyal is. Tipikus Rák történet Holle anyó meséje.

Mit tehetsz, hogy jól érezze magát a közösségben?
Fontos neki a családias légkör minden közösségben. Ha szeretik, érzi az elfogadást, akkor jól fogja magát érezni és teljesíteni is fog. Nehezen viseli azonban érzelmei hullámzását, nem is tudja mire vélni sokszor azt, hogy hol így érez, hol pedig egész másképpen. Azt meg pláne nem tudja, hogyan kezelje erős pozitív vagy akár negatív érzelmeit. Ebben vár segítséget, főleg a szüleitől. Jó, ha tudja, hogy ez természetes, nem kell megijednie, lelki egyensúlya pedig úgy lesz meg, ha egyikbe sem ragad bele sokáig. Kell neki a reggeli otthon, mert jobban indul a napja, ha az megvan. Az érzelmeken átlát, így ha egy felnőtt hazudik neki, akkor hiteltelenné válik számára. Mivel fontos neki a múlt, érdemes megláttatni vele a jövő csodás és végeláthatatlan lehetőségeit. Arra azonban vigyázni kell, hogy ezek maradjanak meg az álom, az ábrándozás szintjén, hiszen hajlamos álmodozni cselekvés helyett.


Ovi, iskola kezdés és a csillagok - A csillagjegyek iskolába mennekOroszlán (VII. 23 - VIII. 22.)

Oroszlán: "Úgyis az én autóm a legdrágább, és az én ruhám a legszebb!"
A kis Oroszlán már puszta megjelenésével tekintélyt parancsol kicsiben és nagyban egyaránt. Megszokta, hogy csodálják, hogy mindig ő van középen, a láthatatlan reflektorfényben. Mindig és mindenhol kell neki (még felnőtt korában is) a természetes önmegmutatási közeg, amit nagyon jól ki lehet használni például az ünnepi szereplések alkalmával. És hát véletlen, vagy nem, de valahogy mindig ő kapja a király vagy a királylány szerepét. Neki ez is természetes, magától értetődő. Minden megnyilvánulása fensőbbségét jelzi, amit ezekben a szerepekben meg is mutathat. Mivel képzelt kis birodalma a közösségbe kerüléskor nagymértékben tágul, ezzel együtt nő híveinek, hódolóinak, követőinek száma is. Sajnos azonban konkurencia mindenhol akad, így lesznek olyanok, akik nem hódolnak be neki. Épp ezért olykor meg kell, hogy mutassa erejét, ha esetleg valaki meg merészeli kérdőjelezni természet adta hatalmát. Viszont nagylelkű, nagyvonalú, adakozó, ha érzi az elfogadást és a tiszteletet. A szereplés mellett szereti megmutatni azt is, hogy mije van, pláne ha az értékes (mert azt hiszi, hogy azok az ő értékeit növelik). Kicsit lusta, de megfelelő motivációval szinte bármire rávehető (sportra például, de ott is kell az állandó megerősítés és sikerélmény). Kreatív, ügyes kisgyermek, aki alkotásaival szeret dicsekedni. A dicséret pedig nála valóban létfontosságú.

Oroszlán típusú mesehősök - akik hasonlítanak a kis Oroszlánra, illetve amilyen a kis Oroszlán szeretne lenni
Az Oroszlánkirályt biztosan szeretni fogja, de minden királyfiról szóló mese megérinti, hiszen ő maga is egy kis királyfi (vagy királylány). Főleg az való neki (válsághelyzetben még inkább), amikor a legkisebb fiú elindul és megküzdve, legyőzve, megharcolva jut el céljához, miközben felnőtté érik, megerősödik testileg, lelkileg és persze elnyeri méltó jutalmát, a királylányt a fele királysággal együtt vagy maga válik királlyá.

Mit tehetsz, hogy jól érezze magát a közösségben?
Mivel nagyon fontos számára a győzelem és a kudarcoktól, vereségtől nagyon el tud keseredni. Ha nincs siker, elismerés, idő előtt feladhat dolgokat. Ezért nagyon sok dicséretre, biztatásra van szüksége minden téren, a közösségben is, de főleg otthon. Azt is jó, ha megérti, hogy nem mindig neki van igaza, másnak is lehet érdekes, hasznos, építő véleménye. Okosságát és persze hatalmát is jelzi, ha meghallgat másokat és ad a véleményükre. Nagyon makacs lehet, amit érdemes kihasználni, hiszen kitartó, ha valami érdekli és sikerélménye van benne, ha látja a győzelem lehetőségét. Tehát fontos, hogy leginkább tisztelni és szeretni kell, de dicsérni is, amikor csak lehet. Persze ésszel, határokkal és elvárásokkal.


