Novák Katalin: Egyszerűbb, gyorsabb és hatékonyabb lesz a tartásdíj behajtása! - Már kész a törvényjavaslat

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


Novák Katalin: Egyszerűbb, gyorsabb és hatékonyabb lesz a tartásdíj behajtása! - Már kész a törvényjavaslat A tartásdíj az egyszülős családban nevelkedők jólétét hivatott szolgálni, és ha ezt nem fizeti meg a tartásdíjfizetésre kötelezett, akkor a gyerek érdekeit sérti. Egyszerűsítik, felgyorsítják és hatékonyabbá teszik a tartásdíj behajtását, az erről szóló törvényjavaslatot kedden nyújtja be a kormány az Országgyűlésnek - nyilatkozta Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter a közmédiának május 11-én, kedden.

A miniszter elmondta: a tartásdíj az egyszülős családban nevelkedők jólétét hivatott szolgálni, és ha ezt nem fizeti meg a tartásdíjfizetésre kötelezett, akkor a gyerek érdekeit sérti.

A gyerekek érdekét akarják szolgálni
Hozzátette, a törvényjavaslatnak köszönhetően lehetővé válik, hogy az erre jogosult családok időben, hatékonyabban, gyorsabban és nagyobb összegben kapják meg a nekik járó tartásdíjat. "Ezzel a gyermekek érdekét szeretnénk szolgálni" - jegyezte meg.Novák Katalin elmondta, a törvényjavaslat elfogadása esetén:
- lerövidülnek a határidők,
- megszűnik a szociális szempont, vagyis mindenki megkaphatja a megelőlegezett tartásdíjat;
- ennek a megelőlegezett tartásdíjnak a maximuma emelkedik a háromszorosára, a mindenkori minimálbér 30 százalékára, ami jelenleg több mint 50 ezer forint
Emellett egyszerűsítik a szabályokat, és határozottabban, szigorúbban lépnek fel, ha valaki rosszhiszeműen nem fizet tartásdíjat.

Az egyszülős családokat is támogatni szeretnék
A miniszter hangsúlyozta: szeretnék az egyszülős családoknak is megadni a legtöbb támogatást, ezért jogosultak ők is otthonteremtési és -felújítási támogatásra, ezért emelték az árvaellátás minimumát, és teszik most egyszerűbbé és gyorsabbá a tartásdíj behajtását.

Több mint 90 ezer gyerek nem kap tartásdíjat, pedig járna
Nagy Anna, az Egyedülálló Szülők Klubjának elnöke elmondta: több mint 90 ezer olyan gyermek van Magyarországon, akire járna havonta tartásdíj, de nem kapják meg annak ellenére, hogy a különélő szülő él, és az is tudható, hogy hol.

Hozzátette: nagyon hiányzik a gyerekeknek ez az összeg, az egyszülős családok több mint a fele szegény, és ebben nagy szerepe van annak, hogy csak egy szülő gondoskodik a mindennapi költségekről.

Megjegyezte: miután megszakad a kapcsolat a két szülő között, sok szülő már nem akar jelen lenni gyermeke életében, holott az ember mindig felelős érzelmileg és anyagilag is a gyermekéért.  

Sokan nem azért nem fizetnek, mert nem engedhetik meg maguknak
Szólt arról is, hogy sokszor látják, a különélő szülő ki tudná fizetni a tartásdíjat, de annyira megromlott a két szülő között a kapcsolat, hogy a gyereket használják eszközként. Ez kegyetlen dolog; attól, hogy a szülőknek így alakult a kapcsolatuk, a gyereknek szüksége van az apjára és az anyjára - emelte ki.

Forrás: MTI
Fotó: Facebook/Novák Katalin

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


2021.05.11