Óriásbébi született Szentesen! A kisfiú úgy néz ki, mint egy kis szumóbirkózó az anyukája szerint - Nézd meg te is!

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


Óriásbébi született Szentesen! A kisfiú úgy néz ki, mint egy kis szumóbirkózó az anyukája szerint - Nézd meg te is! A napokban óriásbaba született Szentesen! A kisfiú, Gedó Róbert 5040 grammal jött világra, és édesanyja szerint pont olyan, mint egy kis szumóbirkózó. A napokban óriásbaba született Szentesen, adta hírül a Délmagyar hírportál. A kisfiú, Gedó Róbert 5040 grammal jött világra, és édesanyja szerint pont olyan, mint egy kis szumóbirkózó.

Édesanyja, Nagy Tímea arról is beszámolt a lapnak, egészen a 18. hétig úgy látszott az ultrahangon, hogy kislány lesz, annál nagyobb volt a meglepetés, amikor kiderült, kisfiút hord a szíve alatt.

Harmadik baba a családban
Az anyukának egyébként - csakúgy, mint a korábbi terhességek alatt - hamarabb be kellett feküdnie a kórházba, mivel terhességi cukorbetegség alakult ki nála, de, mint mondta, ez a szülés után elmúlik, így remélhetőleg szerdán már haza is mehettek a kórházból.


Robinak van még két testvére, akik szintén az átlagnál nagyobb súllyal születtek - ők 5 és 15 évesek, és mindketten lányok, így nagy izgalommal várják haza a kis öcsikét.

Mi az oka az óriásbébiknek?
Ha egy kisbaba az átlagnál nagyobb súllyal születik, annak többféle oka lehet, hívja fel a figyelmet a Semmelweis Figyelő. Okozhatja a fejlődő magzat daganata, genetikai betegsége, de legtöbbször az anya nem megfelelően kezelt cukorbetegsége állhat a háttérben. Az anya cukorbetegsége miatt ugyanis a magzat túl sok glükózt kaphat, ezért nőhet túlságosan nagyra a várandósság alatt.

A szülészeti gyakorlatban a 4000 gramm feletti babákat nagy magzatnak, míg az 5000 gramm felettieket óriás magzatnak nevezik. Magyarországon 2009 januárjában 6200 grammal jött világra egy kislány Miskolcon, 2012 augusztusában pedig Debrecenben született óriásbébi: a kis Zselyke 6300 grammal látta meg a napvilágot. Az eddigi legnagyobb súlyú baba 2000-ben Zalakomárban született - az újszülött kisfiú 6400 grammot nyomott.  

A világon ennél jóval nagyobb csecsemőkről is van adat. 2009 szeptemberében egy indonéz csecsemő 8700 grammal jött világra, 2000-ben Kairóban egy 7 kilós gyermek születéséről számoltak be. A legnagyobb valaha mért érték 9 kilogramm volt - a kínai kisfiú 1997-ben született és 70 centi hosszú volt újszülöttként, mely egy másfél éves gyermek méreteinek felel meg.

Forrás: Délmagyar.hu, Semmelweis Figyelő
Kezdőfotó: Pixabay (illusztráció)

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2017.11.15