Térbeli tájékozódás fejlesztése játékosan: Ezeket ajánlja a fejlesztőpedagógus, hogy jobban menjen az olvasás, írás, számolás

Szülők lapja

Játék

Szülők lapja


Térbeli tájékozódás fejlesztése játékosan: Ezeket ajánlja a fejlesztőpedagógus, hogy jobban menjen az olvasás, írás, számolás A térbeli tájékozódás kiemelt eleme a gyerekek fejlődésének. Ez az egyik legfontosabb alapja a későbbi iskolai készségek elsajátításának, mint amilyen az olvasás, írás, számolás, ezért érdemes játékosan fejleszteni. Merre van? Hol találom? - A térbeli tájékozódás kiemelt eleme a gyerekek fejlődésének. Ez az egyik legfontosabb alapja a későbbi iskolai készségek elsajátításának, mint amilyen az olvasás, írás, számolás. Éppen ezért gondoskodnunk kell róla, hogy gyerekünknek ez a készsége megfelelően fejlődjön. A Készségfutár fejlesztőpedagógusa erre hozott játékötleteket.

Miért is olyan nélkülözhetetlen a térbeli tájékozódás?
Gondolj bele: olvasás tanulásánál már a betűk megkülönböztetésénél fontossá válik, hiszen a [b] és [d] betűk egyformák, csak a betűk "hasa" áll más irányba. Illetve a [d] és [p] betűknél is látható a hasonlóság (balra néz és felfelé áll, jobbra néz és lefelé áll).

Gyakran keverik is ezeket a betűket a gyerekek az olvasás tanulása során, hiszen akkor még nem alakult ki náluk tökéletesen a térbeli, illetve síkbeli tájékozódó képesség.

Térbeli tájékozódás fejlesztése játékosan: Ezeket ajánlja a fejlesztőpedagógus, hogy jobban menjen az olvasás, írás, számolás

Írás tanulásánál szintén fontos, hogy meg tudják a gyerekek különböztetni, melyik irányba kell kerekíteni azokat a betűket.

Olvasás és írás tanulásánál egyaránt meghatározó az irány is (balról jobbra olvasunk és írunk), ehhez is szükség van a tájékozódásra, az irányok megismerésére, különösen fontos a jobb és bal megkülönböztetése.

Számolásnál pedig a műveletek sorrendiségével gyűlhet meg annak a gyereknek a baja, akinél nem alakult ki megfelelően a térbeli tájékozódás készsége.

A térbeli tájékozódás elemei:
1. Testrészeink megismerése (illetve melyik testrész hol található)
2. Irányok megismerése, felismerése (fel, le, jobbra, balra, előre, hátra), tárgyak/elemek egymás közötti viszonya (mellette, felette, előtte, mögötte, stb…)
3. Síkbeli tájékozódás – főleg a későbbi iskolai tanulmányok során kerül előtérbe, ez fontos ahhoz, hogy eligazodjanak iskolás korban a munkafüzetekben, füzetekben, tankönyvekben

És akkor most jöjjenek a játékok.
 

1. Testrészeink megismerése


Az alábbi foglalkozások során rögzülhetnek a gyerekben a testrészek nevei és azok elhelyezkedése. Ezt jellemzően nagyon érdekli is őket, így ez egy hálás feladat amellett, hogy a térbeli tájékozódás alapja.

SAJÁT TESZTRÉSZEK FELFEDEZÉSE
Mutasd meg a kezed! Érintsd meg a kezeddel a füled. Érintsd meg a kezeddel a fejed. Emeld fel a lábad. Fogd meg a könyököd. Fogd meg a bokád. Mutasd meg a szemed! Érintsd meg a jobb kezeddel a bal térded! Érintsd meg a bal lábaddal a jobb kezed! Érintsd meg a jobb kezeddel a fejed tetejét! Mutass a bal kezeddel a homlokodra!

Térbeli tájékozódás fejlesztése játékosan: Ezeket ajánlja a fejlesztőpedagógus, hogy jobban menjen az olvasás, írás, számolás

Olvasd el ezt is!
12 játékos mondóka a testrészekről »


TESTRÉSZEK RAJZOLÁSA
Rajzold be a bábura a testrészeket, amiket ismersz! Nevezd meg a bábu segítségével az ismert testrészeket!

