Nátha, megfázás ellen: így használd a Schüssler sókat babáknál, kisgyerekeknél!

Teremi Orsolya

Gyerekbetegségek

Teremi Orsolya


Nátha, megfázás ellen: így használd a Schüssler sókat babáknál, kisgyerekeknél! Milyen Schüssler sót adj a megfázás kezdetekor, amikor még csak bujkál a babában, kisgyerekben a betegség? Mi a teendő, amikor a kisbaba, kisgyermek orrváladéka fehér nyúlós vagy éppen már sárgás-zöldes színű? Az életkoronkénti helyes adagolást Schüssler diagnoszta szakértőnk ismerteti. Sok esetben, ha még időben sikerül időben elcsípni a náthát, akkor akár a megfázásos megbetegedés kialakulását, illetve teljes lefolyását is elkerülheted. Alapvetően két Schüssler só tudja megtámogatni a gyerekek immunrendszerét az őszi-téli megfázásos időszakban. Hogy milyen életkorban hogyan kell adagolni a Schüssler sókat – ebben Teremi Orsolya Schüssler diagnoszta volt segítségünkre.

Sós tengervíz kitűnően gyógyítja a náthát, megfázást
Ősszel és télen gyakrabban betegszenek meg a gyerekek, jellemzőbbek az alsó és felső légúti betegségek. Bizony jobban ki vannak téve a fertőző betegségeknek a már közösségbe járó gyermekek. Egyre rövidebbek a nappalok, kevesebb az éltető napfény és csökken a hőmérséklet, mindez pedig kedvez a betegségek terjedésének. Érdekes módon az óceáni és tengerpartokhoz közel eső városokban kevéssé jellemző ez a probléma. Ennek egyik legfőbb kulcsa a levegő minőségében kereshető. Igen, a sós tengervíz gyógyír a náthára, megfázásra. Magyarországon sajnos el kell fogadnunk a kontinentális éghajlatunk jellemzőit és azt, hogy a legközelebbre eső tengerpart is több mint 500 kilométerre van tőlünk.

Két Schüssler só is ajánlott az őszi-téli immunerősítésre
A náthás, megfázásos tünetek kezelésének számos módja ismert. Schüssler diagnosztaként én most a Schüssler sók alkalmazását szeretném ismertetni.
Alapvetően két Schüssler só támogatja az immunrendszert a fertőzéses időszakokban. A Nr. 3. , vagyis a Ferrum Phosphoricum D12-es erősségben, valamint a Nr.4., azaz a Kalium Chloratum D6-os erősségben. Adjuk a gyerekeknek napi váltásban 2-3 hónapon keresztül. Adagolás pontos részletei az cikk végén olvashatóak.

„Valami bujkál a gyerekben” - nincs még komolyabb tünet, de a betegség már elkezdődött
Kezdődő nátha, megfázás esetén, amikor azt látod, hogy a kisbabád, kisgyermeked nyugtalan, sokat tüsszent, és úgy érzed, hogy valami bujkál benne, és még azt is tapasztalod, hogy a fül külső karimája piros (ez sokszor a kezdődő betegség jele), még mindent megelőzően a Nr. 3, azaz a Ferrum Phosphoricum D12 az ajánlott Schüssler só. Ez az úgynevezett elsősegélyszer a Schüssler sók között. Adjuk a gyermeknek az első 2 órában 15 percenként, összesen 8 tablettát. 3 éves kor alatt egy teáskanállal adjunk a higított oldatból, 3 éves kor felett már el tudják szopogatni a tablettát, de adhatjuk nekik feloldva is. Ekkor 3 tabletta kerüljön a fél deciliter vízbe.

