Szeptembertől szülésznő is végezhet majd terhesgondozást?

Szülők lapja

Babavárás

Szülők lapja


Szeptembertől szülésznő is végezhet majd terhesgondozást?

Az egészségügyért felelős államtitkárság tervei szerint szeptembertől szülésznő is végezhet terhesgondozást; az erről szóló miniszteri rendelet tervezete már olvasható a kormány honlapján.

A kismama választhat
A tervezet szerint ha a szülész-nőgyógyász szakorvos alacsony rizikójú terhességet állapít meg, akkor a várandós választása alapján szakorvos helyett szülésznő is végezhet önállóan terhesgondozást.
   
Engedélyköteles a terhesgondozás
Csak azok a szülésznők vállalhatnak terhesgondozást, akik felsőoktatási intézmény alapképzési szakán vagy főiskolai karán szereztek szakképesítésüket, illetve azok, akiknek emelt szintű vagy felsőfokú a szakképesítésük, továbbá valamelyik kórházban szülésznőként dolgoznak, vagy rendelkeznek a várandósgondozásra vonatkozó érvényes működési engedéllyel és felelősségbiztosítással - olvasható a tervezetben.
   
Először a szülész-nőgyógyászt kell felkeresni
Mind a terhességet, mind a várandósságra vonatkozó rizikóbesorolást a szülész-nógyógyász szakorvosnak kell megállapítania, de a tervezet szerint ha a várandósság alacsony rizikójú, akkor szülésznő is gondozásba veheti majd az anyát, követve a terhesgondozás szigorú protokolljait. A dokumentum szerint ha a várandósgondozás bármely szakaszában a terhesség magas rizikójának gyanúja merül fel, a szülésznő köteles az anyát haladéktalanul szülész-nőgyógyász szakorvoshoz irányítania, aki átveszi a gondozását. Ha ez a rizikó megszűnik, a várandós gondozását a szülésznő is folytathatja.
   
Egyszerűsödik az ügyintézés
A tervek szerint szeptember elsején hatályba lépő rendelet alapján a mindenki számára kötelező alapvizsgálatok a gondozási könyvben szerepelnek majd, a háziorvos bélyegzőjével és aláírásával hitelesíti azokat, így a várandósnak nem kell külön beutalókért más orvosokhoz mennie.
Változás lesz az is, hogy a védőnő adja majd ki a szülési segélyhez szükséges igazolást a várandósgondozáson részvételről.

Fotó: Freepik
Forrás: mti


Szülők lapja

Babavárás

Szülők lapja


2013.04.23