Orbán Viktor: Egyelőre semmilyen nyitás nem engedhető meg, de szabad nyarunk lesz

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


Orbán Viktor: Egyelőre semmilyen nyitás nem engedhető meg, de szabad nyarunk lesz Orbán Viktor a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában számos kérdést érintett a vírushelyzettel kapcsolatban március 26-án. Egyelőre semmilyen nyitás nem engedhető meg, de komoly esély van arra, hogy Magyarországon a legtöbb - vagy akár minden - uniós országot megelőzően válik szabaddá az élet, és szabad nyarunk lesz - mondta a miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában március 26-án, pénteken.

Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón számolt be arról, hogy amíg nem éri el a beoltottak száma a 2,5 milliót, nem lehet nyitni, pénteken pedig Orbán Viktor érintett számos kérdést a vírushelyzettel kapcsolatban a Kossuth rádióban, agol a következőket mondta:

Óvodák, iskolák nyitásáról: Orbán Viktor szerint reális esély van arra, hogy április 19-én újraindulnak az óvodák, iskolák, középiskolák. Az ott dolgozókat be kell oltani az újranyitáshoz - 102 ezer regisztrált iskolai dolgozó van, közülük 20 ezret már beoltottak, mert sor került rájuk. A többieket is be kell oltani, mielőtt megnyitják az intézményeket, erre április 10-éig kerülhet sor, majd 19-én újraindulhatnak az óvodák, iskolák, középiskolák - magyarázta.

Orbán Viktor: Egyelőre semmilyen nyitás nem engedhető meg, de szabad nyarunk lesz

Boltok nyitvatartásáról és a kijárási korlátozás kitolásáról: Kiemelte: mivel a boltok előtt sorok alakulhatnak ki, megfontolják, hogy kitolják a nyitvatartási időt, ezzel együtt pedig a kijárási korlátozás kezdetét. A boltok nyitvatartását illetően átállhatnak a négyzetméter-alapú szabályozásra, 10 négyzetméterenként egy ember tartózkodhatna a helyiségben. A részletszabályokról jelenleg is tárgyal az operatív törzs - tette hozzá.

A vírushelyzet harmadik hullámáról: A miniszterelnök kifejtette: nem az a kérdés, mikor érjük el a harmadik hullám csúcsát, hanem az, hogy milyen gyorsan kezdünk el indulni lefelé, és ezt senki nem tudja megmondani. Csütörtökön meghalt 275 ember, kórházban vannak 11 823-an, lélegeztetőgépen pedig 1480-an -közölte. Megjegyezte: van még 10 343 szabad ágy és 1693 lélegeztetőgép.

500 önkéntes jelentkezett, és 1200 orvostanhallgató is dolgozik a védekezésben. Egyelőre nem kellett bevonni az ingázókat, akik különösen a nyugati határszélen dolgoznak - fűzte hozzá.

Orbán Viktor hangsúlyozta: nehéz időszak ez, a járvány legnehezebb heteit éljük. A harmadik hullám azért van, mert a brit mutáns meghatározóvá vált, és ez háromszor több embert képes megfertőzni. Arra kérte a fiatalokat, hogy tartsák be a szabályokat, nemcsak a szüleik és nagyszüleik, hanem maguk miatt is.

Az oltásról: Magyarország képes lenne többet oltani, de nincs elég vakcina.  Úgy látja, április-májusban tudnak a legtöbbet oltani.

A kormányfő közölte: 400 ezer vakcina van, amellyel oltanak, 1,8 millió embert oltottak már be, 594 ezren pedig már a második adagot is megkapták. 250 ezer orosz vakcina van a raktárakban, ezek feloldásra várnak, továbbá 517 ezer adag azért van raktárban, mert a második oltásra van eltéve - mondta.

Kijelentette: ragaszkodik ahhoz, hogy amíg a 65 év feletti regisztráltakat be nem oltják, semmilyen újraindításról nem lehet beszélni. E csoport 71 százalékát már beoltották, és jól haladnak - fűzte hozzá.

A miniszterelnök kitért rá: a várandósokat szabad oltani Pfizer- vagy Moderna-vakcinával, ezért azt kérte, hogy regisztráljanak ők is.

Orbán Viktor kiemelte: a magyar oltási kapacitás nagy, és a háziorvosok remekül teljesítenek az oltások beadásában. Az egy-két kirívó eset kivétel, a háziorvosok erőn felüli munkát végeznek, és nem fogják őket mellőzni a továbbiakban sem - közölte.

Azt is mondta, hogy már mindenki fáradt, frusztrált, szeretne szabadulni, ezért is igyekeznek biztos tájékoztatási pontokat adni az embereknek. A modern demokráciában mindenki azt mond, amit akar, de a tisztifőorvos és a kormány folyamatosan hitelesen tájékoztat - hangsúlyozta. Megjegyezte: sok százezres, milliós adatbázisokat kezelnek, és ilyen hatalmas adatbázisoknál nem kerülhetők el a hibák.

Megerősítette, hogy "szabad nyarunk lesz", bár lehetnek olyan rendezvények, ahova csak védettségi kártyával lehet majd bemenni.

Forrás: MTI
Fotó: Facebook/Orbán Viktor

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


2021.03.26