Ovi, iskola kezdés és a csillagok - A csillagjegyek iskolába mennekSzűz ( VIII. 23 - IX. 22. )

Szűz: "Ha azt akarod, egész nap csendben maradok. De az ebédet nem kérem, mert fáj a hasam!"
Csendes, alkalmazkodó kisgyermek. A közösségekben főleg a szabályok érdeklik, azokat pedig hamar követni fogja, hiszen ott is meg akar felelni. Ritkán verekedik, neki a legfontosabb a vétlenség, a tökéletesség, a tisztaság minden téren. Ő biztos, hogy megmossa a kezét, ha piszkos, a koszos ruhát pedig le kell róla venni és persze a fogmosás sem maradhat el egyetlen étkezés után sem. Nagyon okos, racionális kis emberke, de ugyanakkor érzékeny is. Ha valami rossz történik körülötte, hajlamos azt hinni, hogy az miatta történt. Nyugodt, szeretetteljes, bátorító közegre van szüksége, ahol kibontakozhat, ahol állandóan erősítheti gyenge önbizalmát. Közösségekben általában szeretik, hiszen alkalmazkodó, csendes, intelligens, jó gyerek, aki még el is pakol maga (és néha még) más után is. Válogatós, nem eszik meg akármit, valahogy mindig ösztönösen tudja mire van leginkább szüksége szervezetének, és mire nem. Bizonyos ételektől kifejezetten undorodik, de másból is mértékkel fogyaszt. A mérték is egy kulcsszó nála, mint a tökéletesség, ami miatt korán előjöhet kritikus énje. Kicsit zárkózott, nehezen nyílik meg, sőt, ha faggatják, még inkább bezárul. Sokszor szöszmötöl csak úgy, magában. Az elfogadó, bátorító közeg szükséges számára mindenhol.

Szűz típusú mesehősök - akik hasonlítanak a kis Szűzre, illetve amilyen a kis Szűz szeretne lenni
Szorongásai oldásában fontos szerepet tölt be a mese, ahol végül minden logikus rendben a helyére kerül. Szereti a tündérmeséket, a varázslatot, a csodát, a szárnyas csikókat, de csak akkor, ha a valóságtól nem annyira elrugaszkodott a mese. Szívesen azonosul a mesék apró szereplőivel, mint a koboldokkal, manókkal, törpékkel, kis állatokkal, akik okosak, erősek, ügyesek, furfangosak és végül mindig győznek. Ebből tanulja meg, hogy a kicsi is nyerhet okosságával, eszével, logikus gondolkodásával, ha azt jól használja. És így erősödik önbizalma, nő önbecsülése, hiszen nagyon okos, ügyes ő is. Neki valók Mátyás király meséi, Toldi hőstettei, az állatmesék és a Hamupipőke mese.

Mit tehetsz, hogy jól érezze magát a közösségben?
A kis Szűz olyan, mint egy ártatlan kis bárányka. Erősíteni kell folyamatosan az önbizalmát, sok szeretetteljes dicséretre van szüksége és sok pozitív élményre, tapasztalatra. Nyitogatni is óvatosan kell. A legfontosabb számára a rend minden téren, így legyen precízen bekészítve, bepakolva minden a kis ovis táskába vagy az iskolatáskába! A túlzott rendmánia azonban neki sem jó! Mivel sokat vacillál, segíteni kell neki a döntések meghozatalában is. Sokszor védtelen másokkal szemben, így nem árt eszközöket adni a kezébe arra az esetre, ha meg kell védenie magát. Fontos dolog a cél az életében, így már korán célokat kell közösen kitűzni, előbb rövid távúakat, majd egyre messzebbre tekintve távoliakat, közben pedig el kell hinnie, hogy valóban képes azokat megvalósítani. Jó, ha megtanulja, hogyan lazíthat és hogyan élheti meg szabadon jó kedvét, örömeit és boldogságát.