A 2 órás intenzív adagolást követően térjünk át a napi 3x1 adagolásra egészen addig, amíg nincsenek váladékok, vagy az orrfolyás csak vizes marad. Ezzel a protokollal lehet, hogy itt meg is áll a betegség és „visszafordulnak a negatív folyamatok”, mert elindultak az öngyógyító mechanizmusok az immunrendszer aktiválásával. Ha mégis további tüneteket tapasztalunk és kialakul a betegség, Schüssler sókkal gyorsabb, szövődménymentes gyógyulásra számíthatunk.

A kisgyermek orra folyik, fehér nyúlós az orrváladék
Amikor a tünetek változnak és fehér nyúlós az orrváladék, térjünk át a Kalium Chloratum D6 napi 3x1 adagolására.
Közben rendkívül fontos a rendszeres orrfújás, kicsiknél a porszívós orrtisztítás. Előtte használjunk mindenképpen valamilyen tengervizes, vagy Salvus vizes sós orrspray-t a váladék oldására, majd porszívós orrszívóval tisztítás, és a végén jöhet újra a sós orrspray.

A kisgyermek orra folyik, az orrváladék már sárgás-zöldes színű
Ha váladék sárgás-zöldessé válik, adjuk a Kalium Sulfuricum D6 Schüssler sót szintén napi 3x1 adagolásban.
Előfordul, hogy a nap folyamán mindenféle váladékkal találkozunk. Lehet sárgás reggel és fehér nyúlós is napközben. Ekkor adjunk nyugodtan a két tünetnek megfelelő Schüssler sót egyszerre. Tehát a Kalium Chloratum és Kalium Sulfuricum Schüssler sókat adhatjuk egyszerre.


Schüssler sók adagolása gyermekeknek - életkoronként


Tablettát elszopogatva, vagy buborékmentes ásványvízben oldva – mindkettő működik.
A Schüssler sók szedési szabályai lényegében megegyeznek a felnőttkorban alkalmazott szabályokkal. A Schüssler sók tabletta formájú homeopátiás szerek, melyek kizárólag patikákban kaphatóak. A száj nyálkahártyájáról szívódnak fel, így a tablettákat el kell szopogatni. A bevétel előtt és után körülbelül 20 percig nem szabad sem enni, sem inni a tökéletes felszívódás érdekében. Kerüljük a kezelés időtartama alatt a mentolos, eukaliptuszos, kámforos készítmények használatát (például mentolos fogkrém – kaphatóak mentol mentesek , menta tea fogyasztása, mentolos rágógumi, stb.).

Újszülötteknek és csecsemőknek a napi adag 1 tabletta fél deciliter buborékmentes ásványvízben feloldva, amelyből az egyszeri adag 1 teáskanál.

Kétéves kortól hároméves korig 2 tabletta fél deciliter vízben oldva, melyből az egyszeri adag 1 teáskanál.

Hároméves kortól iskolás korig 1 tabletta az egyszeri adag, mely elszopogatható, de a napi adagot (3 tabletta) beletehetjük 2 -3 deciliter buborékmentes vízbe és elkortyolgathatja a gyerek a nap folyamán.

Iskolás kortól fél deciliter buborékmentes vízbe tehető a napi adag (3 tabletta).

Meddig adható gyerekeknek a Schüssler só?
Ameddig azt tapasztaljuk, hogy a tünetek fennállnak. Ha már jól van a gyerek, nem kell tovább adni, mint a gyógyszerek, így például antibiotikumok esetében.

Hogyan kell tárolni a Schüssler sókat?
A Schüssler sókat célszerű elektromossugárzás-mentes helyeken tartani. Ne tároljuk a mikrohullámú sütő, mobil telefon, hűtőgép közelében, például a mikró alatti fiókban vagy hűtő tetején, de a mobiltelefonnal együtt se a táskában. Hatásfokukat nagymértékben gyengítik ezek a készülékek.

Szerző: Teremi Orsolya Schüssler diagnoszta, www.schusslerpraxis.hu
Fotó: Pixabay

Teremi Orsolya

Gyerekbetegségek

Teremi Orsolya


2015.12.09