Ne vedd el a gyermek kíváncsiságát!

Szülők lapja

Gyereknevelés

Szülők lapja


A szülők gyakran széttárt karral állnak az olyan kérdésekkel szemben, mint : „Hogyan lesz az eső? Miért sós a tenger? Hol lakik az Isten? Mit esznek a hangyák?” A szülők negyede bevallotta, hogy ilyenkor kitalálnak valamit, vagy megpróbálják elterelni a gyerek figyelmét, hogy ne kelljen válaszolniuk.

3 000 szülő bevonásával végeztek egy felmérést, melyből kiderült, hogy a legtöbb szülő csak ködösít, mikor a gyerek olyasmit kérdez, amire nem tudják a választ.


Mi magunk sem tudjuk a választ?!
Izgalmas, mikor a gyerekekben felébred a valódi kíváncsiság a környező világgal kapcsolatban, és elkezdenek kérdezősködni. De még a legegyszerűbbnek tűnő kérdésekkel is alaposan feladhatják a leckét.


Mit tegyünk, ha kérdezget a gyermekünk?!
- A pszichológusok szerint a legfontosabb, hogy fenntartsuk a gyermek kíváncsiságát, és terelgessük őket afelé, hogy maguk is kiokoskodják a választ némelyik kérdésre.

- Inkább mutassunk nekik irányvonalat, semmint, hogy megadjuk a konkrét választ. Így nem nekünk kell mindenféle furfanghoz folyamodnunk. Ráadásul segítjük a gyermekünket abban, hogy a gondolkodást eszközként használják.

- Meg kell tanulniuk boldogulni egyedül is a különböző lehetséges válaszok felfedezésével és kipróbálásával.
 


Szülők lapja

Gyereknevelés

Szülők lapja


2009.11.19