Pótdíjat számláz ki egy étterem, ha rosszalkodnak a gyerekek

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


Pótdíjat számláz ki egy étterem, ha rosszalkodnak a gyerekek

Egy étterem bevezette, hogy megregulázza azokat a szülőket, akiknek a gyereke nem tud rendesen viselkedni. Átszámítva 17.500 forintos pótdíjat számláznak ki nekik, ha úgy ítélik meg, hogy a gyerekek zavaróan viselkedtek.

Egy amerikai étterem nemrég azzal került a figyelem középpontjába, hogy az étlapján bevezette „szülői alkalmatlansági felárat”, azaz a vendéglátó plusz díjat számol fel, ha a gyerekek rosszul viselkednek – lármásak vagy szaladgálnak – az étterem területén. A pótdíj híre futótűzként terjed az interneten, és eléggé megosztja a hozzászólókat. 

A "rosszalkodási díjat" az étlapon  is feltüntették, és bár konkrét ár nincs hozzá rendelve, de a vendégek szerint 50 dollárt, vagyis kb. 17.500 Ft  felárat kérnek.

Az érintett étterem vezetőjének állítása szerint még egyszer sem kellett érvényesítenie a pótdíjat, ez azonban ellentmond a kommentelők véleményének.. 
Az értékelő vendégek közül többen kimondottan nem ajánlják a vendéglátóhelyet, és felháborodtak azon, hogy a vendéglátó „rossz szülőnek” titulálta őket. Volt olyan szülő, aki szerint a gyerekei csak tableztek, vagy kiszaladtak a kinti részre. Egy másik vendég arról számolt be, hogy nekik is felszámolták az 50 dollárt számoltak, miközben gyermekei egyáltalán nem viselkedtek rosszul. Ráadásul még azt a barátságtalan megjegyzést is kapták, hogy „menjenek inkább a Burger Kingbe. 

Megoszlanak a vélemények a rosszalkodási díjjal kapcsolatban
Sokak szerint jogos a szankció, hiszen a kiszolgáló személyzet munkáját nagyban akadályozzák a szaladgáló gyerekek (amellett, hogy ez valóban balesetveszélyes is), a többi vendég nyugalmának megzavarásáról nem is beszélve, mely forgalomkieséshez is vezethet. Mások ezzel szemben keményen bírálják a plusz díj bevezetését, diszkriminatívnak nevezve azt.

Az étterem vezetője azt nyilatkozta, hogy a szankció nem a gyermekek ellen szól, csupán az őket megregulázni képtelen szülőknek. Ez azonban a gyakorlatban nem változtat semmin….

Az esettel kapcsolatban számtalan kérdés merül fel
Vajon mennyire objektív a „rosszaság” megítélése a tulaj részéről? Mennyire volt hangsúlyos az anyagi megfontolás az intézkedés létrehozása során?
Vajon a többi vendéget és a kiszolgálást zavaró gyerekek (családok) jelenléte okoz nagyobb kiesést az étteremnek, vagy az újonnan bevezetett, népszerűtlen szabály?


Fotó: Freepik
Forrás: nbc29.com


Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2023.11.06