"Szájrapuszi a gyereknek? Szerintem ez nem normális" - Tényleg megzavarja a gyermeket, ha a szülő szájon csókolja? Így látja egy anyuka

Szülők lapja

Gyereknevelés

Szülők lapja


Lehet, hogy a szájrapuszi valakinek természetes, ezt szokta meg, és nem lát benne semmi különöset, de így kívülről nézve van benne valami zavarba ejtően furcsa... Egy anyuka írta meg véleményét szájrapuszi témában. Olvasónktól kaptunk levelet David Beckham szájra puszilós posztja kapcsán, közzétesszük, mert kíváncsiak vagyunk a te véleményedre is! A levélíró anyuka nevét kérésére nem írtuk ki.

Nem szoktam olvasói leveleket irkálni a lapoknak, de most úgy éreztem, muszáj, hátha mások fejében is hasonló gondolatok kavarognak! Ami kiverte nálam a biztosítékot, az David Beckham fotója, amin szájon puszilja az ötéves kislányát. Hát én egyszerűen nem értem, miért gondolják azt bizonyos szülők, hogy jó dolog szájon csókolni a gyermeküket! Látom, a Beckham-családban ez a divat (korábban Victoria Beckham is posztolt már hasonlót), de szerintem attól még nem jelenti azt, hogy ez lenne a normális!


Az említett fotó David Beckham Instagram oldaláról

A csók számomra nem csak az intimitás jele, de a szexualitásé is, ez pedig nem fér bele a gyerekemmel való kapcsolatba, bármennyire is imádom. Való igaz, olyan családból származom, ahol az agyonpuszilgatás meg a folytonos szeretlekezés nem volt téma, annak ellenére, hogy boldog gyerekkorom volt és szeretem a szüleimet, ahogyan ők is engem - sőt, ha belegondolok, az ismerőseim közül sem puszilkolódott senki a szüleivel a szájra, mintha ez régen nem lett volna "divat".

Persze lehet, hogy valakinek a szájrapuszi természetes, ezt szokta meg, és nem lát benne semmi különöset, de így kívülről nézve van benne valami zavarba ejtően furcsa... vagy csak én látom így? (bár beleolvastam a kommentekbe David Beckhamnál, és más is eléggé kiakadt...)

Meg aztán, oké, elfogadom, hogy babakorában a gyerekem szájára adok puszit - de mikor hagyom abba? Vagy felnőttként is szájoncsókolom, valahányszor találkozunk? És ő is ezt érzi majd normálisnak, és minden rokonnak így ad puszit? Akkor honnan fogja tudni, ha esetleg valaki nem "ártatlan szándékkal" kéri, hogy puszilja meg úgy, ahogy "anyut szokta"? Vagy mi a helyzet az oviban, suliban? Ott is mindenkit szájrapuszilgat, hiszen otthon is ezt látta? Nem zavarja ez majd a többi gyereket, aki otthon nem ezt szokta? És később, nagyobb korában nem fog bezavarni a szexuális életébe? Szerintem nem biztos, hogy olyan jó az első csóknál visszagondolni, hogy "anyuval/apuval is így szoktuk"...

Kíváncsi lennék a többi anyuka véleményére, hogy tényleg csak én vagyok túlságosan "maradi" az arcra adott puszikkal vagy más is kiborul, ha ilyet lát?

Üdvözlettel:

Edit, egy három gyermekes, szigorúan arcra puszilós anyuka 

Nyitó fotónk illusztráció.

Szülők lapja

Gyereknevelés

Szülők lapja


2017.06.06