Nem a pedagógus hibája, ha kezelhetetlen a gyermeked! - Nyílt levélben üzen minden szülőnek Jocó bácsi, a népszerű történelemtanár

Szülők lapja

Gyereknevelés

Szülők lapja


Nem a pedagógus hibája, ha kezelhetetlen a gyermeked! - Nyílt levélben üzen minden szülőnek Jocó bácsi, a népszerű történelemtanár Jocó bácsit, a népszerű és jófej történelemtanárt megbontránkoztatta az, ahogy sok mai szülő a gyermekneveléshez áll, ezért véleményét felvállalva nyílt levelet írt hozzájuk. A Facebook üzenetet azóta rengetegen megosztották, mert a fiatal pedagógus nagyon is rátapintott a lényegre... Jocó bácsi nevével már többször találkozhattunk, ő az a népszerű történelemtanár, akit lassan már az egész ország ismer, legalábbis a magyar szülőtársadalom nagy része. 

A fiatal, jófej reformpedagógus nyíltan fel meri vállalni sokakat megosztó véleményét, és a történelmet is sajátosan tanítja, úgy hogy azt a gyerekek megkedveljék. Ezúttal a szülőkhöz intézett nyílt levelet Balatoni József népszerű Facebook blogján, amit több mint 45 ezren kedvelnek.

A tanárt nagyon megbotránkoztatta az, ahogy egy szülő az egzotikus állatokat bemutató Tropicariumban viselkedett gyermekével. Ennek a szülőnek a modortalan viselkedése önmagában még nem is lett volna bicskanyitogató, de Jocó bácsi véleménye szerint sajnos az ő esete rávilágít a mai szülők példamutatására, ami a gyerekek félrenevelését, neveletlen viselkedését okozhatja.

A posztot, amit a megjelenés óta rengeteg ember tartott megosztásra érdemesnek, és ami pozitív és negatív kritikát egyaránt kapott, most változtatás nélkül közöljük.

"Nagyon nem vagyok egy konzervatív ember, de ez most lehet, hogy pár embernél kiveri a biztosítékot...

Kedves Szülő!
Ma a Tropicariumban jártam egy kicsit kikapcsolódni. Örömmel láttam, milyen sok család van ott, milyen jó, hogy a gyerekeket programokra hozzátok. Viszont ezzel nincs kipipálva a szülői teendők lista. Sőt. Mert amikor te megdicsérted a gyerekedet, hogy "jaj, de aranyos vagy, hogy egyedül odamentél az akváriumhoz", fel sem tűnt neked, hogy addig harminc embert lökött félre a kis lurkó, miközben a lábukon taposva furakodott át tökön-babon keresztül és vadul ököllel püföli az akváriumot artikulálatlan kiabálások közepette. Persze, hogyan is tűnt volna fel, miközben te az út kellős közepén, a vakut vadul villogtatva szelfiztél, hogy elkészülhessen a legjobb cápás kép rólad. (természetesen nem úgy, hogy más ne férjen el melletted és véletlenül sincs kint tábla, hogy az állatok védelme érdekében semmiképpen se használj vakut.) Mondjuk akkor feltűnt a gyerek is, mert kellett neked a képre, hogy azonnal fel tudjad tölteni a világhálóra, szigorúan sok szívecske és egy best mom matrica társaságában. Mert az kell, hogy a világ lássa, milyen szuper szülő vagy. Persze a művelet alatt egy tapodtat sem tudsz arrébb lépni az előző pozícióból, nehogy valaki más is odaférjen. Igen, ezután persze tovább is engedted a gyerek őrült menetelését, mert szerinted nagyon cuki, hogy úgy viselkedik a kis ebadta, mint a tasmán ördög a rajzfilmben. Mondjuk nem is hallottad azt sem, amikor már ötödszörre szeretett volna valamit mutatni, mondani neked. Hisz annyian gratuláltak és reagáltak a képedre jó szórakozást kívánva neked a gyerekkel, hogy igazi kihívás mindre külön matricát és lájkot nyomni.

Persze, kedves Szülő, te leszel a legjobban felháborodva, ha a hülye óvó néni vagy a hülye pedagógus azt meri mondani, hogy a gyereked kezelhetetlen, mert az alapvető nevelési normák hiányoznak nála, amit ennyi év berögződés után nagyon nehéz megváltoztatni. Igen, ilyenkor mi vagyunk a hülyék, hisz te minden szabadidődet együtt töltöd vele valamilyen programon, senki sem tölt több időt nálad a gyerekével...

Mondjuk, elhiszem, hogy nehéz lehet az, hogy végigkísérd minden látnivalón és minden fárasztó kérdésére válaszoljál... Tudom, mert én 20-30 gyerekkel megyek egyszerre ilyen helyekre. És még ilyenkor is megjegyzéseket kapok, mert a gyerekek sok kérdést tesznek fel és kicsit néha hangosan teszik ezt. Mert én, semmirekellő tanár nem tudtam őket megnevelni... Plüssmacikkal biztos könnyebb dolgom lenne, de ezt a hivatást választottam. Viszont a mai nap nagyon dühített. És nem azt várom el kedves Szülő, hogy a gyereked, mint egy mini arisztokrata néma csendben és hátratett kézzel, tudományos magyarázatokkal vonuljon végig a termen. Eszem ágában sincs, hisz gyerek, hadd élvezze. De tegye mindezt úgy, hogy másokat minimálisan tiszteletben tart, ne adj' Isten úgy, hogy néha még te is odafigyelsz rá.

Ha ez egyedi lenne, és csak te lennél egyedül ilyen Szülő, akkor kevésbé zavarna. De ma azt láttam, hogy belőled kedves Szülő, nagyon sok van... A gyereked pedig nem tehet semmiről, ő csak példákat követ.

Tisztelettel,

Egy nevelni és értékeket átadni próbáló nem konzervatív pedagógus"


Forrás: Facebook / Jocó bácsi világa
Fotó: Pixabay

Szülők lapja

Gyereknevelés

Szülők lapja


2017.02.14