Orbán Viktor szerda esti bejelentése: Így indítják újra az életet Budapesten és vidéken - Milyen változásokra számíts május 4-től?

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


Orbán Viktor szerda esti bejelentése: Így indítják újra az életet Budapesten és vidéken - Milyen változásokra számíts május 4-től? A koronavírus-járvány elleni védekezés új szakaszába lép - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök április 29-én, szerda este a Facebook-oldalán. A koronavírus-járvány elleni védekezés új szakaszába lép - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök április 29-én, szerda este.

A kormányülés után a miniszterelnök a Facebook-oldalán arról tájékoztatott: a védekezés első szakasza lezárult. Egyúttal köszönetet mondott mindenkinek, aki részt vett a "védekezés embert próbáló munkájában".

Orbán Viktor szerda esti bejelentése: Így indítják újra az életet Budapesten és vidéken - Milyen változásokra számíts május 4-től?

A közös erőfeszítésnek köszönhetően Orbán Viktor úgy látja, a magyar egészségügyi felkészült a tömeges megbetegedések kezelésére is. "Ma már nem kell attól tartani, hogy bárki megfelelő ellátás nélkül maradna" - fogalmazott a kormányfő, idézve korábbi szavait: "a legrosszabbra készülünk, de persze a legjobban reménykedünk".

Új szakaszba lép a védekezés
A kormányfő azt mondta: a vírus elleni védekezés új szakaszába lép. Ebben közösen megpróbálhatjuk újraindítani az életet Magyarországon, de fokozatosan és szigorú menetrend szerint kell eljárni - tette hozzá.

Más lesz Budapesten, és más vidéken
Ez azt jelenti, hogy az idősek és a legfertőzöttebb területen élő honfitársak feszes védelmét továbbra is fenn kell tartani. Emlékeztetett, hogy fertőzések a fővárosban és a környékbeli területeken, településeken összpontosulnak. Ezért az itt élők védelmében, vagyis Budapesten és környékén a kijárási korlátozások érvényben maradnak - közölte.

Orbán Viktor szerda esti bejelentése: Így indítják újra az életet Budapesten és vidéken - Milyen változásokra számíts május 4-től?

A kijárási korlátozás helyébe vidéken új védelmi intézkedések lépnek majd - szögezte le. Egyebek közt:
- az üzletek időkorlátozás nélkül kinyithatnak
- az éttermek, kávézók teraszai és kerthelyiségei megnyithatnak
- a szabadtéri strandok látogathatóak lesznek

A 1,5 méteres védőtávolság betartása és az arc eltakarása vagy maszk viselése azonban az üzletekben és a tömegközlekedésen kötelező lesz.

Az idősek védett időzónájára vonatkozó intézkedéseket fenntartják - fejtette ki Orbán Viktor, aki az időseket továbbra is arra kérte, hogy csak kellő körültekintés mellett hagyják el otthonaikat.

Kéthetente felülvizsgálják a szabályokat
Kiemelte: a kormány folyamatosan konzultál a járványügyi szakemberekkel és kéthetente felülvizsgálják a hatályban lévő védelmi szabályokat.

Orbán Viktor bejelentése végén azt is közölte, hogy péntektől a virágüzletek korlátozás nélkül nyitva tarthatnak, hiszen anyák napjára készülünk. "Isten éltesse az édesanyákat! Egyetlen magyar sincs egyedül!" - zárta szavait a kormányfő.

A többi részletszabályt április 30-án, csütörtökön mondják el.

Forrás: MTI
Fotó: Facebook/Orbán Viktor

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


2020.04.30