Ovi, iskola kezdés és a csillagok - A csillagjegyek iskolába mennekMérleg ( IX. 23 - X. 22. )

Mérleg: "Ma Julival játszom, és holnap szerintem Sári mellett alszom. De csak akkor, ha kellőképpen ecseteli milyen jófej vagyok!"
A kis Mérleg nagyon közösségi gyermek. Mindenkit ismer, mindenkiről tud mindent, amit aztán el is mond mindenkinek. Fontosak számára a kapcsolatok, és persze az is, hogy a kapcsolatok főleg róla szóljanak. Ez nem könnyű, mert mindig lesznek hasonlóan középpontban lenni szerető más gyermekek is minden közösségben. De ő arra született, hogy ezeket a helyzeteket megoldja és mindig tud valamit mondani vagy tenni, amitől a többiek inkább vele maradnak. Már ekkor kibontakozhat kedvenc játszmája, „a Lúdanyó meséi”, amikor érdekes, de kitalált mesékkel szórakoztatja a hallgatóságát. Beszélni egyébként is szeret, képes mindenből kidumálni magát. Megmagyarázza miért nem pakolt el, vagy miért nem írta meg a leckét. Kicsit lusta, de ezt jó menedzseli, mert észrevétlenül rá tud venni másokat arra, amit ő nem akar megcsinálni. Egyszerűen ilyen, de mindenki szereti, mert diplomatikus, kedves, bájos, alkalmazkodó és nem lehet rá haragudni. Ezt egyébként sem viseli, tehát mindent megtesz a béke, a harmónia érdekében. De nem csak a harmónia, hanem a szépség, esztétikum és a kényelem is fontos az életében. Ő az, aki szívesen hord szép ruhákat, kiegészítőket és ünnepi ruhát. Ezeket meg is nézi magán, hiszen mindig is fontos lesz neki az első benyomás (saját magáról és másokról is) és a folyamatos pozitív visszajelzés arról, hogy ő milyen szép, okos, jó gyermek. Ezeket gyakorta szereti hallani, hiszen ezek hatása hamar elmúlik.

Mérleg típusú mesehősök - akik hasonlítanak a kis Mérlegre, illetve amilyen a kis Mérleg szeretne lenni
Leginkább Hófehérke, a Macskaarisztokraták vagy a Szépség és a Szörnyeteg meséje illik hozzá. Hófehérke szépséges, alkalmazkodó, segítőkész, aki végül, sok megpróbáltatás után kapja meg igaz szerelmét. A Szépség és a Szörnyeteg szinte tanmese számára a téren, hogy ne ítéljen első látásra, hisz nem tudjuk mi lakozik egy, akár torz külső mögött. Vénuszi elem minden mesében, amivel szintén jól azonosul, a kívánságokat teljesítő csodaszép tündér, vagy a ragyogó fiatalságú és szépségű királykisasszony. Ezekhez akar hasonlítani, sokszor még akkor is, ha fiú. A Kőleves pedig tipikusan egy Mérlegről íródott tanmese.

Mit tehetsz, hogy jól érezze magát a közösségben?
Veleszületetten jól érzi magát a közösségben, így a szülőnek viszonylag könnyű a dolga. Szeret szerepelni, jól felelni és megfelelni, tehát az a legjobb, ha van alkalma ezek bemutatására, megmutatására. Otthon emiatt együtt kell tanulni vele, hiszen nem tud egyedül tanulni, csak valakivel. Ennek meg is lesz az eredménye, így még jobb eredményeket ér majd el. Mivel nem szereti a felelősségvállalást, e téren szükséges az otthoni „edzés”, vagyis feladatok adása és a teljesítés számonkérése. Biztos, hogy kell neki szervezni zsúrokat, partikat, hiszen szereti a nyüzsgést és ez kihat a közösségben betöltött helyére is. Döntéseket nehezen hoz, ezért folyamatosan egyéni döntésekre kell biztatni és erősíteni abban, hogy merjen döntéseket felvállalni.


