Semmelweis Help: Ez az ingyenes app megmondja a tünetek alapján, milyen betegségben szenved a gyerek

Szülők lapja

Gyerekbetegségek

Szülők lapja


Semmelweis Help: Ez az ingyenes app megmondja a tünetek alapján, milyen betegségben szenved a gyerek Bemutatták a Semmelweis Egyetem tünetellenőrző alkalmazását és weboldalát, a Semmelweis Help-et; a felsőoktatási intézmény saját fejlesztésű applikációja egy döntéstámogató rendszer a gyermekbetegségekről szülőknek. Bemutatták a Semmelweis Egyetem tünetellenőrző alkalmazását és weboldalát, a Semmelweis Help-et; a felsőoktatási intézmény saját fejlesztésű applikációja egy döntéstámogató rendszer a gyermekbetegségekről szülőknek.

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora a szerdai sajtótájékoztatón a Magyarországon eddig egyedülálló fejlesztésről, a Semmelweis Helpről azt mondta, az alkalmazás abban nyújt segítséget, hogy a különböző balesetek, tünetek esetén mi a teendő, hogyan enyhíthetők a panaszok, szükség van-e intézményi ellátásra.

Ingyenesen letölthető app a szülőknek
Kiemelte, az applikáció és a weboldal olyan ingyenesen letölthető, lakosságnak szóló felület, amely az egyetem orvosai által összeállított tudásbázison alapul, és több mint 220 gyermekbetegség tüneteit tartalmazza.A rektor kiemelte, az alkalmazás nem helyettesíti az orvos-beteg találkozást, de informálja a szülőt, hogy a rendszerbe táplált tünetek milyen betegségre utalhatnak, illetve szükséges-e ügyeleti/kórházi ellátás vagy kezelhetők, enyhíthetők a panaszok házilag is.

A magyarok többsége online tájékozódik
Kovács Eszter, a Semmelweis Egyetem kommunikációs igazgatóságának igazgatóhelyettese, a Semmelweis Help ötletgazdája és projektvezetője kitért arra, hogy az Eurostat adatai szerint az unió lakosságának a fele, a magyarok 70 százaléka online szerzi információit a betegségekkel, egészséggel kapcsolatban. Így - tette hozzá - nem mindegy, hogy milyen forrást biztosítanak az embereknek.

Hangsúlyozta: az alkalmazás nem ad diagnózist, nem helyettesíti az orvosi ellátást, de ahhoz támpontot nyújt, hogy tünetegyezés esetén mi a teendő.

Hogyan segít az applikáció?
Az applikációval egy tünetellenőrzési és egy vészhelyzetprotokollt lehet lefuttatni, előző esetében egy testábrán lehet kiválasztani az adott testrészt és az ahhoz rendelt tüneteket. Ezeken kívül egy szabad szavas kereső is segíti a felhasználót, valamint több tünet - például köhögés, láz, kiütés - együttes megadására is lehetőség nyílik.Használata lépésről lépésre:
- Add meg a gyermeked születési évét és nemét
- Jelöld be az észlelt tüneteket vagy írd be a keresőbe
- A rendszer további kérdéseket tesz fel a tünetekről, azok erősségéről, illetve egyéb kiegészítő kérdéseket, pl. láz esetén a folyadékfogyasztásról és vizeletmennyiségről (elkerülendő a kis beteg kiszáradását), itt is mindent adj meg a legjobb tudásod szerint
- A megadott tünetek és megfigyelések alapján az app kikalkulál néhány lehetséges betegséget és azok valószínűségét
- Javaslatot kapsz, hogy mi a további teendő

18 év alattiaknak
Az alkalmazás egyelőre a 18 év alattiak tünetellenőrzésére szolgál, de a jövőben a felnőttekre szabva is szeretnének egy hasonlót létrehozni.

Krivácsy Péter, a Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikája sürgősségi betegellátó osztályának és a Help orvosszakmai részének vezetője kiemelte: az alkalmazás egy döntéstámogató rendszer, nem "telefondoktor", diagnózist nem ad, elsősorban a gyerekek heveny tüneteinek ellenőrzésére használható.

Egyéb tanácsokat is ad
Hozzátette: az applikáció emellett automatikusan tanácsokat ad például a helyes lázcsillapításról, sebkötözésről vagy a fájdalomcsillapítás módszereiről.

A Semmelweis Help alkalmazás két éven át tartó fejlesztés és féléves tesztidőszak eredménye, elérhető a help.semmelweis.hu oldalon, valamint ingyenesen letölthető az alkalmazásáruházakból.

Forrás: MTI
Fotó: Semmelweis Help, Freepik

Szülők lapja

Gyerekbetegségek

Szülők lapja


2023.06.15