Naponta 49 perc veszekedéssel telik a gyerekes családokban! - Ezen vesznek össze leginkább a gyerekek a szüleikkel

Szülők lapja

Gyereknevelés

Szülők lapja


Naponta 49 perc veszekedéssel telik a gyerekes családokban! - Ezen vesznek össze leginkább a gyerekek a szüleikkel Az étkezés, az ivás, a kütyühasználat és a lefekvési idő kitolódása miatt van a legtöbb vita a családokban a gyermekek és szüleik között – állapította meg egy kutatás. A felnőttek fele végül enged, kompromisszumot köt, csak érjen véget a veszekedés. Az étkezés, az ivás, a kütyühasználat és a lefekvési idő kitolódása miatt van a legtöbb vita a családokban a gyermekek és szüleik között - állapította meg egy kutatás, írja a csalad.hu. A felnőttek fele végül enged, kompromisszumot köt, csak érjen véget a veszekedés.

Évente átlagosan kétezerszer vitáznak a szülők a gyermekeikkel - számlálták össze brit kutatók, akik kétezer anyát és apát kérdeztek ki a családi összezörrenésekről. Mindegyik háztartásban az ifjabb korosztály, vagyis 2 és 12 év közötti gyermek volt, így a problémák is általában a mindennapok legegyszerűbbnek gondolt kérdéseiből adódtak, mint például az étkezés.
 

Napi 49 perc gyermeknevelési vitával telik


Az első számú vitaok: étkezés
A brit Independent című lap beszámolója szerint a feszültséget legtöbbször az okozza, hogy a gyermek “éhen akar halni”, nem hajlandó mindent megenni. Sőt, általában húzzák az orrukat, ha egészséges ételt tesznek eléjük, vagyis pizza, hamburger és cukros üdítő helyett salátát, főzeléket, vagy sült zöldséget kapnak.A gyermek ellenállása miatt természetesen hamar kipattan a vita, azonban tízből hat válaszadó elismerte, hogy szintén hamar feladja eredetileg képviselt álláspontját, és inkább köt valamilyen kompromisszumot a béke érdekében, mintsem órákig harcoljon valamilyen egyszerű dolog miatt.

Nem mellesleg az elhúzódó veszekedés sem biztos, hogy a felnőttek számára kedvez, ugyanis a válaszadók szerint csak minden második esetben történnek a dolgok úgy, ahogy a szülők eredetileg eltervezték.

Ezt olvastad már? Ez a legjobb gyereknevelési módszer - Így oldd meg a konfliktushelyzeteket hatékonyan »

Évente akár több ezer vita lehet egy családban?
Összességében az derült ki, hogy van alapja a felnőttek konfliktuskerülő magatartásának, ugyanis egy átlagos családban naponta legkevesebb hat vita alakul ki, vagyis 42 egy héten, ami 182 esetet jelent egy hónapban - ez egy esztendőre vetítve több ezer nézeteltérést jelent.

A második számú vitaok: rendetlenség
A népszerűségi sorban az étkezés mögött kullognak a gyermekszobában uralkodó állapotok, vagyis a rendetlenség. Állandó táptalajt biztosít a konfliktusnak az étkezést megelőző csokoládé és édesség evés - amit nagyrészt titokban tesznek a gyermekek -, a lefekvés folyamatos halasztgatása különböző indokokkal és nyafogással, a házi feladat halasztgatása, a kütyühasználat és a fogmosás.

A leggyakoribb vitaokok gyerekekkel pontokba szedve:
1. étkezés
2. gyerekszoba rendetlensége
3. étkezést megelőző nassolás
4. lefekvés kitolása
5. házi feladat halasztgatása
6. kütyühasználat
7. fogmosás

Kiskamasz korig jellemző ez a tendencia
Mindez tehát kiskamasz korig, utána azonban jelentősen változnak a témák és a konfliktusforrások is. Addig is azonban átlagosan legalább nyolc percesek a viták, vagyis összesen minimum 48-50 percen keresztül szócsatázik egymással a két generáció naponta.

Az enyhébb kimenetelű konfliktusok, amikor csak hosszabb érvelésre, tárgyalásra van szükség a fiatalokkal, naponta további 16 percig tartanak, és a fele azzal ér véget, hogy azt eszik az ifjonc, amit ő akar.

Forrás: csalad.hu
Fotó: Freepik/peoplecreations

Szülők lapja

Gyereknevelés

Szülők lapja


2018.09.18