Ovi, iskola kezdés és a csillagok - A csillagjegyek iskolába mennekSkorpió ( X. 23 - XI. 21. )

Skorpió: "Abrakadabra! Tudom mit tettél tavaly. Előlem nem menekülsz. Ha pedig mással játszol, öri-hari!"
A kis Skorpió örök talány még a szüleinek is. Titokzatos, kiismerhetetlen, karizmatikus, igazi egyéniség. Ösztönösen vonzódik már kiskorától az élet misztikus, ismeretlen oldalához. Nem fél semmitől, mindent kipróbál, merész, sőt néha már vakmerő is. Ha kudarc éri, képes túllépni azon és erőt merítve a bukásból, megújulni. Erre a jegyek közül csak ő képes. Nincs előtte titok, nem lehet előtte elhallgatni semmit, a szülő (vagy más felnőtt) egy idő után biztosan lebukik, hisz ő a rejtett, titkos dolgok nagy leleplezője. Figyel, még akkor is, ha nem is sejted. Főleg az érzelmek érdeklik, a hatás és az ellenhatás. Tesztel, próbálkozik és kihasználja a lehetőségeket. Szeret manipulálni, ami nem jó tulajdonság. A jó példa és a magyarázat azonban segít ezen. Nem éppen barátkozós, ami abból adódik, hogy nála a barátság kizárólagos és emellett nagyon gyanakvó természet is. Vallja, hogy jobb a bajt megelőzni, felkészülni rá érzelmileg, mint aztán váratlanul csalódni. Akit megszeretett, a közelébe engedett, ahhoz viszont foggal-körömmel ragaszkodik. A végletek embere már kiskorában, ezek izzasztják a tüzet lelkében, töltik el izgalommal ugyanúgy, mint az események váratlan bekövetkezte. Az örökre is kulcsszó nála. Gyermekkorából akár élete végéig is magával vihet sérelmeket. Ez azonban mégsem valószínű, mivel előbb vagy utóbb visszaadja, a bosszúálláshoz évtizedekig képes várni a megfelelő pillanatra. A szenvedély is ott van benne, számára mindenhez kell az intenzitás, hiszen a langyos, megszokott dolgoktól a hideg rázza ki.

Skorpió típusú mesehősök - akik hasonlítanak a kis Skorpióra, illetve amilyen a kis Skorpió szeretne lenni
A mesék Plútói eleme a teljes átalakulás, váltás, változás, átváltozás, transzformáció. Tipikus figura a varázsló, a mágus, a boszorkány. Kedvencei a varázslós mesék lesznek, sok titokzatos, sötét bűbájjal, csodával, akcióval, átváltozásokkal. Ezeken keresztül tanulja meg, hogy a jó mesében (akár majd az ő, saját életében) a varázstudományt jóra használják a szereplők és nem gonoszak. Tündérország az ő világa, hisz ő maga is valójában jó tündérnek született. Tipikus Skorpió mese a Vasjankó vagy a Hat hattyú meséje.

Mit tehetsz, hogy jól érezze magát a közösségben?
Mivel általában szeret egyedül lenni, sokszor tűnik magányos harcosnak, ezért érdemes társaságba, gyerekek közé vinni már a közösségbe kerülés előtt. Engedni, hadd barátkozzon, hadd bontakozzon ki a barátság! Ez megkönnyíti a beszokást a közösségbe, pláne, ha kis barátja is ugyanoda megy. Fontos lesz az óvó néni, tanító néni személye. Ha lehet, engedd, hogy ő válassza ki a megfelelő intézményt és személyeket (remélhetőleg ezt egyébként is közösen tettétek meg, ha már megvolt a beíratás). Különleges képessége van a számára megfelelő kiválasztásához. Csak arra hallgat, akire felnéz, aki ugyanolyan karizmatikus, mint ő. Mindenesetre nagy szeretettel kell őt körülvenni, mert a szeretetből nem lehet neki eleget adni. Ha érzi az őszinte szeretetet, elfogadást nem lesz vele semmi baj. Korlátozni pedig csakis higgadtan és igazságosan lehet. Ezt megérti, elfogadja, még ha nem is úgy tűnik. Bármilyen küzdősport jó választás számára, ahol küzdelem és misztikum van.


Ovi, iskola kezdés és a csillagok - A csillagjegyek iskolába mennekNyilas ( XI. 22 - XII. 21. )

