Sok gyerek nem mer hazamenni a bizonyítványa miatt - Ezt üzeni a rendőrség minden szülőnek

Szülők lapja

Gyereknevelés

Szülők lapja


Sok gyerek nem mer hazamenni a bizonyítványa miatt - Ezt üzeni a rendőrség minden szülőnek Beszélgetés, biztonság, türelem és szeretet - továbbra is fontos kellékei az év végi bizonyítvány kézhezvétele előtti időszaknak, hívja fel a figyelmet a rendőrség a hivatalos weboldalán. Beszélgetés, biztonság, türelem és szeretet - továbbra is fontos kellékei az év végi bizonyítvány kézhezvétele előtti időszaknak, hívja fel a figyelmet a rendőrség a hivatalos weboldalán.

Hamarosan érkezik a bizonyítvány
Mint írják, az általános-, és középiskolás diákok napokon belül megkapják az év végi bizonyítványt. Bár a gyerek év közbeni eredményeiről a szülők is folyamatosan értesülhetnek az e-Krétából, ám a végérvényes és megmásíthatatlan lista egy ünnepélyes évzáróval társulva komoly lelki megterhelést, megzuhanást okozhat a gyermek számára.

Előfordulhat, hogy az érdemjegyek nincsenek összhangban a szülői, vagy a saját magával szemben támasztott elvárásokkal, emiatt a gyermek szoronghat, félelmet érezhet.Sok gyerek nem mer hazamenni
Hangsúlyozzák, sajnos számtalan példa és tapasztalat alátámasztja, hogy az eredményekkel nyomtatásban, feketén-fehéren szembesülve nem mer hazamenni. Tart a szülői felelősségre vonástól, dorgálástól, ezért inkább világgá megy, elkóborol szégyenében, vagy, hogy elkerülje a családi kritikát, perpatvart.

Annak érdekében, hogy ez lehetőség szerint soha ne fordulhasson elő, hogy egyetlen gyermek se kóboroljon céltalanul és elveszve, hogy egyetlen szülő se élje át a "hová tűnhetett?", "hol keressem?" bizonytalanságát és a szívszorító aggodalmat, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya továbbra is a beszélgetés, biztonság, türelem és szeretet négyest ajánlja:

Beszélgetés, biztonság
Mindenképpen feszültségoldó és megnyugtató, ha a szülő tudatosítja gyermekében, egy-egy, az elvártnál, vagy a kívánatosnál rosszabb érdemjegy nem a világ vége, némi segítséggel, szorgalommal helyrehozható és javítható. Biztonságot ad, ha a gyermek tisztában van azzal, az iránta érzett szülői szeretetet a legkevésbé sem befolyásolja iskolai eredménye - magyarán akkor is ugyanúgy szeretik, ha némileg alulteljesített. Érzelmi támogatással, tudassák vele, hogy a család mindig és mindenkor mellette áll - akár egy rosszabbul sikerült bizonyítvány okozta bánattal küzd, akár öröm éri.

Türelem és őszinteség
Ne sajnálják az időt az őszinte, a szülő-gyermek bizalmi kapcsolatot kialakító, megszilárdító és elmélyítő beszélgetésekre! A gyermek önálló gondolatait, véleményét megértéssel, tiszteletben tartással és ne bírálattal hallgassák! A szülő az elsődleges példa gyermeke számára, így ha anya/apa béketűrő és türelmes, ezt a mintát látva és leképezve a gyermek is hasonló személyiségjegyeket ölt majd.

Teremtsenek lehetőséget kigondolni és átbeszélni az egy-egy érdemjegy kijavítására vonatkozó feladatokat, gyakorlást, szülői segítséget, ez hozzájárulhat a félelem és az elkeseredettség oldásához, azt üzeni, "együtt megoldjuk, hisz nem vagy egyedül!"

Feltétel nélküli szeretet
Ha gyermekük tisztában van azzal, hogy biztonságot, szeretetet nyújtó családja, otthona van, nem fontolgat szökést egy mélabús pillanatban. Tudatosítsák, hogy az iránta érzett szeretetük feltétel nélküli, nem kötődik érdemjegyekhez és teljesítményhez! Kell, hogy tudja, hogy leteremtés és veszekedés helyett a probléma közös megoldása a cél és bármi történt is, mindig hazavárják!

Olvasd el ezt is!
Többnyire nem az eminens tanulók viszik sokra az életben - Pedagógus véleménye »


Ha a gyerek mégis elszökik
Ha gyermekük mégis elszökik, eltűnik, rendkívül fontos, hogy mihamarabbi megtalálása érdekében haladéktalanul értesítsék a rendőrséget a 112 segélyhívó telefonszámon, figyelmeztet a rendőrség.

Forrás: Police.hu
Fotó: Pixabay (illusztráció)

Szülők lapja

Gyereknevelés

Szülők lapja


2022.06.21