Szja visszatérítés 2022: Tényleg vissza kell majd az egészet fizetni a májusi adóbevalláskor? - Megszólalt a NAV

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


Szja visszatérítés 2022: Tényleg vissza kell majd az egészet fizetni a májusi adóbevalláskor?  - Megszólalt a NAV 2022. február 15-ig a gyermeket nevelő szülők megkaphatják a kormány által beígért adó-visszatérítést - de felröppentek hírek, hogy ezt senki ne költse el, mert májusban, az aktuális adóbevalláskor majd úgyis vissza kell fizetni az államnak. 2022. február 15-ig a gyermeket nevelő szülők megkaphatják a kormány által beígért adó-visszatérítést - de felröppentek hírek, hogy ezt senki ne költse el, mert májusban, az aktuális adóbevalláskor majd úgyis vissza kell fizetni az államnak.

Ezzel kapcsolatban szólalt meg most a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), akik honlapjukon pontosították a sajtóban megjelent ellentmondásos információkat. Mint hangsúlyozzák, a 2022. február 15-éig kiutalandó szja-visszatérítést nem kell visszafizetni a bevalláskor (2022. május 20-ig), hiszen akitől év közben szabályosan vonták le az adóelőlegeket, annak az visszajár.

Emlékeztettek: minden gyermekes szülőnek, aki családi kedvezményre jogosult, visszajár a 2021-ben megszerzett jövedelemből levont adó, ekho, illetve katások esetében a 2021-es tételes adó negyede.

Szja visszatérítés 2022: Tényleg vissza kell majd az egészet fizetni a májusi adóbevalláskor?  - Megszólalt a NAV

A visszatérítést a családi kedvezmény határozza meg
Nemcsak a családi pótlékra jogosultak kaphatják vissza a 2021-ben befizetett szja-t, mert a visszatérítést a családi kedvezmény határozza meg - hívták fel a figyelmet.

A gyermeket nevelő szülők adó-visszatérítése annak jár, aki idén akár csak egy napra is családi kedvezményre volt jogosult. Családi kedvezmény pedig annak jár, aki: gyermek után szülőként családi pótlékra jogosult, várandós nő és vele közös háztartásban élő házastárs, a családi pótlékra saját jogán jogosult, rokkantsági járadékban részesül.

A visszafizetés felső határa a 2020 december havi adatok alapján számolt éves átlagbér adótartalma, azaz 15 százaléka. Az szja és az ekho szerint adózó szülőknek külön-külön, legfeljebb 809 ezer forintot térít vissza az állam. A gyermeket nevelő katás vállalkozók a 2021-es tételes adójuk egynegyedét kaphatják vissza. További információk a nav.gov.hu/nav/ado/szja/szja_visszaterites oldalon érhető el.

Forrás: MTI
Fotó: Pixabay

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


2021.10.15