Nyilas: "Ha nagy leszek szép leszek, és okos, és gazdag, és nekem lesz a legnagyobb házam, és a legnagyobb autóm, és mindenből a leg-leg-leg…!"
A kis Nyilas igazi vezéregyéniség, tele hatalmas tervekkel, lelkesedéssel, hevességgel, ami olykor hebrencsséghez vezethet. Szalmaláng típus, tehát lelkesedése hamar alábbhagy, ha csak nincs egyéb stabilizáló tényező az életében. Állandóan van új célja már kiskorában is. Ilyenkor felveszi kedvelt rózsaszín szemüvegét és csak a cél lebeg szeme előtt, amit el is ér, hisz a szemüveg pozitív hatása, hogy a nehézségeket, akadályokat valahogy meg sem látja, ha viseli, így gyakorlatilag minden akadály nélkül könnyedén eléri célját. Nagyon pozitív, optimista, amit a környezetére is kisugároz. Ösztönösen vonzza a jó dolgokat az életében. Azt tartják, hogy a Nyilas gyermek a lehetőségek gyermeke. Annyira pozitív, hogy bármit elérhet, bármi sikerülhet neki. Mindemellett szeret tanulni, ismereteket szerezni, nem riad vissza az elvont fogalmaktól, szellemi kihívásoktól sem. Úgy tűnik, ezek bele vannak kódolva. A kritikát viszont nehezen viseli, de e téren is segít neki láthatatlan rózsaszín szemüvege, hiszen ha azt felteszi, a rossz, a kritika máris eltűnik. Látszólag tehát semmi nem zavarja, nem bántja. Az érzelmek amúgy sem az ő világa, inkább töretlen optimizmussal rohan végig az életén. A szülőnek meg kell őt tanítani megállni, örülni az elért sikernek, nem engedni azonnal tovaszáguldani. Szüksége van a változatosságra, az újabb programokra és az új ismeretségekre. Dolga, hogy felfedezze a világot így számára minden új dolog és mindenki érdekes, izgalmas. Az igazság mindig fontos lesz számára, így csakis az igazságos korlátozást és szabályokat fogadja el. Neki fizikálisan is térre van szüksége, nem lehet bezárni. Vidám, érdeklődő, tűzről pattant gyerek, így mindenhol szeretik.

Nyilas típusú mesehősök - akik hasonlítanak a kis Nyilasra, illetve amilyen a kis Nyilas szeretne lenni
A mese Jupiteri eleme a hatalmas óriás és a nagy hatalommal bíró, pozitív hősök. Minden olyan mesehős példa számára, aki jóságos, bölcs és igazságos. Ilyenek például: Hagrid, Mikulás, Mátyás király vagy Pocahontas. Ezek mind nyugodt, békés természetűek, segítenek, ahol tudnak, szeretik az állatokat és nagyon szerethetőek. De példa lehet számára Aladdin is, aki csodalámpájával mindent elérhet, hisz az mesés, abszurd kívánságait is rögvest teljesíti.

Mit tehetsz, hogy jól érezze magát a közösségben?
A kis Nyilas alig várja, hogy óvodába vagy iskolába menjen. Kell neki a változatosság, a mozgalmasság, az esemény, a társaság, a jövés-menés, így hamar beszokik. Szinte észrevétlenül és pillanatok alatt a csoport vezéregyéniségévé válhat, hiszen lelkes, ötletes, barátságos és kezdeményező. Képes a legzárkózottabb gyereket is kinyitni, fellelkesíteni. Nem szereti, ha korlátozzák, viszont másnak ő mondja meg mit lehet és mit nem. Mivel minden érdekli, szívesen megy mindenféle szakkörre, különórára. A lovaglást neki találták ki, ha teheted, lovagoljon. Ez nagyon fel fogja tölteni. Nevelésében az észérveknek van a legnagyobb ereje. Nagyon motivált, szívesen megy versenyekre, ahol megmutathatja tudását és siker esetén dicsekedhet az eredménnyel. Segíts neki a felkészülésben, hogy valóban ő legyen a legjobb! Mert az szeretne lenni.


Ovi, iskola kezdés és a csillagok - A csillagjegyek iskolába mennekBak ( XII. 22 - I. 19. )

