Stimuláció

Szülők lapja

Meddőség

Szülők lapja


Stimuláció

Ovulációs problémák esetén, ha nincs, vagy nem szabályos a peteérés, akkor gyógyszeres stimulálással lehet azt szabályozni, beállítani.

Részletek a Ha nem jön a baba c. könyvből

Az eljárás során nagy hatáserősségű hormonnal kezelik a pácienst, ezért fokozott ellenőrzésre van szükség. Folyamatosan figyelik ultrahangon a petefészkeket a hiperstimulációs szindróma kialakulásának veszélye miatt.

A kezelés történhet tablettával, vagy injekciók formájában is. A tüszőrepedést az orvos által meghatározott időpontban egy újabb – injekció formájában beadott - hormonnal érik el. Az így - mesterségesen meghatározott időpontban - történő tüszőrepedés elősegíti, hogy biztosan a termékeny időszakban alkalmazza a pár az időzített együttlétet, vagy kerüljön sor az inszeminációra.


Spontán menstruációs ciklus során csak 1 tüsző érik be. Amennyiben a cél a természetes megtermékenyülés (azaz a pár időzített együttlétekor történő fogantatás), akkor csak 1 tüsző érésére van szükség. Több nem szerencsés a többes terhesség lehetősége miatt.
Az inszeminációhoz (a hímivarsejtet a megfelelő időpontban juttatják a nő méhébe) szintén elegendő 1-2 petesejt. Az IVF-hez (lombikbébi programhoz) viszont akár 10-15-re is szüksége lehet. Ha beültetésre kerül sor, akkor a siker esélyének növelése miatt az a cél, hogy minél több tüsző, így több petesejt álljon rendelkezésre. A hormontartalmú tabletták, vagy injekciók segítségével lehetőség van ennek az elérésére. 8-12 napig tart az ún. kontrollált hiperstimuláció, azaz a gyógyszeres kezelés. Ahogy a nevében is benne van, folyamatos ellenőrzést igényel, mivel fennáll a túlstimulálás kockázata. Az kontrollt vérképből hormonmeghatározással, illetve ultrahangvizsgálatokkal végzik a szakemberek.

Kezelés:
A páciens az életkora, a testsúlya és a hormonvizsgálat eredményei alapján kiszámított mennyiségű hormonkészítményt kap. Amennyiben ez már nem az első ilyen beavatkozás, akkor az előzetes kezelések stimulációs eredményei is befolyásolják az adagolt gyógyszer mennyiségét.

Kockázat:
Amennyiben a többes tüszőérés céljából adott hormonokra a petefészkek az elvártnál nagyobb mértékben reagálnak, kialakul az ún. hiperstimulációs szindróma. Ekkor a petefészkek nagy mértékben megnőnek és folyadék keletkezik a hasüregben, ezért a páciens hasa jelentősen megnő. Mivel a felgyülemlett hasűri folyadék és a megduzzadt petefészkek a rekeszt nyomják, ezért nehezített légzés jelentkezhet. Általános rossz közérzet, és hányás is kísérhetik. A tünetegyüttes orvosi beavatkozás nélkül az egészséget komolyan veszélyeztető állapothoz vezethet, ezért ezek jelentkezése esetén azonnal a kezelőorvoshoz kell fordulni.


Szülők lapja

Meddőség

Szülők lapja


2008.04.28