Nem igaz, hogy 6 éves kortól kötelező az iskola!

Szülők lapja

Ovi, suli

Szülők lapja


Hatéves korban az iskolakezdés lehetőség, nem kötelezettség - közölte a köznevelési államtitkárság hétfőn az MTI-vel. Hozzátette: nem igaz, hogy az oktatásirányítás kötelezővé tette minden hatéves gyereknek az iskola megkezdését. Mikortól tanköteles a gyermek?
Az államtitkárság közleményében idézte a köznevelési törvény tankötelességről szóló passzusát, amely szerint "a gyermek abban az évben, amelynek augusztus 31. napjáig a hatodik életévét betölti, legkésőbb az azt követő évben tankötelessé válik. Az a gyermek, akinek esetében azt a szakértői bizottság javasolja, további egy nevelési évig az óvodában részesül ellátásban, és ezt követően válik tankötelessé."
Ellenzéki politikusok ugyanakkor azt kezdeményezték, hogy továbbra is a szülők és az óvodapedagógusok - vagyis ne szakértői bizottság - dönthessenek arról, hogy egy hatéves gyermek megkezdje-e az adott évben az általános iskola első osztályát.

Túlzsúfolt óvodák?
Karácsony Gergely független országgyűlési képviselő, a Párbeszéd Magyarországért  politikusa múlt szombati sajtótájékoztatóján azt kezdeményezte, hogy a 2007 nyarán születettek maradhassanak az óvodákban, így csökkenne az első osztályba jelentkezők száma. Utalt arra, hogy hamarosan kötelező lesz az óvodáztatás a hároméves gyermekek számára annak ellenére, hogy ezen intézményekben sincs elegendő férőhely, így szerinte vélhetően azért kell a 2007 nyarán születetteknek iskolába menniük, hogy a helyük szabaddá váljon az óvodában. Hangsúlyozta: ha a kormány nem lép, hamarosan az iskolák mellett az óvodákban is zsúfoltsággal kell számolni.
   
Hány férőhely van?
Osztolykán Ágnes LMP-s politikus közölte: véleménye szerint azzal, hogy a hatévesek iskolaérettségi korhatárát májusról augusztus 31-re módosították, és hároméves kortól kötelező lesz az óvoda, iskolaéretlen gyermekek tömegét lesznek kénytelenek kibocsátani. Eközben az óvodai férőhelyek számát nem tudják majd bővíteni, és azt sem tudni, hány hely van jelenleg az iskolákban - tette hozzá vasárnap, sajtótájékoztatón.
Hiller István országgyűlési képviselő (MSZP), volt oktatási miniszter és Bangóné Borbély Ildikó, a párt elnökségi tagja hétfőn sajtótájékoztatón azt mondta: káoszt okozott, hogy a jövőben már hatéves korban el kell kezdeni az általános iskolát, így több ezer diákot nem tudtak beíratni szüleik. Hiller István szerint az idén ősszel lényegében két évfolyamot kényszerítenek egyszerre iskolakezdésre, így a gyermeklétszám csökkenése ellenére számos budapesti kerületben, az agglomerációhoz tartozó településeken és nagyvárosokban nincs elég férőhely.
Hoppál Péter, a Fidesz szóvivője hétfői közleményében ugyanakkor azt írta: 13 ezerrel több férőhely van az iskolákban, mint ahány első osztályos. Van bőven hely a leendő elsősöknek, minden iskolaérett elsős szeptemberben rendben megkezdi az iskolát - tette hozzá. A fideszes politikus szerint a baloldal megint a feszültségkeltést választotta politikai eszközként, és tudatosan próbálja megtéveszteni a szülőket.
   
Az iskolaérettség a döntő
Kiemelte: a tankötelezettség új szabályai szerint nem minden hatévesnek, csak azoknak a hatodik életévüket augusztus 31-ig betöltő gyerekeknek kell megkezdeniük az iskolát, akik az óvodavezetők, illetve a szakértői bizottság szakmai véleménye szerint iskolaérettek. Az iskolakezdésnél a korábbi gyakorlattal megegyezően tehát nem az életkor, hanem az iskolaérettség a meghatározó - hangsúlyozta.

Forrás: Mti

Szülők lapja

Ovi, suli

Szülők lapja


2013.04.16