Nyári veszélyek

Dr. Somló Pál

Betegségek

Dr. Somló Pál


A szép idő megérkeztével fölszabadulunk a tél hidege és a tavaszi fáradtság nyomása alól. Gyakran azt hisszük, hogy most már mindent lehet. Persze sok mindent igen. Így például lehet enni a sok jó friss, magyar zöldséget és gyümölcsöt. Végre nem mirelitet, konzervet, vagy drága, de íztelen importárut kell fogyasztani.

Folyadékbevitel – nem mindegy, hogy mit iszunk!
Tudjuk, hogy szervezetünk 60%-a víz és hogy a megfelelő folyadékbevitel mindig fontos. Azzal is tisztában vagyunk, hogy a meleg beköszöntével elengedhetetlen fontosságú a bevitt folyadék mennyiségének növelése. Az viszont már nem teljesen egyértelmű, hogy mit is igyunk.
Mostanában nagyon elterjedt az ásványvizek fogyasztása. Ez egyik oldalról jó, mert nem azt a kémiai úton tisztított, fertőtlenítés szempontjából klórral kezelt vizet fogyasztjuk, ami a csapból folyik, másrészről az ásványvizekkel is sokszor baj van. Mi is? Először is Magyarországon csak egy olyan ásványvíz van, amely nem tartalmaz nyomokban sem nitrátot. Aztán sok olyan víz van, aminek nagyon magas az ásványianyag-tartalma, több olyan van, amelyben sok a kalcium, amely felelős sokszor a vesekő kialakulásáért. Úgyhogy folyadék kell, de nagyon meg kell válogatni, és nézni mit iszunk. Ha lehetőség van rá, akkor a legjobb megoldásnak a saját vízszűrő berendezés látszik.

Ásványi sók pótlása
Ne felejtsük el, hogy a nagy melegben sókat is veszítünk, melyeket pótolni kell. Ma már egyre több olyan kiváló összetételű sókat, ásványi anyagokat tartalmazó táplálékkiegészítőt lehet kapni, amelyek beépülnek a szervezetbe, anélkül, hogy a vesét terhelnék. Erről is feltétlenül gondoskodni kell.

Fokozott vitaminigény
A nagy melegben sok káros anyag is keletkezik a szervezetben. Sokat hallunk a szabadgyökökről, amelyek ellensúlyozására érdemes antioxidánsokat fogyasztani. Ezek közül a legegyszerűbb a C-vitamin, A-vitamin, E-vitamin.
Tekintettel arra, hogy nyáron sok zöldséget, gyümölcsöt fogyasztunk, fölmerül, hogy kell-e pluszban vitaminokat szedni. Sajnos a zöldség, gyümölcs tápanyag-, vitamin- és ásványianyag-tartalma sokszorosan lecsökkent, ezért szükséges a megfelelő plusz vitamin fogyasztása.

A D-vitamin adagolása a nyári időszakban az egy évesnél idősebb, de még nem három éves gyermekinknek nem szükséges, mert a napsugárzás biztosítja az elegendő D-vitamint a szervezet számára!

Az ózonréteg elvékonyodása
Sok mindent elfogyasztottunk, belsőleg fontos anyagokat ettünk, ittunk, de a nyár legfontosabb jellemzőjével, a napsugárzással még nem foglalkoztunk. Térjünk vissza a napsugárzáshoz, annak hatásaihoz. Sajnos ezzel kapcsolatban van egy nagyon rossz hírem. A sokat emlegetett és védelmet jelentő ózonréteg elvékonyodott a világon mindenütt, de sajnos ebben vezető helyet foglalunk el, azaz fölöttünk az egyik legvékonyabb. Ezért a folyamatos, hosszú idejű napozás komoly veszélyt jelent. Nagyon szigorúan be kell tartani, hogy tilos 11 és 15 óra között tartósan a napon tartózkodni.
A bőrvédelem fontos része a megfelelő védőfaktorú napozószer használata. Ne felejtsük el, hogy a 30-as, 50-es, 60-as faktor számú naptej nem azt jelenti, hogy annyiszor többet lehet a napon tartózkodni, ahány faktor számút használunk, csak azt, hogy a veszélyes UVB sugarakkal szemben ennyivel fokozottabb védelmet jelent. Gyermekeink számára mindenképpen a bőrüknek megfelelő faktorszámú védőkrémet használjunk.
Ha véletlenül mégis leégne gyermekünk bőre, akkor igen kiváló gyógyító hatású spray-ket, testápolókat lehet kapni. Ne felejtsük ezeket otthon az utazáskor!

Sapkát, vagy kendőt mindig adjunk gyermekünkre. Babakorban nemcsak a hőhatás ellen védekezünk vele, de a fejbőrét is óvni kell a leégéstől. Nagyobb korban a hőhatás, napszúrás ellen nyújt védelmet a sapka.

Szemek védelme
Gyermekeink, főleg a világos szeműek szemét védeni kell az erős sugárzástól, de erre a kapható, néha igen sötétnek tűnő játék szemüvegek nem alkalmasak. Gyermekeink számára is fontos a megfelelő UV-szűrő hatással rendelkező szemüveg használata, tekintettel arra, hogy a látóhártyát is ugyanúgy károsítja az UVB sugárzás, mint a bőrt. Déli időszakban, erős sugárzás esetén a legjobb a szobában tartózkodni.

Utazás közbeni fényvédelem
A káros sugárzás a normál üvegen is keresztül hatol, ezért az autóban érő tartós naphatás ugyanolyan veszélyes, mint a közvetlen sugárzás (sőt talán még veszélyesebb, hisz nem számolunk vele). Ha autóval utazunk, akkor mindig gondoskodni kell róla, hogy a gyermekek melletti ablaküvegek le legyenek takarva. Akár külön erre a célra gyártott napvédő hálóval, akár csak egy odacsíptetett törölközővel.

Sérülések
Sajnos a nyár a sok szépség, öröm, nyaralás, kikapcsolódás mellett a gyakoribb sérülések évszaka is. Ilyenkor másznak fára nagyobb gyermekeink és esnek le, törik el csontjuk itt-ott. Az én fiam például néhány éven keresztül úgy kezdte a nyári szünetet, hogy első nap jelentkeztünk a traumatológián. Szerencsére „ebcsont beforr”, így végül is maradéktalanul gyógyult. A csonttörés jobb és gyorsabb gyógyulásában is sokat tudnak segíteni az ásványianyag-tartalmú táplálékkiegészítők.
Nyáron gyakran vannak mezítláb a gyerekek. Ez újabb veszélyforrás, ugyanis többször és könnyebben lehet belelépni valamibe. Leggyakoribb a darázsba, vagy méhbe lépés, de sajnos gyakran előfordul, hogy szögbe lépnek csemetéink. Ma már tetanusz elleni oltást nem adunk olyan gyakran, mint régebben, mert manapság a gyermekek folyamatos védőoltásokkal megfelelő védelmet kapnak. Ezért minden sérülés kapcsán az orvosnak kell eldöntenie, hogy szükséges-e védőoltás.
Hasonló a helyzet a kutyaharapással. Nagyon fontos a kutya elfogása, biztosíték arra, hogy megfelelő oltással rendelkezik és nem utolsó sorban a harapás után, két hétig megfigyelhetőnek kell lennie. Amennyiben ez nem megvalósítható, akkor szükséges a veszettség elleni védőoltás, amely alapesetben 5 oltásból áll. Ismétlés szükségessége esetén kevesebb is elegendő.


 


Dr. Somló Pál

Betegségek

Dr. Somló Pál


2011.06.29