Nyűgös, hisztis, kimerült? - 5 egyszerű és hatásos tipp a gyermeked megnyugtatására

Szülők lapja

Gyereknevelés

Szülők lapja


Nyűgös, hisztis, kimerült? - 5 egyszerű és hatásos tipp a gyermeked megnyugtatására

A hiszti, a nyűgösség rendszerint a fáradtság, a túlterheltség vagy egyéb mögöttes kiváltó körülmény „tünete”, és természetesen remek, ha rápillantunk a háttérben meghúzódó okokra, de most adunk mellé néhány egészen egyszerű és remek ötletet, mellyel azonnal segíthetsz gyermekednek megnyugodni, és könnyebben visszaállíthatod a harmóniát.

A gyermekek nyugtalan viselkedése sokszor megterhelő a szülők számára, akik nehéznek találják a helyzet eredményes kezelését. Néhány hatékony és szeretetteli módszerrel hozzájárulhatunk gyermekünk megnyugvásához. Érdemes ezeket kipróbálni - mert néha a legegyszerűbb dolgok is jelentős változást hozhatnak...

 

1. Lendüljetek mozgásba!

Legyen az tánc, futkározás, pörgés-forgás, egy lábon ugrálás, labdadobálás, bukfencezés… Mindegy: szinte bármilyen mozgásforma segít azonnal levezetni az energiákat és lecsillapítani a túlpörgött idegrendszert. Az ölelés és ringatás is csodás, ha a gyermek nyitott rá.


2. Hozd magad gyermekeddel egy „szintre”, a szó szoros értelmében

Ha egy fizikai síkban vagytok - tehát mellé fekszel, mellé ülsz, leguggolsz, stb. - , gyermeked sokkal inkább érzi a biztonságot és a kettőtök közti kapcsolódást, azaz hogy valóban felé fordulsz teljes figyelmeddel, érzelmileg elérhető vagy számára, és bármikor kész vagy segíteni.


3. Végezzetek szenzoros (érzékszervi) tevékenységet!

Zökkentsd ki gyermeked az éppen aktuális helyzetből: kérd meg vagy vezesd rá egy olyan feladatra, mely leköti érzékszerveit. Ezek a tevékenységek (pl. pancsolás, homokozás, tapintásos játék, válogatás, énekelés, mezítlábazás a fűben, megszaglászni valami finomat) segítenek levezetni és kezelni az intenzív érzelmekkel járó belső folyamatokat.
 

4. Vedd lejjebb a fényeket!

Ne feledd, hogy nem csak a hangok, zajok, de az erős fények is egy olyan plusz érzékszervi ingert jelentenek, amely az idegrendszert terheli és hozzájárulnak a kimerüléséhez. 
 

5. Egy kis csend is csodákra képes

Néha a kevesebb több: ha gyermekünk zaklatott, nem a prédikáció vagy a magyarázkodás a legcélravezetőbb. A beszéd is egy olyan inger, egyes helyzetekben csak tovább meríti a gyerek idegrendszerét és fokozza a feszültséget. Van, hogy elég csendben jelen lennünk, és kivárnunk, míg a kicsi megnyugszik, és képes újból felvenni velünk a kapcsolatot. (Persze van, akit a halk és lágy zene nyugtat meg, érdemes tehát kitapasztalni, melyik gyermeknél mi a hatásosabb.)

 

Olvass tovább: íme a szakember 4 lépéses módszere a hiszti kezelésére.

 

 

Szerző: Szülők Lapja
Fotó: Freepik
 


Szülők lapja

Gyereknevelés

Szülők lapja


2024.05.14