FUNKCIÓK
Mit csinálsz a kezeddel? (pl rajzolok, játszok, megfogom a kanalat, stb)
Mit csinálsz a lábaddal? (pl. sétálok, futok, biciklizek, stb…)
Mit csinálsz a szemeddel? (pl. látlak téged, látom az óvó nénit, stb…)
Mit csinálsz a száddal? (pl. megeszem a reggelit, kiabálok, beszélgetek, stb…)
 

2. Térbeli tájékozódás: Irányok


Fel-le, előre-hátra, fölé-alá, oldalra, jobbra-balra*
(*A jobbra-balra az eggyel magasabb szint, minden feladatba beépíthető, de anélkül is lehet alkalmazni a játékokat. Kis óvodások még nem feltétlen tudják megkülönböztetni, de nem árt, ha gyakorolják.)

AKADÁLYPÁLYA
Készíts a gyereknek akadálypályát a lakásban vagy az udvaron! Nem kell sok akadály.
Mondd az instrukciókat: Menj el a kanapé mellett! Mássz fel a székre! Ugorj le a székről! Bújj át az asztal alatt. Menj előre a fotelig! Kerüld meg a fotelt! Sétálj vissza a kanapé mellé!

Kapcsolódó cikkünk:
47 mozgásos játék gyerekeknek, ha nem lehet kimenni »


REPÜL A, REPÜL A…
Ha azt mondod fel, emelje fel a kezét, ha azt mondod le, engedje le a kezét! Ha azt mondod közép, félig emelje fel középre! (Fel, le, le, közép, fel, fel, fel, le, közép, fel, le, le)

Ez akkor igazán izgalmas, ha többen játsszák. Ebben az esetben lehet kiesősen játszani, aki hibázik az kiesik, és meglátjátok ki marad a végére. Ő lesz a győztes.

PAKOLÁSZÓS JÁTÉK
Középre tesztek egy széket. Mondd a gyereknek: Tegyél a szék mellé egy labdát! Tegyél a labda mögé egy kisautót! Tegyél a kisautó mellé egy plüssállatot! Tegyék a plüssállat mögé egy takarót! Tegyél a takaró alá egy kanalat!

Térbeli tájékozódás fejlesztése játékosan: Ezeket ajánlja a fejlesztőpedagógus, hogy jobban menjen az olvasás, írás, számolás

Természetesen bármilyen tárggyal, bármilyen iránnyal lehet, a lényeg, hogy ez egy jó kis feladat, amivel rögzülhetnek az irányok és viszonyulások.

Összevonhatod akár a számolási feladatokkal is, ha a szék mellé nem csak egy labdát rakatsz, hanem kettőt, a labda mögé három kisautót, stb.

Gyakorolható így már a bal-jobb megkülönböztetése is. Ebben az esetben ezt is mondani kell. Pl. Tegyél a szék mellé jobbra egy labdát!

REJTETT KINCS
Rejts el apró jutalmakat a lakásban/házban/kertben! Amikor megtalálja, kérdezd meg tőle, hogy hol találta? Pl. Az ágy alatt, a fa mögött, a szekrény tetején, stb… Húsvéti tojások keresésénél is meg lehet kérdezni, hová rejtette a nyuszi a tojásokat?

HIDEG-MELEG
Instrukciókkal vezesd el őt egy elrejtett tárgyért / apró jutalomért! Legyen egy kiindulópont, oda álljon be a gyerek.
"Lépj előre kettőt! Fordulj jobbra. Lépj előre hármat! Fordulj balra! Lépj előre egyet! Guggolj le!"
 

3. Síkbeli tájékozódás


Ehhez egy A/4-es lapra lesz szükség. Ültesd le kényelmesen a rajzoláshoz a gyereket, csak egy ceruza legyen a kezében. Ezekkel a feladatokkal több legyet is üthetsz egy csapásra, hiszen a gyerek kézügyessége is fejlődik közben.

Térbeli tájékozódás fejlesztése játékosan: Ezeket ajánlja a fejlesztőpedagógus, hogy jobban menjen az olvasás, írás, számolás

RAJZOLÁS
Rajzolj egy fát a lap közepére! Rajzolj egy virágot a fa mellé jobbra! Rajzolj egy madarat a virág fölé! Rajzolj egy autót a fa mellé balra! Rajzolj egy kislányt az autó alá! Rajzolj egy kisfiút a kislány mellé!

Olvasd el ezt is!
Rajzoltató mondókák gyerekeknek, amiktől ügyesedik a keze »


SZÍNEZÉS
Egy adott rajz vagy kép legyen előtte. (Lehet az is, amit az előbb lerajzolt, de lehet internetről nyomtatott kép is) Színezd kékre azt, ami a fa mellett jobbra van! Színezd pirosra azt, ami az autó alatt van! Színezd sárgára azt, ami a virág fölött van, és hasonlók.

Forrás: Készségfutár
Fotók: Pixabay, Freepik/lookstudio

Szülők lapja

Játék

Szülők lapja


2021.08.24