Otthonfelújítási programot indít a kormány! - Novák Katalin a mai sajtótájékoztatóján jelentette be a nagy hírt

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


Otthonfelújítási programot indít a kormány! - Novák Katalin a mai sajtótájékoztatóján jelentette be a nagy hírt A kormány családbarát politikájának újabb mérföldköve lehet a csok után az újonnan bejelentett otthonfelújítási program. Elmondjuk, mit lehet róla tudni. A kormány családbarát politikájának újabb mérföldköve lehet a csok után az újonnan bejelentett otthonfelújítási program. Elmondjuk, mit lehet róla tudni.

Otthonfelújítási programot indít a kormány január 1-jétől - jelentette be a családokért felelős tárca nélküli miniszter 2020. október 14-ei, szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

Otthonfelújítási programot indít a kormány! - Novák Katalin a mai sajtótájékoztatóján jelentette be a nagy hírt

Legfeljebb 3 millió forintig
Novák Katalin közölte, a legalább egy gyermeket nevelő családok otthonuk felújítási költségeinek a felét átvállalja az állam, legfeljebb 3 millió forintig.

A 2015-ben indított otthonteremtési program új elemének igénylésének nem feltétele a csok igénylése - fűzte hozzá.

A miniszter a részleteket ismertetve elmondta: ha valaki 2021. január 1-je után felújításba kezd és gyűjti a számlákat, a költségeinek felét az állam visszautalja neki, legfeljebb hárommillió forintot. Ez vonatkozik az anyagbeszerzésre és a munkaerőköltségre is.

Bármilyen felújításra
Bármilyen felújítást tervez a család, a kormány ezt támogatja; legyen szó energetikai korszerűsítésről vagy a fürdőszoba, illetve a konyha, vagy az önálló otthon felújításáról.

Az új támogatási forma azt jelenti, hogy egy hatmillió forintos otthonfelújításnál hárommillió forintot spórolhat meg minden gyermekes család - közölte.

Az igényhez igazítják a forrásokat
Hangsúlyozta, az otthonfelújítási program felülről nyitott lesz, a forrásokat az igényekhez igazítják.

A miniszter kérdésre válaszolva azt mondta, a részletszabályok kidolgozásáig még türelmet kér, várhatóan néhány héten belül mindenki megismerheti a támogatás részletes feltételeit.

Azt mondta, már érdemes most megállapodni a felújítást vállaló szakemberekkel, mivel feltehetően sokan kívánnak majd élni a lehetőséggel.

5 százalékos áfa-visszaigénylés
Novák Katalinnak nem ez az első családokat érintő bejelentése a héten. Hétfőn a Facebookon tette közzé egy videóban, hogy a családosok, akik igénybe veszik a csokot, visszaigényelhetik az 5 százalékos áfát új otthonuk vásárlásakor.

Mint a családokért felelős tárca nélküli miniszter emlékeztetett, 2021. január 1-jétől kedvezőbbek lesznek az áfaszabályok, kevesebbet kell majd fizetni az új otthonokért: csak 5 százalékos áfát az új építésű otthonok után a mostani 27 százalék helyett.

A csokot igénybe vevő családok azonban még az 5 százalékos áfát is visszaigényelhetik - tette hozzá.

- Ez tehát annyit jelent, hogy a gyermeket vállalók, a gyermeket nevelők, akik csokot vesznek igénybe az otthonteremtéshez, végső soron egyáltalán nem kell, hogy áfát fizessenek az új építésű otthonok vásárlásakor - hangsúlyozta Novák Katalin a videóban.

Forrás: MTI
Fotó: MTI/Soós Lajos

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


2020.10.14