Óvodák és iskolák újranyitása, érettségi 2021: Maruzsa Zoltán elmondta a legfontosabb tudnivalókat

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


Óvodák és iskolák újranyitása, érettségi 2021: Maruzsa Zoltán elmondta a legfontosabb tudnivalókat Minden készen áll az óvodák és az iskolák április 19-i újranyitására, a középiskolák viszont csak május 10-én nyitnak. Csak írásbeli érettségi lesz, de aki szeretne, szóbelin javíthat - ezekről beszélt Maruzsa Zoltán. Minden készen áll az óvodák és az iskolák április 19-i újranyitására - jelentette ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs április 9-ei, pénteki online sajtótájékoztatóján.

Csak az általános iskolák nyitnak április 19-én
Maruzsa Zoltán jelezte, hogy az érettségik minél biztonságosabb lebonyolítása érdekében a 9-12. évfolyamokon csak május 10-én áll vissza a jelenléti oktatás, ahogy azt Orbán Viktor is elmondta a rádióinterjújában - az 1-8. évfolyamokon és az óvodákban azonban már április 19-én.

Óvodák és iskolák újranyitása, érettségi 2021: Maruzsa Zoltán elmondta a legfontosabb tudnivalókat

Kiscsoportos konzultációk lehetnek
Az érettségik szempontjából fontos kiscsoportos felkészítőket, konzultációkat ugyanakkor továbbra is szervezhetnek a középiskolákban - hangsúlyozta az államtitkár.

Csak írásbeli érettségi lesz, de lehet szóbelizni, aki javítani akar
Fő szabály szerint csak az írásbeli érettségiket tartják meg, a szóbelik és a gyakorlati részek jellemzően elmaradnak. Ezt a modellt tavaly már sikeresen alkalmazták - mondta.

Az előre hozott vizsgákat azonban idén megtartják; több mint 110 ezer érettségizőre számítanak - közölte.

Azon vizsgatárgyak esetében, amelyek középszinten csak szóbeli résszel rendelkeznek, idén is meg kell szervezni a szóbeli megmérettetést.

Ha bármely középszintű érettséginél a diák írásbeli teljesítménye a 12 százalékot elérte, de a 25-öt nem, akkor tehet szóbeli vizsgát - közölte Maruzsa Zoltán.

Testnevelés érettségi, módosítással
Testnevelésből szóbeli és gyakorlati érettségit is kell szervezni, az úszás és a küzdősport gyakorlatait azonban el kell hagyni, ezek ugyanis fokozott fertőzési kockázatot jelentenek - ismertette.

Nem kötelező érettségizni idén sem
Az érettségi idén sem kötelező: aki mégsem akar vizsgázni, szeptemberig visszaigényelheti a befizetett díjat - közölte az államtitkár. Ugyanakkor felidézte, hogy tavaly csupán az érintettek 2 százaléka nem érettségizett végül, és mindenkit arra biztatott, hogy jelenjen meg, az érettségik ugyanis biztonságosan megszervezhetők, mert be kell tartani az egészségvédelmi intézkedéseket. Így a tavalyi gyakorlatnak megfelelően fertőtlenítenek, mérik a testhőmérsékletet, valamint figyelnek a távolságtartásra - egy helyiségben max. 10 fő tartózkodhat.

Olvasd el ezt is!
Sok a lemaradás, a diákok többsége alig tanul a digitális oktatás idején, mondja egy tanulmány »


Forrás: MTI
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


2021.04.12