Orbán Viktor: Ez nem az a pillanat, amikor lazítani lehetne - Továbbra is érvényben maradnak a szigorítások

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


Orbán Viktor: Ez nem az a pillanat, amikor lazítani lehetne - Továbbra is érvényben maradnak a szigorítások Koronavírus járványhelyzet: Orbán Viktor miniszterelnök március 19-én a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában beszélt arról, mi várható az elkövetkező néhány hétben. A megszokottal ellentétben a héten nem Gulyás Gergely számolt be a vírushelyzetet érintő változásokról a csütörtöki kormányinfón, hanem péntek reggel maga Orbán Viktor miniszterelnök jelentette be, mi vár ránk az elkövetkező néhány hétben.

Bár korábban még arról esett szó, húsvétra mindenki megkapja az oltást, aki regisztrált, és az ünnep után kezdődhet a nyitás, most már úgy tűnik, júniusra éri csak el az ország az átoltottságot. Ráadásul éppen jelenleg zajlik a koronavírus járvány harmadik hulláma, és egyelőre úgy tűnik, március végén fog tetőzni a helyzet, így tehát nyitásra még biztosan nem lehet húsvétig számítani. Hogy mi vár ránk, arról ma reggel Orbán Viktor beszélt.

Orbán Viktor:

Március 17-én, szerdán Müller Cecília beszélt arról, hogy a járványkezelés legkritikusabb heteit éljük, napról napra csúcsokat döntenek az adatok.

Mint az országos tisztifőorvos hangsúlyozta, minden erővel azon dolgoznak, hogy csökkentsék az elhunytak napi számát, a kórházak is telítődnek. Az országos tisztifőorvos szerint el kell kerülni a megfertőződést, be kell tartani a higiéniás szabályokat és fel kell venni a védőoltást.
 
"Nincs idő várakozásra, nincs mit kivárni" - fogalmazott, hangsúlyozva, hogy valamennyi, Magyarországon elérhető vakcina hatásos, megvéd a súlyos szövődmények és a halálos kimenetel ellen.
    
Mint mondta, egyelőre nem tudni, meddig tart a járvány harmadik hullámának erőteljes, agresszív szakasza. A szennyvízből vett minták alapján majdnem minden településen emelkedik a vírus örökítőanyagának jelenléte, nagymértékű növekedést Budapesten, Miskolcon, Szombathelyen és Zalaegerszegen mértek. Ennek alapján egy-két hétig még számítani kell a fertőzöttek számának emelkedésére - jegyezte meg a tisztifőorvos.  

Március 18-án, a Kormányinfón pedig Gulyás Gergely hangsúlyozta, hogy nincs még itt az ideje a lazításnak, az egyetlen védekezési mód, ha az oltás folytatódik. Mint a miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, a szakértők szerint közel vagyunk a harmadik hullám csúcsához, és a számok rendkívül rosszak, de az egészségügyben rendelkezésre állnak szabad kapacitások.

Kiemelte: a legfontosabb, hogy mindenki tartsa be a szabályokat, tegyen meg mindent, hogy a kontaktusok számát csökkenthessék, így gyorsan visszahúzódhat a mostani hullám. Ha gyorsan oltanak és sokan regisztrálnak, akkor negyedik hullám már nem lesz - közölte, hozzátéve, hogy talán már hetekben, napokban lehet számolni az időt a korlátozások lazításáig.

Március 19-én, pénteken aztán Orbán Viktor is megszólalt a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában, ahol kiderült, mi vár ránk a következő időszakban. (folyamatosan frissítjük)

Mint a miniszterelnök már az elején hangsúlyozta, egyelőre változatlan formában fennmaradnak a ma hatályban lévő korlátozó intézkedések, hétfőtől még legalább 1 hétig biztosan - azaz március 29-ig nem változik semmi.

Elmondta, jelenleg rekordokat döntöget a harmadik hullám, 213-an haltak meg tegnap, sokan vannak kórházban, többen mint valaha, így ez "nem az a pillanat, amikor a korlátozó intézkedéseken lazítani lehetne".

Azt is hozzátette, jól tudja, hogy további megszorító intézkedéseket már nehezen viselnének el a családok, de jó esély van arra, hogy szabad nyarunk lesz. Reményei szerint az iskolákat húsvét után sikerül kinyitni - erről Maruzsa Zoltán is beszélt az Inforádiónak csütörtökön.

Kiemelte, egyszerűbb lett volna most nem 1 hétről, hanem 2 hétről dönteni, de mint a környező országokból látta, egy hét alatt is sok minden történhet.
Ráadásul a húsvét különösen kockázatos időpont az emberi érintkezéseket tekintve, ezért fontos, hogy a megfelelő intézkedések legyenek érvényben. A húsvéti időszakról ezért majd csak jövő héten döntenek, és március 26-án, pénteken számol be a döntésekről a Kossuth rádióban.

Forrás: MTI, Jó reggelt, Magyarország!
Fotó: MTI/Fischer Zoltán

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


2021.03.18