Bak: "Aki nem tartja be a szabályokat, megbánja, erről én gondoskodom! De hohóóó! Két percet késett az ebéd!
A kis Bak csendes, megfontolt, komoly, már születésekor koravénnek tűnő gyermek. Ő a megfigyelő, aki mindig az elvárásoknak megfelelően cselekszik. És, hát, amit ő természetéből adódóan könnyedén megtesz, azt mástól is elvárja. Így válik minden közösségben a szabályok betartójává és betartatójává. A rendhez tartozik a rendszer, rendszeresség is. Már pici korában elvárja a rutint, a pontosan követett napirendet. A napirend megváltozása megrémíti, félelmei pedig enélkül is akadnak bőven. Valamitől mindig fél, például bogártól, légytől, póktól vagy esetleg a kutyától. Éppen ezért nem egy optimista alkat, sarkítva felnőttkorában ő lesz majd az örök pesszimista (mint a Mézga családban Máris szomszéd). Szubjektív, az akaratát szereti érvényesíteni, de rendkívül értelmes, okos, illedelmes, így ezt kedvesen, nem erőszakosan teszi. Arra született, hogy következetes, kitartó munkával érje el célját, hogy sikeres legyen. Ezért sok mindenre képes is, már kicsi korában rá lehet bízni felelősséggel járó feladatokat. Egész élete munka és tapasztalás. Pihenés nélkül araszol a következő célig, majd az újabb felé. Meg kell tanítani a pihenésre, ha elérte célját, örüljön együtt szeretteivel annak. A dicséret nagyon kell neki, és az is, hogy érzelmeket kapjon és érzelmeket adjon. Ez nem megy könnyen, hacsak nem egy nagyon szerető, elfogadó és bátorító családba születik. Adottságából eredően jól tud azonosulni a Szaturnuszi princípiumokkal, mint például a tiltás, korlátozás, fegyelmezés, szabályozás (amiket főleg betegségek idején él meg).

Bak típusú mesehősök - akik hasonlítanak a kis Bakra, illetve amilyen a kis Bak szeretne lenni
Szaturnuszi karakterek a mesékben a gonosz boszorkák, a rideg öregasszonyok, a hideg tapintású hüllők és a kígyók, békák, valamint a bölcs öreg remete, vagy a többi magányosan élő mesefigura. Ezeket a karaktereket érti meg a legjobban. Érdemes ezért többször beszélgetni vele jóról, rosszról, arról, hogy a rossz cél nem szentesíti a célhoz vezető eszközöket. Megragadja a mesékben megjelenő varázslat, ami mindig korlátozó erejű, hisz hosszú alvást (Csipkerózsika, Hamupipőke) vagy kővé dermedést (Csipkerózsika) okoznak. Mint, ahogyan ő is, a hős kitartó, hosszú küzdelmek árán, makacsul tör célja felé, és két keze erejével, eszével győzedelmeskedik (Mátyás király, magyar népmesék parasztlegénye, vagy az átlagosnak tűnő, modern mesehősök).

Mit tehetsz, hogy jól érezze magát a közösségben?
Az biztos, hogy be akar illeszkedni, meg akar felelni és minden szabályt, elvárást be akar tartani. Épp ezért kell figyelni rá minden közösségben, hiszen bármilyen szabályt képes meggyőződéssel követni, ha érti annak lényegét. Ez hasznos is, hiszen az óvoda és főleg az iskola tele van szabályokkal. Szüleinek fontos a helyes irányba terelgetés, óvó féltés és persze a határtalan, feltétel nélküli szeretet és a rengeteg bátorítás, dicséret. Ne engedjék, hogy túlzásokba essék, az társai szemében nem jó pont és akár ki is közösíthetik. Nem szabad hajtani, inkább motiválni és ha iskolás, vele együtt tanulni, vagy ésszerű határok között elvárni tőle dolgokat. Hiszen a szülőtől tanulja meg, hogyan kell és lehet elvégezni jól a feladatokat. Könnyebb dolga lesz az életben, ha a szülő megtanítja a lazításra, a felhőtlen örömre.


Ovi, iskola kezdés és a csillagok - A csillagjegyek iskolába mennekVízöntő ( I. 20 - II. 18. )

