Nem mindegy, mit eszel kismamaként! - Ezek az ételek elősegíthetik az autizmus kialakulását a magzatban

Szülők lapja

Babavárás

Szülők lapja


Nem mindegy, mit eszel kismamaként! - Ezek az ételek elősegíthetik az autizmus kialakulását a magzatban

A feldolgozott élelmiszerek fogyasztása okozhatja, hogy növekszik az autizmus gyakorisága, vélik amerikai kutatók. Ennek oka, hogy a polifoszforsav, amelyet a feldolgozott élelmiszereket tartósítja, csökkenti a magzat agyában az idegsejtek fejlődését.

A feldolgozott élelmiszerek fogyasztása lehet az oka annak, hogy növekszik az autizmus gyakorisága - vélik amerikai kutatók.

Így hat a polifoszforsav
A Közép-Florida Egyetem (UCF) orvostudományi karának kutatói olyan molekuláris változásokat azonosítottak, amelyek akkor mennek végbe, amikor idegi őssejteket kitesznek a feldolgozott élelmiszerekben gyakran található polifoszforsav (PPA) magas szintjének.

A Scientific Report című tudományos folyóiratban közzétett tanulmányukban az UCF kutatói felfedezték, hogy a polifoszforsav, amelyet a feldolgozott élelmiszer tartósságának növelését biztosítja és akadályozza a sajt és a kenyér penészesedését, csökkenti a magzat agyában az idegsejtek fejlődését.


Az alma jó, a feldolgozott élelmiszer nem jó...

Mi az a feldolgozott élelmiszer?
Tulajdonképpen minden, ami nem a természetes formájában kerül elénk - sokuk túl sok cukrot, sót, tartósítószert és egyéb nem kívánatos hozzávalót is tartalmaz. Ilyenek például a fehér lisztes pékáruk, csomagolt kenyerek, zacskós chips, csokis mogyoróvaj, ízesített joghurt, gyorsfagyasztott készételek, light termékek, kolbászok, felvágottak, gyorséttermi ételek, konzervek, gyorslevesek, üdítők...

Ezek helyett érdemes olyan termékeket fogyasztani, melyek természetesebb formájukban kerülnek az asztalunkra: friss zöldségek, gyümölcsök, teljes kiőrlésű kenyér, házi lekvárok, főzött levesek, rántott hús és hamburger helyett grillezett húsok, kefír, joghurt, házilag facsart gyümölcslé.

Autizmus és bélproblémák
Salef Naser gasztroenterológus és társai azt kutatták, hogy miért szenvednek gyakran gyomor bélproblémáktól, köztük irritábilis bélszindrómától gyakrabban az autista gyerekek, lehetséges-e bármiféle kapcsolat a belek és az agy között, és elkezdte vizsgálni, hogy gyomor és a belek baktériumai miként különböznek az autista és nem autista emberek esetében.

"Korábbi tanulmányok kimutatták a magas PPA szintet autista gyerekek székletmintáiban és azt, hogy bélmikrobiomjuk különbözik. Ennek okát akartam megtudni" - idézte Nasert az egyetemnek a Phys.org tudományos-ismeretterjesztő hírportálon megjelent közleménye.

Károsítja az agyat
Laboratóriumban idegsejteket túlzott foszforsavszintnek kitéve a kutatók azt találták, hogy az többféle módon károsítja az agyat. A sav szétzilálja az agysejtek közötti természetes egyensúlyt azzal, hogy csökkenti az idegsejteket és túltermeli a gliasejteket. Mivel a gliasejtek segítik az idegsejtek fejlődését és védelmét, ha túl sok van belőlük, az megzavarja az idegsejtek közötti kapcsolatot. Gyulladást is okozhat, amelyet a szakemberek autista gyerekek agyában már észleltek.

A túl sok sav megrövidíti és károsítja azokat pályákat, amelyeket az idegsejtek a test többi részével való kapcsolattartása használnak. A kevesebb idegsejt és a sérült pályák kombinációja meggátolja a kommunikációs képességet, és olyan magatartásformákhoz vezet, amelyek autista gyerekekre jellemzőek.

Az első ilyen tanulmány
Korábbi kutatások felvetették, hogy összefüggés lehet az autizmus és környezeti, valamint genetikai tényezők között. A mostani tanulmány az első, amely felfedezett molekuláris kapcsolatot a PPA megemelkedett szintje, a gliasejtek elterjedése, a megzavart idegpályák és az autizmus között.

A PPA természetes módon is jelen van a belekben, és az anya mikrobiomja megváltozik a várandósság idején, ami növelheti a savszintet. De a kutatók szerint a PPA-t tartalmazó feldolgozott élelmiszer fogyasztása tovább növelheti a női belekben a savszintet, ami aztán átterjed a magzatra.

A szakemberek közölték, hogy több kutatásra van szükség a klinikai következmények levonásához, következő tanulmányukban egérkísérletekben akarják igazolni feltevésüket.

Nem gyógyítható - de megelőzhető?
Az autizmus szociális, kommunikációs kognitív készségek fejlődési zavara, amely az egész életen át tartó fogyatékos állapotot eredményezhet. Minden 59 gyerekből egy autista, előfordulása fiúknál 4-5-ször gyakoribb, mint lányoknál. Nincs rá gyógymód, de a kutatók azt remélik, hogy felfedezéseik előmozdíthatják azokat a kutatásokat, amelyek a rendellenesség megelőzésére irányulnak.

Ez is érdekelhet!
Ezt adják a szülők az autista gyermeküknek, hogy meggyógyuljon - de már többen belehaltak a kezelésbe »


Forrás: MTI
Fotó: Freepik/prostooleh


Szülők lapja

Babavárás

Szülők lapja


2019.06.26