Óraátállítás 2023: Közeleg a tavaszi óraátállítás ideje! - Melyik napra esik idén? Mutatjuk

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


Óraátállítás 2023: Közeleg a tavaszi óraátállítás ideje! - Melyik napra esik idén? Mutatjuk Napok óta csodás tavaszi időnk van - és ezzel együtt lassan eljött a 2023-as tavaszi óraátállítás ideje is. Pontosan melyik nap kell tekergetni? Elmondjuk. Napok óta csodás tavaszi időnk van - és ezzel együtt lassan eljött a 2023-as tavaszi óraátállítás ideje is. Pontosan melyik nap kell tekergetni? Elmondjuk.

Több felmérés is volt róla
2016-ban az derült ki egy felmérésből, hogy az emberek négyötöde szíve szerint eltörölné az óraátállítást - de ha mégis óraátállítás, akkor a többség örökre a nyári időszámítást tartaná meg. Hasonló felmérést végzett 2021-ben a Publicus Intézet is, az eredmények alapján 10-ből 8 megkérdezett örülne, ha nem kellene órát tekergetni, hanem egy időszámítás lenne hazánkban és Európában. Ha pedig a válaszadók dönthetnék el, akkor kétharmaduk a nyári időszámítást szeretné egész évben, és csak a megkérdezettek negyede voksolna a télire, mondván, akkor reggelente hamarabb lesz világos.

A téli időszámítás ellenzőinek fő érve a korai sötétedés: az emberek közel felénél a korai sötétség rossz közérzetet vált ki, a felmérés résztvevőinek nagyobbik hányada ilyenkor munka után már nem is nagyon megy a szabadba.

Az óraátállítás sokak szerint rossz hatással van az emberre: felborul a biológiai egyensúly, emiatt nehézkes az átállás.2018-ban ismét felmerült az óraátállítás eltörlése
A téma 2018-ban EU-szinten is előkerült, amikor Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke a ZDF német országos közszolgálati televíziónak azt nyilatkozta, az emberek akaratának megfelelően meg kell szüntetni az évenként kétszeri óraátállítást, és át kell térni az állandó nyári időszámításra - ugyanakkor végül ebből sem lett semmi, azóta is évente kétszer tekergetünk, bár minden évben elhangzik, hogy ez lesz az utolsó.

Mikor kell órát állítani 2023-ban?
2023. március 26-án vasárnap hajnalban 2:00 órakor 3:00 órára, egy órával előre kell állítani az órákat, ezzel elkezdődik a nyári időszámítás. Tehát veszítünk egy órát, ugyanakkor jó hír, hogy későbbi órában kezd el este sötétedni.

A kutatók egyébként megosztottak abban a kérdésben, hogy a számok alapján van-e értelme az óraátállításnak, de az emberek közérzete általában jobb lesz tőle, hiszen innentől kezdve tudatosul az emberekben, hogy közeleg a nyár.

Fotó: Pixabay

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2023.03.20