Vízöntő: "Ki tart velem? Döntsük meg a dadusok uralmát és mentsük meg a földigilisztákat!"
A kis Vízöntő biztosan nem hétköznapi gyermek. Különleges, egyedi, senki máshoz nem hasonlítható, igazi különc kölyök. Ő az, aki mindig mást akar, mint ami van. Viszont olyan karakteres, hogy nem lehet rá haragudni. Extrém ötletei érdekessé és a közösség színes, népszerű tagjává teszik. Korlátozni alig lehet, azt teszi, amire senki nem számít. Szeret meghökkenteni, kizökkenteni. Ő lesz a társaság bohóca, ha nem figyelnek rá. Ha egyéb adottságai miatt ezek nem szembeötlő tulajdonságai, előjönnek extrém fóbiái vagy olyan, addig nem ismert betegséget kap, ami gyógyíthatatlan, viszont neki, ahogyan jött, úgy múlik el magától az egész. Okos, vág az esze, jól teljesít, ha használhatja kreativitását, szokatlan megoldásait és elfogadják olyannak, amilyen. A Waldorf nevelési módszert neki találták ki, ott megélheti szabadságvágyát. Akaratát is változatos módon tudja érvényesíteni: hisztizik, sír, dobál vagy dobálja magát, harap, csapkod. Mindig más eszközhöz nyúl, hogy szüleit újra és újra meglepje. Neki aztán valóban kell a változatosság, a nyüzsgés, az új benyomások, az új kapcsolatok. Szeret megmentőt játszani, és tudja is, mit kell tenni. A világban (és ezzel együtt minden közösségben) egyenlőséget akar, miközben ő képtelen betagolódni és betartani akár az általa hozott szabályokat. Egy biztos, értő türelem nélkül nehéz vele boldogulni. Fontos a baráti kapcsolat, de a határok ésszerű (akár közösen megbeszélt) meghúzása és az, hogy a felnőttek, akik körülveszik (főleg a szülei) igazságosak, humanisták, becsületesek, őszinték legyenek. Csak akkor fog hallgatni rájuk. Ha szülei nem értik meg, vagy zavarja őket gyermekük különcsége, mássága, bezárkózik és elnyomja eredendő késztetéseit. A komoly beszélgetések nála alapvetőek.

Vízöntő típusú mesehősök - akik hasonlítanak a kis Vízöntőre, illetve amilyen a kis Vízöntő szeretne lenni
A mesék tipikus Uránuszi figurája az udvari bolond, akinek mindent szabad, akit nem hatnak meg mások érzelmei, az igazságot pedig könnyedén a másik orra alá dörgöli, hiszen nem létezik számára a tekintély.  Bölcs, tükröt tart a világ elé. Jól tud azonosulni a szegénylegényből királlyá lett hősökkel, vagy a kényeskedő királykisasszonyból jó háziasszonnyá okosodott leányokkal. A lényeg, hogy a főszereplő pozitív jellemfejlődésen menjen át, vagyis valósítsa meg önmagát. Ilyen például Ludas Matyi, A bolond és a csodafurulya. Kedvesek számára a mókás, szeleburdi figurák, akik titokban tartott eszükkel, furfangjukkal törnek élre. A gyermek a meséből tanulja meg, hogy az igazság nem egyértelmű, a végső igazságot a rendszerből kilépve, s kívülről rátekintve lehet megtalálni. Ehhez előbb ismerni kell a rendszert belülről. Képernyő és/vagy számítógép függő lehet!

Mit tehetsz, hogy jól érezze magát a közösségben?
A közösségbe vagy meglepően hamar beilleszkedik, vagy képtelen megszokni azt. Ezért jobb neki az alternatív iskolatípus vagy egy kedves és türelmes, kreatív óvó néni, illetve egy nem vaskalapos tanító. Ha érzi a kötöttség melletti szabadságot, ha ötletei meghallgatásra találnak, szárnyakat kap és igazi kis zsenivé érhet. Korlátozni egyébként sem érdemes, tutira ellent fog állni. Viszont, okos terelgetéssel, ha úgy érzi ő döntött, terelhető. Szeret szerepelni, megmutatni másságát, így a színjátszó szakkör vagy a dráma tagozat neki való. A lényeg, hogy kitűnjön. Akkor boldog, ha a kreativitását, ötletességét, szabad önkifejezését pozitívan kiélheti. Rajzban is igazi extrém művész, itt is egyedi megoldásai lehetnek, mint minden másban.


Ovi, iskola kezdés és a csillagok - A csillagjegyek iskolába mennekHalak ( II. 19 - III. 20. )

Halak: "Ti még nem tudjátok, hogy csak én létezem, titeket pedig csak kitaláltalak!"
A Halak gyermek egy igazi, földre szállt angyal, aki mindenkit szeret és kérdés nélkül elfogad. Nem érti ezt a világot, ami túl hangos és túl zavaros számára. Ő inkább képzelt világában érzi jól magát. Simán beszélget kitalált barátaival, játszik (látszólag) egyedül bármit. Olvas a könyvek fura, kusza vonalkáiból, hisz tudja a titkot: a betűk varázslatos dolgokról mesélnek. Ha szülei nagyon racionálisak, tele elvárásokkal, akkor előjöhet tökéletességre vágyó énje, aki mindenben alkalmazkodik és szülei elvárásának is gondolkodás nélkül eleget tesz. Ilyenkor a megfelelés győz és elnyomva magában misztikus énjét, túl racionális és komoly gyermek lesz belőle. Hajlamos az elesett szerep felvételére, ha rossz társaságba keveredik, ami nem is olyan ritka. Csoportos csínytevésbe keveredve, szinte biztos, hogy ő fog lebukni. Egyébként pedig annyira ártatlan és szerethető, hogy senki nem érti hogyan keveredett a rossznak kikiáltott gyerekek közé. Ő maga sem, hisz csak arra vágyott, hogy mindenki szeresse, ahogyan ő is mindenkit szeret. Nagyon vigyázni kell rá, mert nem jelez, ha baja van. Szeret aludni, sokat és mélyen alszik, hiszen álmodni már most szeret. Jó gyerek, túl békés, csendes, engedelmes, aki azért figyeli a felnőtteket, hogy megértse azok mit várnak el tőle. Még a bántást, megrázkódtatást is képes szó nélkül tűrni. Szeret mesélni, és a képzelt világában megélteket úgy adja elő, mintha azok valóságosak lennének. Akár riasztó rémtörténeteket is mesélhet arról, mi történt vele a szülei távollétében. Oly hittel mesél, hogy az már tényleg valóságosnak hat. Ezért kiálthatják ki hazudósnak. Fontos, hogy őszinteségre kell nevelni, hiszen a kiskorban felbukkanó fantáziajáték később valóban megrögzött, rendszeres hazudozásba mehet át. Tudnia kell, hogy a fantázia és a valóság két különböző dolog, és nem szabad összekeverni őket. Ezt az igazi angyalkát okosan kell óvni, nem szabad túlvédeni és szeretve terelgetni a racionalitás és a képzelet világa között. Egyértelmű értékrendet kell neki adni és elhitetni vele, hogy értékes, tökéletes, szeretni való, igazi egyéniség.

Halak típusú mesehősök - akik hasonlítanak a kis Halakra, illetve amilyen a kis Halak szeretne lenni
A kis Halak bárki szerepébe könnyedén bele tudja magát élni. Így minden mesét szeretni fog, talán a csak a nagyon moderneket nem. Neptunuszi elem a mesékben a bűbájosság, bűbájos főzetek, mérgek, ármány, megtévesztés, becsapás, csalás, félrevezetés, ködösítés, eltűnés, köddé válás, feloldódás és minden csoda. A mesék segítségével lehet nála lerakni a helyes erkölcsi értékrend alapjait, lehet vele megbeszélni mi a valóság, mi van az életben és mi van csak a fantáziában, hogy mi a különbség jó és rossz, füllentés, hazugság és igazmondás között. Csipkerózsika mély alvása tipikus Halak, ő is azt várja, hogy végre valaki felébressze és kihozza az álomvilágból. De minden olyan mesehős is ide tartozik, aki feltétel nélkül áldozza fel magát.

Mit tehetsz, hogy jól érezze magát a közösségben?
A közösségtől már eleve fél, ezért jó, ha időben felkészítik rá. Nem szabad megengedni, hogy ő képzelje el azt, mert akkor akár egy horror helyszínt is elképzelhet magában. Neki kellenek az óvodát, iskolát bemutató mesék, azokkal az ismerősökkel történő találkozás, beszélgetés, akik már ovisok, sulisok. Legyen egy kellemes, barátságos helynek bemutatva a közösség, ahol jól fogja magát érezni, hiszen mindenki kedves, barátságos. Kell neki a beszoktatás az oviban, hiszen csak akkor tud igazán feloldódni, ha kezdetben érzi a szülei közelségét. Ő viheti kis nyusziját is, ami egy ideig biztonságot ad neki a számára mégiscsak idegen világban. Fontos lesz önbizalmának, önvédelmének erősítése, ösztönözni kell a cselekvésre, döntésre. Meg kell tanulnia már korán nemet mondani, és véleményének bátor kimondására kell biztatni. Sok biztatásra, szeretetre és elfogadásra van szüksége, mint mindenki másnak. Fontos, hogy gyakorlatiasságra neveljék, enélkül elveszik a közösségben!

Szerző: Iveszics Tünde
Fotók: Pixabay

Iveszics Tünde

Ovi, suli

Iveszics Tünde


2017.08.30